ЛюбопитноЙоана Стефанова / 29 февруари 2020

Осинови си кошер и помогни на пчелите

Българска компания предлага платформа за всеки, който желае да помогне (и да яде истински мед)

Осинови си кошер и помогни на пчелите
Съществуването ни зависи от тези малки неуморими работници, които поддържат баланса в много екосистеми. И тъй като основната причина те да бъдат в опасност сме ние, трябва да сме запознати с проблема и да поемем отговорност за неговото решение. Българска стартъп компания Pollenity предлага оригинална, иновативна и лесно достъпна платформа за всеки, който желае да допринесе за опазването на пчелите. Нека станем част от спасителната акция за бъдещето на пчелите!

За да произведе едва 454 грама мед, една пчела трябва да обиколи 2 милиона цветя! За тези от нас, които обичат да пият чая или кафето си с лъжица мед, това се равнява на 9 чаши. Представете си само за какъв натоварен работен график става въпрос. Но основният принос на пчелите за нашето оцеляване далеч не е да произвежда сладостната смес, на която всички се радваме. Чрез опрашването на растенията, по които кацат, пчелите се грижат не само за биоразнообразието на планетата, но и за произвеждането както на храна за хората, така и на фураж за животните. Резултатите от международни проучвания, проведени през 2016 година, показват, че годишното производство на реколта, която зависи от опрашване, възлиза на стойност между 235 и 577 милиарда долара.

От пчелите зависи около 30% от храната ни, но за да добиете по-ясна представа какво значение имат тези цифри, нека ви изброим само някои култури, които биха изчезнали. Сред тях са портокалите, ябълките, кафето, царевицата. Тяхната липса няма да се отрази само върху вкусовите навици на хората, но и върху цяла една индустрия, работни места и заетост на населението. Освен това тези неуморими работници поддържат сложни връзки в екосистемите. Именно благодарение на техния труд различни видове цветя и дървета се размножават. По този начин те осигуряват храна и убежище за малки и големи животни. Щетите, които целият свят ще понесе от евентуална криза в броя на пчелите, са в огромни и плашещи размери. А такава криза ни дебне от ъгъла.Рисковете за пчелите
Разбира се, причината популациите на пчелите да намаляват е човешката дейност в цялата си бляскавост и пищни размери. Като едни креативни и интелигентни същества, ние сме изобретили най-разнообразни начини, по които да вредим на тези малки насекоми. Един от основните рискови фактори за тях е безконтролното и прекомерно унищожаване на териториите, които те населяват. Ограничените територии водят не само до спад в бройката на пчелите, но и в намаляване на генетичното разнообразие на вида. Това води до тяхната неспособност да се приспособяват към настъпващите промени и новите условия, породени от глобалното затопляне.

Къщичката на пчелите
Пчелният кошер е истинско чудо на природата, което сякаш съчетава в себе си прецизни чертежи от архитектурата, сложни инженерни изчисления и скици на модерен вътрешен дизайн. Това е едно от най-сложно устроените гнезда в цялото животинско царство. Както ние самите живеем в своите уютни домове с различните членове на семейството ни, така и пчелите сформират колонии със силно развити вътрешни връзки, задължения и отговорности. Пчелата майка е центърът на кошера и на цялата колония. Тя е тази, която всички обгрижват и която отговаря за поддържането на популацията на пчелния кошер. Тя винаги е заобиколена от пчели работнички, които я хранят и почистват покоите й. Разбираемо е защо тя не се занимава с нищо друго – през пролетта тя снася по 1500 яйца за денонощие. Пчелите работнички имат множество различни дейности. Някои от тях се грижат за домашния уют като непрекъснато почистват малките шестоъгълни кутийки на пчелната пита, грижат се за бебетата на своята царица и отговарят за разширението на фамилния имот. Други пък са натоварени с тежката задача да изкарват прехраната на семейството и затова ежедневно бръмчат на близки и далечни разстояния, събирайки прашец от милиони цветчета. Всяка пчела е важна част от здравето на кошера.

Осинови си кошер!
Представяме ви българска технологична компания - Pollenity, която дава решение на проблема. Сами разбрахте колко сложно е устройството на един кошер и колко навързани са отношенията между пчелите. За да си добър пчелар, трябва да отделяш изключително много време и труд, за да си наясно с всичко, което се случва с кошера ти и неговите обитатели. За съжаление, българските пчелари често работят на загуба и с всяка година броят им намалява. Според проучвания на Европейската комисия до 2022 година те ще намалеят с повече от 30%.

Един среден кошер съдържа около 60 000 пчели, които опрашват милиони цветя всеки ден. Представете си каква загуба ще е това за нас, за биоразнообразието на България и за земеделския сектор. Вместо да се отчайвате, вие можете да участвате в разрешаването на проблема и дори да получите вкусен истински мед като награда.Много е лесно – осиновявате си кошер и десетки хиляди неуморими пчелички
. Срещу месечно заплащане вие не само давате шанс на един пчелар да се грижи за своите жужащи насекоми по устойчив и високотехнологичен начин, но и в замяна получавате бурканчета с мед, които вашите пчели са приготвили специално за вас! В днешно време често можем да попаднем на мед с неизвестен произход и съмнително качество. Но когато си осиновите кошер, вие ще сте сигурни, че получавате истински мед, произведен от здрави и работливи пчели. А като допълнителна награда е фактът, че помагате на един пчелар да сбъдва мечтите си и да се грижи за своите любимци. По този начин вие ще станете част от промяната и спасението на тези неуморими малки работници и ще допринесете за биоразнообразието на България.

Pollenity – бъдещето на пчелите
Освен програмата Осинови кошер, Pollenity изработва устройства, чрез които да следи жизнените показатели на пчелния кошер и неговите обитатели. Чрез сензорите на тяхната технология Beebot пчеларите успяват да получат сведения за състоянието на своите домашни любимци в реално време. Когато се следят температурата и влажността на кошера, при най-малкото изменение се вземат адекватни мерки, които заздравяват популацията на пчелното семейство. Нещо повече – тяхното вътрекошерно устройство записва жуженето на пчелите и създава речник, чрез който пчеларите да разбират на какво отговарят различните честоти или комбинации от звуци.

Устройствата на Pollenity са изцяло разработени в България, а вече са достигнали пчелари на 5 различни континента. Доказателство за качеството на тяхното устройство е историята на техен клиент от Австралия. Благодарение на данните от Beebot, пчеларят разбира, че пчелите му са в дистрес. Действието се развива през зимата, когато не трябва да се отварят кошерите, заради разликите в температурите и риска за пчелите. Въпреки това той се доверява на екипа на Pollenity и по този начин открива, че кошерът му е заразен с рядката болест Американски гнилец. Именно благодарение на високотехнологичните услуги на компанията, заразата е била открита и отстранена.

За 2 месеца компанията има над 150 осиновени кошери. Тяхната мисия за спасяването на пчелите продължава с пълни сили. Пред тях стоят още много иновативни проекти.
Ако искате да разберете още за техните пчели и кошери, посетете сайта им https://istinskimed.bg/Още по темата:

Слушайте в реално време музика и новини от целия свят Любопитно

Слушайте в реално време музика и новини от целия свят

Radio Garden ви дава достъп до хиляди радиостанции с чудесно качество

Виртуална обиколка на Виена по време на пандемия Любопитно

Виртуална обиколка на Виена по време на пандемия

Слушайте великолепните архиви на Щатсопера и разгледайте музеите от вкъщи

Ученик на 17 г. прави един от мощните сайтове за коронавируса Любопитно

Ученик на 17 г. прави един от мощните сайтове за коронавируса

Ави Шифман е самоук програмист, има милиони посетители

Домашно приготвена музика от Нийл Йънг Любопитно

Домашно приготвена музика от Нийл Йънг

В канала на Youtube TogetherAtHome любимците ви пеят по време на карантина

С ThinkBook ще работите приятно и ефективно от вкъщи Любопитно

С ThinkBook ще работите приятно и ефективно от вкъщи

Как трансформацията на работното място съвпадна с еволюцията на лаптопа

Геймъри се включват в борбата срещу коронавируса Любопитно

Геймъри се включват в борбата срещу коронавируса

От домовете си помагат на изследване като си включат компютъра

И нека в небето да полетят Любопитно

И нека в небето да полетят

Седмо бебе лешояд се роди в Спасителния център Зелени Балкани

Първата британска лекарка 50 години се представя за мъж Любопитно

Първата британска лекарка 50 години се представя за мъж

Изключителният хирург под прикритие прави първото успешно цезарово сечение в Африка

София осъмна с достолепни статуи с предпазни маски Любопитно

София осъмна с достолепни статуи с предпазни маски

Български майстор на фотографията призовава хората да спрат да се паникьосват

Белград се освети с цветовете на българското знаме Любопитно

Белград се освети с цветовете на българското знаме

Знакови сгради и мостове грейнаха в бяло, зелено и червено в чест на 3 март

Антарктида осъмна с кървав сняг, мирише на диня Любопитно

Антарктида осъмна с кървав сняг, мирише на диня

Феноменът се дължи на студолюбивите водорасли Chlamydomonas nivalis

Тампони и дамски превръзки в Шотландия стават безплатни Любопитно

Тампони и дамски превръзки в Шотландия стават безплатни

Депутатка: Да бъдете наказани финансово за естествена телесна функция не е справедливо!

Коронавирусът предсказан през 1981-а като биологично оръжие Ухан-400 Любопитно

Коронавирусът предсказан през 1981-а като биологично оръжие Ухан-400

При прочита на „Очите на тъмнината" от Дийн Кунц изникват твърде много съвпадения и въпроси

Дали първородните деца са естествени лидери? Любопитно

Дали първородните деца са естествени лидери?

Ново изследване леко редактира австрийския психотерапевт Адлер

Екстровертите предпочитат равнини, интровертите - планини Любопитно

Екстровертите предпочитат равнини, интровертите - планини

Учени правят любопитен паралел между ландшафта и психологическите особености на личността

30 г. по-късно: Голямата измама Мили Ванили Любопитно

30 г. по-късно: Голямата измама Мили Ванили

Единият от буфосинхронистите умира едва на 33, другият се опитва и досега да изглади гафа