Подкрепете ни!
Любопитно07 април 2020

Защо хората увековечават дезинформацията онлайн

Склонни са да обръщат по-голямо внимание дали едно съобщение е популярно или вълнуващо, отколкото дали е вярно

Илюстрация: wikimedia.org
Илюстрация: wikimedia.org
Тази статия е прeпечатана в сайта snopes.com със съгласието на първоизточника - The Conversetion. Авторът е Джон-Патрик Алем, асистент по научни изследвания в Университет в Южна Калифорния. Snopes.com e сайт, който проверява факти, публикувани в социалните медии, в сайтове и други канали на информация с цел проверка дали новините отговарят на истината. Всяка съмнителна публикация е отбелязана с кръстче, ако е невярна и със зелена чавка, ако е вярна. Можете да видите по търсената тема цялото движение на изкривяването на информацията преди от нея да „избухне“ някоя уж сензационна новина, а всъщност – стопроцентен фейк.  

През последните няколко седмици дезинформацията за новата пандемия от корона вирус се разпространява в социалните медии с тревожна скорост. Един видеоклип твърдеше, че дишането на горещ въздух от сешоар може да лекува COVID-19. Публикация в Twitter рекламира инжектирането на витамин С в кръвта за лечение на вирусно заболяване. Други фейкове разпространяват неоснователни твърдения, че вайпингът от органично масло от риган е ефективен срещу вируса, както се използва колоидно сребро.

Тревожно е какъв огромен брой лъжи, а понякога опасни твърдения заливат социалните медии, а хората неволно ги разпространяват във все по-широки кръгове.

За да научат нещо повече за този неизвестен досега вирус, милиони хора се обръщат към платформите на социалните медии в опит да бъдат информирани за най-новите развития, както и и да се свържат с приятели и семейство. Twitter съобщи, че има около 12 милиона повече потребители на ден през първите три месеца на 2020 г., отколкото през последните три от 2019 г. Facebook също отчете безпрецедентен скок в активността на потребителите.

Това, което хората виждат, следват, коментират и шерват в социалните медии, са всички комуникации, които изучавам като директор на лабораторията за социални медии в Медицинското училище Keck на USC. Целта на моята лаборатория е да използвам публично достъпни данни от Twitter , Instagram, Reddit, YouTube и други, за да разберем по-добре нагласите и поведението, свързани със здравето.

Забелязахме някои тревожни тенденции, докато пандемията на коронавирус се разпространява.
Защо хората увековечават дезинформацията онлайн?
Първоначалните доказателства показват, че много хора неволно споделят дезинформация за COVID-19, защото не успяват да се спрат и да помислят достатъчно дълго и самостоятелно дали съдържанието е точно.
Има много надеждни източници в социалните медии, като Центровете за контрол и превенция на заболяванията и Световната здравна организация, но повечето социални медии не са предназначени да дават приоритет на най-добрата информация: те са създадени да показват съдържание, което най-вероятно ще ги направи първи по рейтинг и ангажираност, независимо дали публикуваното е точно или не. Съдържанието, което поддържа максимален брой потребителите в платформата, получава приоритет.
Изследванията на моя екип предполагат, че мотивацията на хората за споделяне също може да бъде част от проблема. Установихме, че потребителите на Twitter са склонни да ретуират, за да покажат одобрение, да спорят, да спечелят внимание и да се забавляват. Истинността на публикацията или точността й не са част от мотивацията при шерването. Това означава, че хората може да обръщат по-голямо внимание дали един туит е популярен или вълнуващ, отколкото дали посланието му е вярно.

Изкуственият интелект трудно се справя с океана от дезинформация. Грешките са много. Понякога вярна информация е премахната, а фейкът – е оставен, тъй като материалите са маркирани объркващо за ботовете. И тъй като дезинформацията не може да бъде идентифицирана в близко до реалното време в социалните медии, всички трябва да внимават къде получават своите новини за коронавирус. На разположение са организации за проверка на фактите, които помагат за развенчаването на неверни твърдения. Но те също се преуморяват, борейки се с потопа от дезинформация на коронавирус.
Друга тревожна тенденция са обвинителните и съдещите постове и снимки, които приемат формата на гражданска социална полиция, това може да има нежелани последици. Например снимки и видео със студенти по улиците или на плажа, които биват оплюти тотално, засрамени, вербално линчувани, защото са нарушили строгите мерки при пандемия. Когато потребителите на социални медии се стремят да убедят своите последователи да се държат в съответствие със съществуващите норми, те трябва да са наясно как го правят и подсъзнателните съобщения, които може да изпращат.
Публикуването, препращането или заклеймяването на хванати в нарушение хора, игнориращи мерките за социално дистанциране, не са най-ефективните начини за ограничаване на такъв тип поведение. Вместо да публикуват осъдителни факти как някой не спазва мерките и пие бира в парка, ходи на пазара или на църква, с което инсталират контрапродуктивна описателна норма в съзнанието на своята аудитория, моралистите трябва да дават положителни пример със себе си. Това би могло да се осъществи с постове на хора от дома, които спазват мерки за социално дистанциране, без да споменават други, които ги игнорират.

Социалните медии могат да бъдат мощен инструмент за промяна на поведението, когато се използват разумно. Лекарите от интензивните отделения, които са на фронтовата линия, подават най-вярно и правилно информацията за коронавируса. Те предоставят полезна информация за начините да защитим себе си и семействата си от заразата. Други водещи учени и лекари се насочват към социалните медии, за да развенчаят някой популярен и опасен фейк или слух.

Комуникационните кампании на служителите в общественото здравеопазване също могат да започнат да засилват нормативното поведение, като препоръчват здравословни дейности, които могат да намалят скуката или самотата, възникващи при мерките за социално дистанциране. Социалното споделяне и социалната полиция ще продължат. Как обществото се ангажира със социалните медии би могло да има значение.

Източник

Още по темата:

Бъдете внимателни! Опасна измама във фейсбук! Любопитно

Бъдете внимателни! Опасна измама във фейсбук!

Лъжливи сайтове събират лични данни и банкова информация

2019 г.: 2,4 милиона са бедните във Великобритания Любопитно

2019 г.: 2,4 милиона са бедните във Великобритания

Увеличава се броят на семействата с деца, които не смогват финансово

230 000 подписаха петиция против ваксинационните паспорти Любопитно

230 000 подписаха петиция против ваксинационните паспорти

Освен дискриминация, има опасност от злоупотреба с лични данни

Първо отлепяш, после облизваш Любопитно

Първо отлепяш, после облизваш

Простички ритуали с чай и бисквити спасяват от пандемична самота и депресия

Възвеличаха Грета Тунберг в бронзова статуя за 24 000 британски лири Любопитно

Възвеличаха Грета Тунберг в бронзова статуя за 24 000 британски лири

Студентски организации от Университета в Уинчестър изразиха бурно недоволство

Какъв е бил забраненият плод? Любопитно

Какъв е бил забраненият плод?

Има различни версии, но едно е ясно: не е ябълка

Вечната любов съществува Любопитно

Вечната любов съществува

Двойка от Стафордшър празнува 70 г. брак и разказва тайните на спокойния живот в обич

Цветето на Светия Дух Любопитно

Цветето на Светия Дух

Бял гълъб сякаш е свил гнездо, скътан в цвета на рядката орхидея

Човекът, който сам си направи операция от апендицит Любопитно

Човекът, който сам си направи операция от апендицит

Рогозов получава симптомите в антарктическата станция и няма друг избор освен да си помогне сам

Бъдете подготвени за излет в планината Любопитно

Бъдете подготвени за излет в планината

В магазините на Fjällräven може да се сдобиете с всичко необходимо за така бленуваното бягство сред природата

Японски милиардер тръгва за Луната през 2023 година Любопитно

Японски милиардер тръгва за Луната през 2023 година

Юсаку Миязава търси 8 творци от цял свят да го придружат за негова сметка за пътуване до Луната

„Дефицитът на Витамин B17 може да причини рак” Любопитно

„Дефицитът на Витамин B17 може да причини рак"

Какво прави хората податливи на фалшиви здравни новини

По кучетата им ще ги познаете Любопитно

По кучетата им ще ги познаете

Жените предпочитат мъже с Джак Ръсел териер, а мъжете - жени с чихуахуа