Подкрепете ни!
Любопитно26 ноември 2020

Повечето от българите смятат, че коронавирусът е изкуствено създаден

Социологическо проучване сочи, че все пак привържениците на конспиративните теории намаляват

изображение: iStock
изображение: iStock
Социологическата агенция „Тренд“ (по поръчка на вестник „24 часа”) проведе нови проучвания, за да разбере има ли промяна от пролетта насам в нагласите на българите спрямо разпространението на COVID-19 и конспиративните теории около него.

Предпазни мерки
Какви мерки трябва да се наложат и колко сериозни да бъдат те е въпрос, който в последните месеци не е спирал да бъде актуален. В демографските разбивки личи, че с увеличаване на възрастта се увеличава и делът на хората, които смятат, че мерките трябва да бъдат по-строги. Впечатление прави, че 39% са тези, които през май смятат, че мерките трябва да бъдат по-леки, като през ноември едва 15% споделят това мнение. Задължителното носене на маски на обществени места среща най-голяма подкрепа. През ноември се отчита повишаване на дела на хората, които декларират, че носят предпазни маски – 88% към 70% през април. Като допълнителна предпазна мярка срещу коронавируса, 37% от хората пият витамини/хранителни добавки, а 70% използват дезинфектанти по-често.

Социален живот и развлечения
79% от хората посочват, че избягват събирането с много хора. Но пък дяловете на тези, които посочват, че повечето време вкъщи влияе отрицателно върху общото им физическо и психическо състояние  се запазват високи – 45% през ноември спрямо 52% през май и 47% през април. Едва 6% посочват, че повечето време вкъщи влияе положително върху общото им физическо и психическо състояние.

Отчита се намаляване на подкрепата за затваряне на всички ресторанти, барове, фитнеси и други места, в които се събират повече хора. 36% подкрепят тази мярка през ноември, докато през април този дял е 82%. Особено ниски нива на подкрепа има по отношение на забрана на гражданите да се разхождат в паркове и градини, забрана за пътуването с автомобил извън града, в който живеят, да се излиза от дома само с декларация. Едва 12% от българите смятат, че трябва да се забрани на гражданите да излизат от дома си, с изключение на ходене до магазин, аптека или на работа. Този дял през април срещаше подкрепа от 55% от българите.

Спрямо април българите са по-спокойни, че има достатъчно хранителни продукти, консумативи за дома, лекарства и горива за всички.

Работа и финанси
През ноември българите се чувстват по-сигурни за работните си места, отколкото през пролетта. Липса на опасения имат 35% от хората през ноември, докато през април делът е 25%. Това вероятно се дължи на факта, че тогава видяхме, че дейността на различни фирми може да се осъществява ефективно и през интернет.

Отчита се повишаване на делa обаче и на хората, които остават без спестявания, което също е разбираемо - карантината през пролетта изчерпи голям дял от много семейни. Хората, които посочват, че нямат спестявания, са 42% през ноември спрямо 24% през май. 28% от участниците в проучването  смятат, че ще бъде необходимо повече от една година, за да се върнем към нормалния си начин на живот.

Ваксини
Широко дискутираната тема с ваксините провокира „Тренд“ да включи в проучването си въпрос относно това, дали хората биха се ваксинирали или не, когато такава ваксина е налична. 26% от българите посочват, че ще се ваксинират, а 45% не споделят това мнение. Не се отчита особена динамика по отношение на възрастта на хората. Разликите по-скоро са в пола. Жените се оказват по-колебливи в решението си спрямо мъжете.

Конспиративни теории
Изкуствена болест в помощ на фармацевтите или биологично оръжие?
Малко над половината (52%) от българите са на мнение, че коронавирусът е изкуствено създадена болест. Разликата с юни е малка – 43%. Много хора (45%) смятат, че знаят и кои са замесени в създаването и – фармацевтичните компании, с цел печалба.
През април 53% са били съгласни, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на Земята. Този дял през юни и ноември е по 40%. Прави впечатление, че през ноември имаме повишаване на дела на несъгласните с това твърдение спрямо предходните изследвани месеци.

Леко грипче?
Малко над една трета (33%) са на мнение, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които са съгласни с това твърдение.

Ваксини? 
Една четвърт (25%) от българите сега са на мнение, че ваксина има, но се крие, за да се разпространи още повече болестта и фармацевтичните компании да печелят повече. 16% от българите са на мнение, че чрез ваксината за коронавирус ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях. През юни месец всеки пети (22%) българин е бил съгласен с това твърдение.

5G и въобще дали?
17% смятат, че коронавирусът не съществува и че това е световна измама. Повишил се е обаче делът на несъгласните през ноември – 65% спрямо 56% през юни. Това се дължи в голяма степен на повишаването на броя на заболелите и смъртните случаи и фактът, че в по-голяма степен хората познават вече човек, който е болен или е бил болен.
53% от българите не са съгласни, че коронавирусът се разпространява чрез 5G технологията. 10% обаче са съгласни с това твърдение.

Още по темата:

Бъдете внимателни! Опасна измама във фейсбук! Любопитно

Бъдете внимателни! Опасна измама във фейсбук!

Лъжливи сайтове събират лични данни и банкова информация

2019 г.: 2,4 милиона са бедните във Великобритания Любопитно

2019 г.: 2,4 милиона са бедните във Великобритания

Увеличава се броят на семействата с деца, които не смогват финансово

230 000 подписаха петиция против ваксинационните паспорти Любопитно

230 000 подписаха петиция против ваксинационните паспорти

Освен дискриминация, има опасност от злоупотреба с лични данни

Първо отлепяш, после облизваш Любопитно

Първо отлепяш, после облизваш

Простички ритуали с чай и бисквити спасяват от пандемична самота и депресия

Възвеличаха Грета Тунберг в бронзова статуя за 24 000 британски лири Любопитно

Възвеличаха Грета Тунберг в бронзова статуя за 24 000 британски лири

Студентски организации от Университета в Уинчестър изразиха бурно недоволство

Какъв е бил забраненият плод? Любопитно

Какъв е бил забраненият плод?

Има различни версии, но едно е ясно: не е ябълка

Вечната любов съществува Любопитно

Вечната любов съществува

Двойка от Стафордшър празнува 70 г. брак и разказва тайните на спокойния живот в обич

Цветето на Светия Дух Любопитно

Цветето на Светия Дух

Бял гълъб сякаш е свил гнездо, скътан в цвета на рядката орхидея

Човекът, който сам си направи операция от апендицит Любопитно

Човекът, който сам си направи операция от апендицит

Рогозов получава симптомите в антарктическата станция и няма друг избор освен да си помогне сам

Бъдете подготвени за излет в планината Любопитно

Бъдете подготвени за излет в планината

В магазините на Fjällräven може да се сдобиете с всичко необходимо за така бленуваното бягство сред природата

Японски милиардер тръгва за Луната през 2023 година Любопитно

Японски милиардер тръгва за Луната през 2023 година

Юсаку Миязава търси 8 творци от цял свят да го придружат за негова сметка за пътуване до Луната

„Дефицитът на Витамин B17 може да причини рак” Любопитно

„Дефицитът на Витамин B17 може да причини рак"

Какво прави хората податливи на фалшиви здравни новини

По кучетата им ще ги познаете Любопитно

По кучетата им ще ги познаете

Жените предпочитат мъже с Джак Ръсел териер, а мъжете - жени с чихуахуа