Любопитно19 май 2020

Затвор за делфини и тюлени в Бургас?

Готвят се изтезания за морските бозайници, алармират от „Последната клетка"

изображение: iStock
изображение: iStock
На сайта си община Бургас съобщава, че във връзка с изискванията на Закона за опазване на околната среда и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействие върху околната среда, обявява инвестиционно предложение:
Изменение на Подробен устройствен план - План за регулация и застрояване /ПУП - ПРЗ/ за УПИ II, кв.1 по плана на Зона Изток - Парк "Езеро",  гр. Бургас, представляващ ПИ 07079.622.137 по КК на гр. Бургас и изграждане на Крайморски комплекс - семеен парк за развлечение със зона за водни атракции с делфинариум, център за обитаване на животински видове и ботаническа градина".

Съобщението е от 12 февруари тази година. С протокол от 29 април 2020 РИОСВ-Бургас дава обществен достъп до постъпилото уведомление за инвестиционно предложение.

Фондация „Последната клетка“, чиято благородна цел от години е да намали страданието, което се причинява от хора на животни, излезе със становище по случая, изпратено до Министъра на околната среда и водите, Община Бургас и РИОС - Бургас. В него се казва:
В природата, морските бозайници обитават територия от стотици километри, плуват по стотици километри на ден и се гмуркат до 300 метра дълбочина. Най-големият басейн в делфинариум на света е голям колкото приблизително 0,0001% от най-малкия естествен хабитат на делфини в природата. Китоподобните са интелигентни и социални животни, живеещи в групи, в които са силно зависими един от друг и всеки има важна роля. Отношенията им са комплексни и при делфините всеки избира дали да остане със семейството си цял живот или да си тръгне, след като порасне. В плен, те нямат тази възможност, и рутинно са отделени от близките си и принудени да живеят заедно с непознати. Затварянето в тясно пространство е източник на постоянен стрес и често причинява напрежение и агресия между животните. Често се стига до ситуации, в които дадени индивиди биват постоянно тормозени от други, без възможността да избягат, както биха направили в природата. Силният стрес води до стереотипното поведение, често срещано сред китоподобните в плен, което понякога ескалира в самонараняване и опити за самоубийство (има такъв пример във варненския делфинариум). Обикновено се налага тези животни да се медикаментират редовно с антидепресанти, за да продължават да функционират, именно поради невъзможността да се пресъздадат нужните условия за тези тях и да се задоволят биологичните изисквания на видовете им в плен. Нито един морски бозайник в плен няма свободата да изразява нормално за вида си поведение, което е водещ принцип в хуманното отношение към животните.
В много държави по света делфинариумите са забранени от години. У нас не само не се закрива този във Варна, но и се планира изграждането на още един в Бургас.
(Тук може да прочетете пълния текст на становището, а тук e петицията с протест срещу инвестиционното предложение. )
Община Бургас е внесла инвестиционно предложение за комплекс от делфинариум и тюленариум за представления, заграждение за пингвини и зони за екзотични и фермерски животни. 
Съоръженията, които са предвидени за морските бозайници, са крайно неподходящи, не отговарят на нуждите на животните и са в противоречие не само с моралните човешки ценности, но и с редица действащи закони и директиви за защита на животните.

Предложението включва съоръжения за дресировка и представления с видове животни, които са забранени за използване в представления.
Също така предвижда държането на делфини в открити басейни с дълбочина от 1 м до 4,5 м на открито, но не се предвижда защита от слънцето за тях. 
Известно е, че в подобни съоръжения по цял свят делфините страдат от тежки слънчеви изгаряния и слънчеви удари, понякога водещи до смърт. Такива случаи са документирани вкл. в делфинариумите във Флорида (12 м дълбочина) и Антиб, Франция (10 м дълбочина) – където слънцето пече по-слабо, отколкото на Българското Черноморие.

Би било позорно и трагично това предложение да бъде одобрено и
искрено се надяваме институции, отговорни за това да не дадат зелен светофар на поредното безумие. На фона на нарастващото възмущение на обществото, нарастващото отхвърляне на употребата на чувствителни животни за забавление и глобалната тенденция за закриване(а не откриване на нови) делфинариуми, това е недопустимо. 

Между делфинариумите и хуманните човешки ценности има неразрешимо противоречие. Нито един морски бозайник в плен няма свободата да изразява нормално за вида си поведение, което е водещ принцип в хуманното отношение към животните.
Настояваме да не бъде допусната поредната гавра с животните в България!"

В Последната клетка" вярват, че осъзнаването на проблема води до търсене и намиране на решения и хуманни практики във всички области, където се причинява страдание на живи същества. Убедени сме, че за тази цел е необходима еволюция в начина, по който възприемаме животните, и искаме да допринесем за тази еволюция."

Чрез кампании, разследвания, активност, административни инициативи и образователни акции, Последната Клетка" се опитва са покаже истинското лице на животновъдните индустрии, защото знаем, че е не само възможно, но и крайно наложително човекът да започне да съжителства с живата природа без експлоатация и насилие".

Още по темата:

Откриха какво правят от глад пчелите с растенията Любопитно

Откриха какво правят от глад пчелите с растенията

Пчелите стимулират цъфтежа като нахапват листата

Псувните намаляват силната болка Любопитно

Псувните намаляват силната болка

Предположението е, че мозъкът в тежък момент търси „по-опростена схема"

Кой звяр или птица ви помага Любопитно

Кой звяр или птица ви помага

Готови ли сте за приключение? Открийте сами тотемното животно, което защитава рода ви

Българската следа в загадката на мистика Руми Любопитно

Българската следа в загадката на мистика Руми

Александър Илиев търси и намира връзки с българското в битието на Мевляна

Още пространство за велосипедистите във Виена Любопитно

Още пространство за велосипедистите във Виена

Заради мерките около пандемията все повече хора карат колело, но трябва и дистанция

Бъдещото ти „Аз” казва: „Иди, учи и се върни” Любопитно

Бъдещото ти „Аз” казва: „Иди, учи и се върни”

Стипендии по 10 000 лева помагат на българи да заминат в чужбина

В Плевенско умряха хиляди пчелни семейства Любопитно

В Плевенско умряха хиляди пчелни семейства

Спад от 90% на популацията от пчели в световен мащаб, това вещае край на човечеството

Мъжът изпада в стрес, когато жената печели 40% от семейния бюджет Любопитно

Мъжът изпада в стрес, когато жената печели 40% от семейния бюджет

Преди тази психологическа граница съпругът не страда, че съпругата изкарва повече от него

Кажи ми цвета на твоето име Любопитно

Кажи ми цвета на твоето име

На всеки звук от азбуката отговаря определен цвят

Синеоките се влюбват за няколко минути, повечето хора биха завили надясно Любопитно

Синеоките се влюбват за няколко минути, повечето хора биха завили надясно

Вижте някои любопитни психологически закономерности

Страхът от страха е по-силен от самия страх Любопитно

Страхът от страха е по-силен от самия страх

Как да се справим сами с паник атаките

Изкуство на простора Любопитно

Изкуство на простора

Всеки може да сподели стих, картина, снимка, афоризъм на ПросториChallenge

Гаджето на Мъск дешифрира името на детето им Любопитно

Гаджето на Мъск дешифрира името на детето им

X Æ A-12 Musk взриви социалните мрежи още преди да е навършил два дни...

Пробегът на мира стартира виртуална обиколка на Европа Любопитно

Пробегът на мира стартира виртуална обиколка на Европа

Всеки от участниците ще тича в района, където живее

Ох, свърши ми сезонът, искам още! Любопитно

Ох, свърши ми сезонът, искам още!

Какво се случва с мозъка ви, когато поглъщате телевизионен сериал

Коронавирусът промени сънищата на хората Любопитно

Коронавирусът промени сънищата на хората

Кошмари със зомбита и прегръщащи убийци плашат спящите