Подкрепете ни!
Любопитно10 април 2020

Странните сънища по време на карантина

Има логично обяснение, ако сънувате буболечки или държите нож

изображение: iStock
изображение: iStock
Темата за сънищата винаги е била една от най-мистериозните и интригуващи посоки в изследването на човешкия мозък. Именно сънят е точно мерило за емоционалното ни състояние в конкретен момент. В последните дни покрай глобалната обстановка, създала се заради коронавирусната епидемия, интернет започна да прелива от публикации на хора, които споделят колко странни са станали сънищата им след началото на карантината.

Изведнъж всички започнаха да си спомнят сънищата си след като се събудят. Според експерти в сферата, това се дължи на далеч по-спокойната ни сутрешна рутина. В дните когато се събуждаме и веднага започваме да се приготвяме, за да не изпуснем автобуса за работа или училище, настройваме мозъка си на съвсем друга скорост. Сега, когато даваме на тялото и ума си нужното време, за да се събудят, имаме възможност да си спомним съня си в много повече детайли, тъй като не сме дали на съзнанието си друга задача.

Сънищата, които хората споделят, са изключително разнообразни и включват всичко, за което можете да се сетите- от зловещи сцени или природни бедствия през абсолютно безумни и нелогични ситуации от всякакво естество чак до тревожни моменти, включващи възрастни роднини и близки.
Каква е причината за зачестилите натрапчиви странни сънища, които преживяват повечето от нас? Възможно ли е те просто да отразяват хаоса, в който се намираме в момента и не знаем как ще свърши и дали изобщо ще оцелеем?

Според експерта и анализатор на сънища Лори Лоенберг - да, точно това ни се случва. Тя разказва: „Сънят е продължение на мисловния поток от изминалия ден. Но е в символична форма, тъй като в състояние на сън мозъкът работи по различен начин. Амигдалата - емоционалният център на мозъка, е силно активна по това време и това прави всички усещания по време на деня засилени и изкривени докато спим."

Освен простото обяснение, Лоенберг допълва и че в същото време сънищата често ни дават отговор и решение на проблемите, които имаме в ежедневието си. „Типичните тревожни сънища обикновено включват торнадо (притесненията се вихрят около нас без контрол), приливни вълни (емоциите ни заливат и развалят нормалната ни рутина и комфорт), наводнение (негативна настройка на ума, която се влошава), горяща къща (разпалени нерви и избухливост) и автомобилни спирачки, които отказват (чувство за загуба на контрол)" пояснява тя.

В сеансите, които провежда напоследък, забелязва, че повечето хора разказват за сънища с торнадо и цунами, както и такива с различни буболечки (сигнал за по-силна раздразнителност у дома сред близките).
 „Открих също и че много по-често насън всички виждат своите възрастни родители. Това се случва и на мен. Знаем, че старите хора са най-застрашени. Това, което ни засяга и вълнува най-много, е онова, което сънуваме."  
„В сънищата има толкова много символи за това, с което всички се сблъскваме" обяснява Лори. – Автомобилната катастрофа и усещането, че на горния етаж има убиец отразяват как всичко това дойде като „трясък" в живота ни, а убиецът е горе, защото опасността реално „виси" над всички ни. Сънят за човек, който убива всички, е достатъчно ясен и няма нужда от тълкуване. Къпането в душ-кабина символизира стремежа да останем чисти с цената на социална изолация.

Ако се върнем в детските или юношеските си години, това може да означава, че мозъкът ни разпознава стресовата ситуация в настоящето като нещо познато от миналото. Може да прави паралел с моменти преди, когато сме били силно потиснати или в борба с някаква болест, изпитващи несигурност или претърпели тежка загуба.

Ножът е специфичен детайл
„Ножът служи за рязане и отделяне. Сега всички се отделяме от останалите и „режем" социалните си дейности с цел да бъдем отговорни. В сънищата напоследък масово се появява момент, в който взимаме нож от ръката на някого и после се страхуваме да не бъдем замесени в убийство. Това изобразява личната ни отговорност и отношение към ситуацията. Представлява също и перфектна илюстрация на нашият колективен страх да не пипаме публични предмети, за да не убием някого.

В заключение Лори Лоенберг съветва да „отмиваме" негативните и тревожни мисли, които отразяват сънищата ни. Насърчава всеки, който се сблъсква с проблема на неспокойния ум, да си записва мисли преди лягане. Нека изброим страховете и притесненията си, но да добавим и всички желани резултати и начина им за постигане. Това помага на човек да извади страховете от главата си и да задейства процеси по справяне с проблема.

„Изпишете толкова страници, колкото имате нужда. Изкарайте всичко навън. Когато приключите и отидете да си легнете, не мислете повече за тревогите си. Помислете какво и кого обичате, какво искате да правите в бъдеще. Ще се изненадате в каква висока степен това ще измени сънищата ви. Програмиране. Това е, което правите."

Източник

Още по темата:

Бъдете внимателни! Опасна измама във фейсбук! Любопитно

Бъдете внимателни! Опасна измама във фейсбук!

Лъжливи сайтове събират лични данни и банкова информация

2019 г.: 2,4 милиона са бедните във Великобритания Любопитно

2019 г.: 2,4 милиона са бедните във Великобритания

Увеличава се броят на семействата с деца, които не смогват финансово

230 000 подписаха петиция против ваксинационните паспорти Любопитно

230 000 подписаха петиция против ваксинационните паспорти

Освен дискриминация, има опасност от злоупотреба с лични данни

Първо отлепяш, после облизваш Любопитно

Първо отлепяш, после облизваш

Простички ритуали с чай и бисквити спасяват от пандемична самота и депресия

Възвеличаха Грета Тунберг в бронзова статуя за 24 000 британски лири Любопитно

Възвеличаха Грета Тунберг в бронзова статуя за 24 000 британски лири

Студентски организации от Университета в Уинчестър изразиха бурно недоволство

Какъв е бил забраненият плод? Любопитно

Какъв е бил забраненият плод?

Има различни версии, но едно е ясно: не е ябълка

Вечната любов съществува Любопитно

Вечната любов съществува

Двойка от Стафордшър празнува 70 г. брак и разказва тайните на спокойния живот в обич

Цветето на Светия Дух Любопитно

Цветето на Светия Дух

Бял гълъб сякаш е свил гнездо, скътан в цвета на рядката орхидея

Човекът, който сам си направи операция от апендицит Любопитно

Човекът, който сам си направи операция от апендицит

Рогозов получава симптомите в антарктическата станция и няма друг избор освен да си помогне сам

Бъдете подготвени за излет в планината Любопитно

Бъдете подготвени за излет в планината

В магазините на Fjällräven може да се сдобиете с всичко необходимо за така бленуваното бягство сред природата

Японски милиардер тръгва за Луната през 2023 година Любопитно

Японски милиардер тръгва за Луната през 2023 година

Юсаку Миязава търси 8 творци от цял свят да го придружат за негова сметка за пътуване до Луната

„Дефицитът на Витамин B17 може да причини рак” Любопитно

„Дефицитът на Витамин B17 може да причини рак"

Какво прави хората податливи на фалшиви здравни новини

По кучетата им ще ги познаете Любопитно

По кучетата им ще ги познаете

Жените предпочитат мъже с Джак Ръсел териер, а мъжете - жени с чихуахуа