Подкрепете ни!
Любопитно10 април 2020

Защо винаги ще има такива, които не спазват извънредните мерки

Всеки създава своя история на база минал опит, опитайте се да разберете другата страна

снимка: iStock
снимка: iStock
Може би сте забелязали, че някои хора реагират твърде различно на новите строги мерки за защита от пандемията от коронавирус и на социалното дистанциране. Някои изглеждат ужасени. Други - успокоени. На какво са дължат тези толкова големи разминавания в реакциите на хората в условия на повишена тревожност? Разказва Патриша Ридел, професор по приложна невронаука и консултант по неврология в PMR Consultants.

Лесно би било, ако всички ние реагирахме на едни и същи събития в света по сходен начин.  Но в мозъка ни нещата се случват не съвсем така. Ние нямаме ресурса да поемем цялата информация, която получаваме чрез сетивата си - това, което виждаме, чуваме и чувстваме. Вместо това обръщаме внимание на информацията, която е най-подходяща за нас и я използваме, за да създадем интерпретация на случващото се около нас. С други думи, ние си разказваме история за случващото се и след това реагираме на нашата си история.

Това може да ни помогне в отговора на въпроса защо хората реагират толкова различно на едни и същи събития. Ние всички имаме различен опит и затова е по-вероятно да присъстваме на различни части на събитието. Когато моментите, на които присъстваме и възприемаме, се съберат като в пъзел, ще съставят различна история, която след това ще доведе до нашия отговор на дадена ситуация.
Знаейки, че изграждаме убежденията си за света въз основа на своя минал опит, нека да помислим какви различия може да има между нас и другите. 


1. Стремеж към постигане на добри резултати или избягване на лоши резултати

Една от основните функции на нашия мозък е да забелязваме възможности, които носят награда или са капан, които могат да ни навредят както физически, така и психически. В зависимост от възприятията си за света и нагласите си ние решаваме как да оценим дадено събитие. За някои визията за награда и постижение е толкова доминираща, че те не забелязват потенциалните клопки. За други, храсталаците на съмнението и песимизма са толкова гъсти, че всяка потенциална награда изобщо не се забелязва.

Помислете как всяка от тези групи може да чуе правителствено съобщение за строгите извънредни мерки срещу пандемията. Групата, която вижда само награда, сега ще забележи възможността да се наслади на природата (доколкото е разрешено или малко повече), когато работата им е затворена и слънцето грее. Те няма да забележат клопките на потенциалните щети върху здравето и рисковете за тях, близките им или за другите. Групата, която вижда само капани, ще се притесняват от възможността да се заразят с COVID-19 и ще искат да защитят себе си и семействата си, като останат вкъщи.


2. Интроверти и екстроверти

Лесно е да се разбере, че ако сте интроверт, идеята да останете у дома с любимите си хора и да не се налага да бъдете общителни всъщност ще бъде облекчение за вас. Но за екстроверт това е истинско изпитание, тъй като те са откъснати от един от основните им източници на удоволствие. Видеоразговорите или чатът могат да помогнат за облекчаване на проблема, но винаги ще има желание и глад за социален контакт.


3. Хора с цел срещу хора без работа

За някои хора работата току-що се е преместила онлайн от вкъщи и те са заети както винаги, а може би дори са по-натоварени. За други тяхната рутина е напълно премахната и нищо не я замества. За онези, които са заети и се учат да управляват работния си процес, ще бъде много по-лесно да се придържат към новите правила, отколкото тези, чиято рутина е премахната и те ще търсят нови начини да запълнят времето си.


4. Толерантност към несигурността и неяснотата срещу нетърпимост

Някои хора се нуждаят от сигурност и обичат да се чувстват така, сякаш имат някакъв контрол върху събитията. Други са щастливи да реагират на събитията и дори намират перспектива за голямо вълнуващо разтърсване, тъй като това носи нови възможности. В крайна сметка ще има много различни истории и интерпретации на текущите съобщения за предотвратяване на разпространението на COVID-19.

Тези, които имат нетърпимост към несигурността и неяснотата, ще търсят ясно и недвусмислено послание, което съобщава правилното нещо, което трябва да се направи. Те ще намерят различните съобщения, които са им нужни, за да си докажат, че е безопасно да се излиза и че няма нищо лошо в това. И вероятно ще пренебрегнат някои действия по препоръчваната повишена предпазливост.

Тези, които са толерантни към несигурността и неяснотата, може дори да не чуят смесените послания, тъй като ще търсят възможностите в ситуацията - какво да правя сега, което не е било възможно преди? Те ще се насладят на промяната и ще търсят начини да я използват в бизнеса си, в семейния живот или за духовното си израстване. Ще ги познаете по това как планират дати за срещи с близките си чрез видеоразговори, организират преместване на целия им бизнес онлайн, измислят нови игри за децата и са дейни през цялото време.


Какво можем да направим по различен начин?

Има много начини да се реагира в това време на неизследвана промяна. Всеки ще измисли своя собствена история, за да отговаря на опита му към днешна дата. Никоя история не е напълно правилна или грешна, а начинът, по който хората реагират на ситуацията, е само резултат от техния опит. Но едните много трудно ще разберат другите.
За да си помогнете, а и да помогнете на другите, не забравяйте, че сте създали своя собствена реалност. Всеки друг човек, когото срещнете, е направил същото. Бъдете комуникативни и се интересувайте от историята на другия човек, разсъждавайте защо мнението му може да е различно от вашето. Още по-добре, опитайте да помислите какво наистина знаете за настоящата ситуация и използвайте тази информация, за да създадете няколко различни версии. Може да започнете да осъзнавате, че всяка от тях е само един от многото възможни резултати. Изберете един, който предсказва по-добро, но реалистично бъдеще за вас. Може да ви помогне да намалите тревожността и да управлявате живота си в това несигурно време.

Източник

Още по темата:

Овцевъдката от Болярово 3 години чака решение на съда Любопитно

Овцевъдката от Болярово 3 години чака решение на съда

Адв. Чакърова: Доказахме, че чума по дребни преживни животни няма и не е имало

Кръстиха нов вид охлюви на Грета Тунберг Любопитно

Кръстиха нов вид охлюви на Грета Тунберг

Екоактивистката е поласкана, че видът носи името й – Craspedotropis gretathunbergae

Свободното място в космическия кораб на Безос продадено за 28 милиона долара Любопитно

Свободното място в космическия кораб на Безос продадено за 28 милиона долара

За разходка сред звездите наддаваха 7,6 хиляди души от 159 държави

Ще изчезне ли завинаги северният бял носорог? Любопитно

Ще изчезне ли завинаги северният бял носорог?

Дронове, сателити и изкуствено осеменяване са сред начините да се опази критично застрашеният вид

Жени, сдайте дистанционното за един месец Любопитно

Жени, сдайте дистанционното за един месец

Неофициално ръководство за оцеляване на приятелки и съпруги по време на Европейското по футбол

Любопитно видео показва как две пчели отварят капачка на бутилка Любопитно

Любопитно видео показва как две пчели отварят капачка на бутилка

Заснетите в Бразилия кадри събраха над милион и половина гледания в Youtube

Китай докладва за първия случай на заразен човек с рядък щам на птичия грип Любопитно

Китай докладва за първия случай на заразен човек с рядък щам на птичия грип

Китайската комисия по здравеопазването съветва хората да избягват контакт с болни и умрели домашни птици

Уравнението E=mc2 се продаде за 1,2 милиона долара Любопитно

Уравнението E=mc2 се продаде за 1,2 милиона долара

Известни са само 4 ръкописа, в които присъства прочутото уравнение на Айнщайн

Facebook: Вече не са забранени публикациите, че коронавирусът е човешко дело Любопитно

Facebook: Вече не са забранени публикациите, че коронавирусът е човешко дело

Twitter още държи цензурата заради СЗО, Youtube остават либерални по въпроса

Виена настанява два милиона пчели край релсовия обществен транспорт Любопитно

Виена настанява два милиона пчели край релсовия обществен транспорт

Между релсите и встрани от тях виреят много цветя и растения

Голямата безкористна любов на Чито и Почо Любопитно

Голямата безкористна любов на Чито и Почо

23 години човек и крокодил са неразделни

Избраха най-желаната луксозна туристическа дестинация за 2021 г. Любопитно

Избраха най-желаната луксозна туристическа дестинация за 2021 г.

Виена печели пред Цюрих, Япония, Нова Зеландия, Корея и Австралия

Лятна почивка в Космоса? Любопитно

Лятна почивка в Космоса?

Все още може да участвате в търга за единственото свободно място.

Един весел фейк броди из мрежата Любопитно

Един весел фейк броди из мрежата

Защо велосипедистът е безполезен за икономиката

Докажи съществуването на Covid-19 и спечели 1 млн. евро Любопитно

Докажи съществуването на Covid-19 и спечели 1 млн. евро

Isolate Truth Fund гарантира наградата в съобщение на сайта си