Подкрепете ни!
ЛюбопитноДрагомира Иванова / 24 септември 2020

Психоложката Моника Балаян: Климаксът не е присъда

Жените, които умеят да управляват интимните мускули, не губят менструацията си до дълбока старост

Психоложката Моника Балаян: Климаксът не е присъда
Доброто настроение и позитивната нагласа са ключът към по-щастлив живот и към външната привлекателност, твърди Моника Балаян, психолог, преминал обучение при най-добрите специалисти в Русия, Германия, Холандия, Франция, САЩ. Тя преподава смехотерапия от години, автор е на програми за оздравяване и усъвършенстване, има наблюдения върху своите курсисти и проблемите им. Специално за Списание 8 психоложката споделя древни практики и целебни упражнения за подмладяване и здраве.

Моника, по време на твоите курсове по смехотерапия даваш древни практики за подмладяване и усилване на женската енергия, би ли споделила някои от тях?
Едно от древните упражнения е златистото дишане. Човек в отпуснато състояние си представя как вдишва златист въздух. Той преминава през определени точки, след което се издишва отново в златисто. Точките са главата, гръбнакът, гърлото. Първоначално издишването се прави през гърлото, след което през болен орган или част от тялото, която създава проблеми.  Смята се, че така се получава свръхзареждане на клетките с кислород и енергия, което ускорява оздравяването. Целта на останалите медитативни упражнения е да изцерят болни органи, да ги заредят с енергия или да обновят клетките в тялото. Едно от най-важните упражнения, които давам, е да се надсмееш над голям проблем или нерешима ситуация. Първоначално не е никак лесно, даже може да ти е до рев. Най-лесно е, когато човек е в компания и се залива от смях. Това е моментът, в който трябва да се сети за проблема си. Смехът не спира от раз, а има инерция няколко секунди до минута, преди човек да успее да се натъжи и да сложи маската на рицаря на печалния образ. Именно тогава практикуващият на воля може да се присмее над проблема. Практиката показва, че колкото по-нерешим е даден въпрос, толкова по-смешно става. Инерцията увлича и човек се надсмива със сълзи. В края на упражнението значението им е намаляло и решението е въпрос на време.  
Едни от най-ефективните методи за лечение на зрението са на д-р Уилям Бейтс. Очните мускули са отпуснати, а човек си представя полукръг в стаята и започва да движи погледа си по него. Същото се повтаря, ако полуокръжността е на пода, може с поглед да се свързват две точки от диагонал. Най-важното е в очите да няма никакво напрягане.  
-„Бяла тигрица, нефритен дракон” какво упражнение е?
-„Бяла тигрица, нефритен дракон” е китайско упражнение. То нормализира хормоналния фон, облекчава протичането на климакса, възпалителни процеси на пикочно-половата система – пикочен мехур, цистити, уретрити, миома, простатит, аденома, ранички, полипи и т.н. Уникалността на тази техника е в това, че тя възвръща не само здравето, но и младостта – от 5 до 15 години при системно, правилно изпълнение. Препоръчвам го на всички жени. Докато го правите, стягате мускулите на влагалището и отпускате. След това към упражнението се включва и анусът – стягат се анусът и влагалището. След което се добавя и дишане – прави се вдишване, стягане, издишване, отпускане и така 50 пъти всеки ден. Когато стане по-лесно за правене, може да го правите и по сто пъти на ден. Това упражнение активизира долната част на корема и половите функции.

-Климаксът присъда ли е?
-Библейската Сара, с помощта на божественото провидение е родила син, когато е на 90 години. В наше време също има потвърждение, че менопаузата не е присъда и не е задължително явление. Знам, че за съвременния човек това звучи странно, но отсъствието на менопауза при някои жени на земята е безспорен факт. Вече се налага мнението, че мъжкият климакс изобщо не е задължителен и аз съм убедена, че ще дойде времето, когато и жената няма да е обречена на менопауза. Ако погледнем статистиката например в САЩ, в периода между 1997 и 1999 г. 539 родилки са били на възраст над 50 години, 194 са прехвърлили и 55-годишна възраст.
Световният рекорд принадлежи на 70-годишната индийка Омкари Панвар, която през 2008 г. ражда близнаци от своя 77-годишен съпруг. В Индонезия вярват, че жената достига своето съвършенство в секса именно след спиране на менструацията. И когато дойде този миг, той се отбелязва като голям празник на семейството.
Има още един любопитен факт: при индианските жени менопаузата отсъства. При тях менструацията се възприемала като символ на мъдростта им и те са се стремели да съхранят тази мъдрост. И до ден днешен някои жени от Изтока, които умеят да управляват интимните мускули, не губят своята менструация до дълбока старост.

-Това звучи красиво?
-Много красиво. Ученият богослов Ибн Хаджар още през XV век твърди, че „те нямат край, това може да продължава, докато жената е жива”. А да бъдем живи, се учим цял живот, нали? Това не се преподава в училище. Всеки сам се изправя пред предизвикателствата на живота и решава – да се предаде, или да продължи напред. Климаксът не прави изключение, той е само преход на ново, по-зряло ниво на развитие. В превод от гръцки климакс означава стълба, а от английски - кулминация. И в тази кулминация на своя живот човек, веднъж взел решение да живее, може да завърти биологичния часовник на обратно. Желанието, което прераства в активно действие, носи резултати. Търсете това, в което вярвате. Излезте отвъд границите на стереотипите. Започнете да учите нещо ново. Позволете си отново да се превърнете в ученик. Научете се например да карате сноуборд, да яздите кон, да рисувате, да играете тенис, да пеете, да танцувате... Изберете това, което ви доставя удоволствие. Не губете интерес към живота, яркостта на емоциите, усещанията. Не се обръщайте назад, гледайте напред. Какво още искате да видите в този живот, да чуете, да изпитате, да почувствате. Какви са вашите желания, заради които си струва да се живее, да се полагат усилия и да поддържате младостта в себе си. Вслушайте се в това, което ви е интересно, което ви радва, окрилява. И щом го намерите – действайте!

-Каква е тайната на младостта, Моника?
-Ще отговоря с една притча. Младо момче отишло при един мъдрец и му задало въпроса: „Всички казват, че знаеш тайната на вечната младост. Самият ти изглеждаш доста млад за годините си. Кажи ми, моля те, каква е?“ Мъдрецът се усмихнал и отговорил: „Ако искаш да бъдеш вечно млад, всяка сутрин се усмихвай на жена си, всеки ден плувай с радост в реката, всеки ден яж храната си с удоволствие. И така бъди щастлив всеки ден.“
Учени от Университета в Осака наскоро направиха сензационното откритие, че е възможно да се прекрати стареенето на клетките в човешкото тяло. Те са убедени, че е осъществимо, но засега проектът им има страничен ефект – намалява се имунитетът. Затова в университета проучват всички варианти как да въздействат на организма, за да се избегне този проблем. И младостта да продължи максимално дълго.
Нека си припомним, че великият акад. Бехтерев стигна до извода, че човешката личност е безсмъртна. От тази гледна точка няма нищо изненадващо, че различни учени се опитват да докажат, че човек може да остане млад. Смятам, че е възможно всеки да направи със себе си чудо, за да изглежда по-млад от своята биологична възраст. Убедена съм, че емоциите и вътрешното състояние на човека наистина играят огромна роля за това как изглежда. Често казваме, че някой наш познат сияе със своя вътрешна светлина. Или че друг е почернял от собствените си изживявания. За да се чувства човек млад, много важно е и накъде насочва вниманието си. Хората, които имат творчески планове, идеи, цели, желания и искат да ги реализират, просто нямат време да мрънкат, да се самосъжаляват, да говорят дълго за миналото или да обсъждат проблемите. При тях бъдещето е безкрайно интересно - и като нови емоции, и като нов и непознат опит. За разлика от мнозинството, те не смятат, че знаят всичко, че имат отговори на всички въпроси. Искат да опознаят живота и именно този интерес им помага да изглеждат млади. Човек има още една способност, която му помага да се чувства и да изглежда млад. Това е умението да видиш прекрасното в себе си, но и наоколо, в самия живот. Да умееш да се наслаждаваш на пеенето на птичките, на топлината на слънцето, на красотата на природата.

-Какви са резултатите от оздравителната програма на смехотерапията?
-Анкетните карти, които попълват нашите курсисти, сочат, че се нормализира кръвното, нивата на кръвната захар, има добри резултати със стомашно-чревния тракт. Във Велико Търново човек с диабет след курса вече имаше нормални стойности на кръвната захар. За тези, които не вярват, ще кажа, че в Япония се проведоха научни експерименти, които доказаха, че кръвната захар на диабетици, които гледат комедии, намалява. И обратно - повишава се, ако гледат трагедии. А курсистът от Велико Търново каза, че няма вече и подагра.
Мъж от Пловдив пострадал преди години, като окото му било засегнато от стружка. Години наред виждал тъмно петно, което в края на курса вече го нямаше. В Добрич имаме курсистка с Паркинсонова болест, при която също има подобрение.  
На курса в Пловдив дойде жена след химиотерапия с атрофия на мускулите, косопад, анемия... След седмия ден вдигаше свободно едната ръка, косопадът спря, започна да се храни нормално и сънят й се възстанови. Последното споделят всички курсисти. Известният в САЩ невролог Уилям Фрай доказа, че смехът подобрява имунитета, намалява холестерола, ендорфинът се повишава и организмът се подмладява. Кръвообращението се подобрява, кожата се зарежда с кислород, а бръчките намаляват. Във Великобритания вече лекуват импотентността със смях. Стресът води до пренапрежение, когато човек се отпусне, всичко се оправя.  

-Как ти хрумна идеята за тази оздравителна програма?
- Древните целители не са имали нито съвременните технически средства, нито информацията, с която разполагаме днес. Но независимо от това методиките и техниките, които сме наследили от онези древни времена и в наши дни, остават ненадминати както по силата на своето въздействие, така и по своята ефективност. Защото тези методики с техники активират естествените механизми на нашият организъм да възстановява сам себе си. Затова – вярвайте в себе си, не пропускайте своя шанс!

На 12.07.2021 г. започва курсът по Смехотерапия I ниво - Здраве
Провежда се от Моника Балаян!

Продължителност: 5 поредни дни по 3 часа, с начало от 18:30 часа
Цена на курса: 220 лв.
Адрес на залата за провеждане на курса:
кв. Лозенец, ул. "Бисер" № 2, зала "Лозенец"
Всички материали са включени в цената на курса.
 
Банкова сметка за плащане по банков път:
Първа Инвестиционна Банка
IBAN: BG65 FINV 9150 1016 7063 96
ВИП Консалтинг ЕООД
 
Моля, в основанието за плащане посочвайте името на човека, за когото е плащането. За издаване на фактура на юридически лица, моля изпратете данните на фирмата.
 
ВНИМАНИЕ!
Местата са ограничени! Задължително е предварително записване на посочения мобилен телефон.
София - Централен офис, тел. 0898 23 83 38


Овцевъдката от Болярово 3 години чака решение на съда Любопитно

Овцевъдката от Болярово 3 години чака решение на съда

Адв. Чакърова: Доказахме, че чума по дребни преживни животни няма и не е имало

Кръстиха нов вид охлюви на Грета Тунберг Любопитно

Кръстиха нов вид охлюви на Грета Тунберг

Екоактивистката е поласкана, че видът носи името й – Craspedotropis gretathunbergae

Свободното място в космическия кораб на Безос продадено за 28 милиона долара Любопитно

Свободното място в космическия кораб на Безос продадено за 28 милиона долара

За разходка сред звездите наддаваха 7,6 хиляди души от 159 държави

Ще изчезне ли завинаги северният бял носорог? Любопитно

Ще изчезне ли завинаги северният бял носорог?

Дронове, сателити и изкуствено осеменяване са сред начините да се опази критично застрашеният вид

Жени, сдайте дистанционното за един месец Любопитно

Жени, сдайте дистанционното за един месец

Неофициално ръководство за оцеляване на приятелки и съпруги по време на Европейското по футбол

Любопитно видео показва как две пчели отварят капачка на бутилка Любопитно

Любопитно видео показва как две пчели отварят капачка на бутилка

Заснетите в Бразилия кадри събраха над милион и половина гледания в Youtube

Китай докладва за първия случай на заразен човек с рядък щам на птичия грип Любопитно

Китай докладва за първия случай на заразен човек с рядък щам на птичия грип

Китайската комисия по здравеопазването съветва хората да избягват контакт с болни и умрели домашни птици

Уравнението E=mc2 се продаде за 1,2 милиона долара Любопитно

Уравнението E=mc2 се продаде за 1,2 милиона долара

Известни са само 4 ръкописа, в които присъства прочутото уравнение на Айнщайн

Facebook: Вече не са забранени публикациите, че коронавирусът е човешко дело Любопитно

Facebook: Вече не са забранени публикациите, че коронавирусът е човешко дело

Twitter още държи цензурата заради СЗО, Youtube остават либерални по въпроса

Виена настанява два милиона пчели край релсовия обществен транспорт Любопитно

Виена настанява два милиона пчели край релсовия обществен транспорт

Между релсите и встрани от тях виреят много цветя и растения

Голямата безкористна любов на Чито и Почо Любопитно

Голямата безкористна любов на Чито и Почо

23 години човек и крокодил са неразделни

Избраха най-желаната луксозна туристическа дестинация за 2021 г. Любопитно

Избраха най-желаната луксозна туристическа дестинация за 2021 г.

Виена печели пред Цюрих, Япония, Нова Зеландия, Корея и Австралия

Лятна почивка в Космоса? Любопитно

Лятна почивка в Космоса?

Все още може да участвате в търга за единственото свободно място.

Един весел фейк броди из мрежата Любопитно

Един весел фейк броди из мрежата

Защо велосипедистът е безполезен за икономиката

Докажи съществуването на Covid-19 и спечели 1 млн. евро Любопитно

Докажи съществуването на Covid-19 и спечели 1 млн. евро

Isolate Truth Fund гарантира наградата в съобщение на сайта си