Подкрепете ни!
Любопитно09 декември 2020

Коледни подаръци, с мисъл за природата

Шведският бранд Fjällräven вдъхва нов живот на любимите ни материи

Коледни подаръци, с мисъл за природата
Воденето на природосъобразен начин на живот се улесни през последните няколко години. Докато преди десетилетие още не бяха толкова широко разпространени зелените алтернативи на някои продукти с еднократен жизнен цикъл, то днес пазарът предлага изобилие от устойчиви продукти за многократна употреба.  По-малко пластмасови изделия и съответно по-малко генериран отпадък е едва първата крачка към по-устойчив начин на живот. Следваща стъпка е пазаруването и избирането на марки, които не само предлагат етични и устойчиви модни решения, но и чиято философия е в хармония с природата.

Пример за такава компания е шведската Fjällräven (Фиелревен), чиито основни ценности са отговорното поведение към хората, животните и природата, както и повишаване на обществения интерес към прекарване на повече време на открито.

Избирайки моделите на Fjällräven като подарък за нас самите или пък за близките ни, можем да сме сигурни, че ще подарим не само щастие на хората, но и на планетата. Всеки един материал е подбран, за да е щадящ за природата, но в полза на човека.Вълната - етична и рециклирана
Възобновяема и биоразградима. Издръжлива, но и мека на допир. Топли ни, когато е студено и има охлаждащ ефект, когато е топло. Устойчива на миризма и ефективно отвеждаща влагата. Вълната е страхотен материал и не е изненадващо, че Fjällräven я прилага в почти всичките си продуктови линии.

Използването на вълна не е нещо ново за шведската марка. Естествените материали винаги са били фаворизирани при разработването на продуктите на Fjällräven. Това, което се променя обаче, е видът и приложението на вълната. Специалистът в екипировката непрестанно развива използването на този дълготраен материал, като открива нови линии,  в които да го включи. Най-скорошният пример е вълнената интерпретация на емблематичните ранички Kånken (Конкен). Колекцията бе лансирана за сезон есен - зима  2020 година и използва рециклирана вълна, наречена Re-Wool. Новите модели ранички са създадени от комбинация на G-1000 HeavyDuty Eco S и вълнен микс, който се състои от 80% рециклирана вълна от Prato, Италия и 20% рециклиран найлон за повишена здравина.

Рециклираната вълнена материя присъства и в класическите плетени изделия, като Greenland пуловера. Рециклираната вълна се получава чрез сортирането, стригането и събирането отново заедно на парченца вълнен плат останали след производствения процес. По този начин се спестява вода и енергия, тъй като се премахва нуждата от оцветяване на материята и освен това се използва „отпадъчен“ материал.

Проследи историята на твоите дрехи
Откъде е дошла вълната, така съществена за направата на нашите топли пуловери? Може да получите категоричен отговор на този въпрос от Fjällräven, тъй като шведската марка взима под влияние и този фактор при следването на своята устойчива стратегия. Ако знаете откъде идва вашата вълна, то можете да сте сигурни, че вашите доставчици прилагат хуманно отношение към животните, обществото и околната среда.

Различните видове овце дават и различна вълна. Някои се отглеждат за дебелина, други за финост, трети за допълнителна издръжливост или за изключителна мекота. Fjällräven получава вълната си от различни източници, за да създава продукти, които покриват множество приложения. Чрез използването на различни по вид вълна функционалността не се нарушава, а устойчивостта се поддържа по цялата доставна верига.Fjällräven иска да мотивира фермите, които се съобразяват стриктно
с практиките на хуманното отношение към животните и стопанисване на земите. Затова аутдоор марката работи със ZQ Wool (етична марка за производство на вълна) за извличането на фина мериносова вълна и със Swedish recovered wool (която също използва „отпадъчна“ вълна от месната промишленост) за по-груба вълна, която е чудесен изолационен материал. Допълнително Fjällräven има установено сътрудничество с шведската ферма Brattlansgården за фина качествена вълна и цялостни практики за управление на земите. Във всички тези примери Fjällräven има пълна проследимост във веригата на доставки.

Освен вълната, Fjällräven използва етично и пухът. Той е основен елемент в историята на марката още от 1974 г., когато основателят Оке Нордин, обещава да направи яке, което да предоставя топлина дори и през най-студените скандинавски зими. Тогава се ражда якето Expedition Down, което впоследствие дава тласък и на серията Expedition. Въведена през 2014 година, Fjällräven Down Promise, е политика на производство, с която можете да бъдете сигурни, че пухените ви модели са етично и екологично придобити. Пухът на Fjällräven е напълно проследим още от самото начало. Компанията работи с един единствен доставчик, който използва съвсем малък ферми. Това минимизира риска и улеснява надзора. Fjällräven знае точно откъде идва пухът и че е с най-високо качество.

Освен класическата пухена парка Expedition, в продуктовата гама са включени и Expedition Pack Down Hoodie и Expedition Lätt Hoodie. По-късите и вталени якета запазват пухената си обвивка и са подходящи както за приключения в заскрежените поля, така и в мъгливите градски пейзажи.

Тази Коледа зарадвайте себе си или вашите любими хора с устойчиви подаръци от Fjällräven. Открийте разнообразие от връхни дрехи, плетива и аксесоари на официалния сайт на марката за БългарияОще по темата:

По кучетата им ще ги познаете Любопитно

По кучетата им ще ги познаете

Жените предпочитат мъже с Джак Ръсел териер, а мъжете - жени с чихуахуа

Потребителите на социалните медии са по-склонни да вярват в дезинформация Любопитно

Потребителите на социалните медии са по-склонни да вярват в дезинформация

Те уж са информирани, но не могат да отговорят на въпроси, свързани с факти

Денят на четирите двойки прелива от енергия Любопитно

Денят на четирите двойки прелива от енергия

21.02.2021 - благоприятно време за сватба, нов проект и творчески импулси

Facebook с крупна наказателна акция в Австралия Любопитно

Facebook с крупна наказателна акция в Австралия

Медиен проектозакон иска от гиганта да плаща за разпространение на новини

Европа набира астронавти: какви са изискванията Любопитно

Европа набира астронавти: какви са изискванията

ESA отправи специални покани към жените и хората с увреждания

Доброволецът Стивън Пруит е Човекът-Уикипедия Любопитно

Доброволецът Стивън Пруит е Човекът-Уикипедия

Редактирал е една трета от всички статии на английски език в Уикипедия

Идат ли забрани за неваксинираните? Любопитно

Идат ли забрани за неваксинираните?

CNBS събира тревожни сигнали от няколко държави и анализира реалните заплахи

Будистки монах предлага медитация с бийтбокс Любопитно

Будистки монах предлага медитация с бийтбокс

Защо сутрата да е все с негативен и тъжен образ? Чуйте как може и по друг начин

10 хил. долара за ахат с Бисквитеното чудовище Любопитно

10 хил. долара за ахат с Бисквитеното чудовище

Геолог откри „усмихващ" се камък в Бразилия

След „Голямото затваряне“ - 78% от хората са убедени, че щастието трябва да бъде Любопитно

След „Голямото затваряне“ - 78% от хората са убедени, че щастието трябва да бъде поставено над парите

Глобално проучване показва ефектите от карантинните мерки върху възприятията на хората за щастие

Hold-up - филмът, за който всички говорят Любопитно

Hold-up - филмът, за който всички говорят

Френски документален филм за пандемията скара хора на науката, политици и журналисти

Над един милион дръвчета засадени с подкрепата на Гората.бг Любопитно

Над един милион дръвчета засадени с подкрепата на Гората.бг

Вече 8 години екипът на Гората бг. вдъхновява хората да разровят земята и да дадат нов живот

Да, дърветата говорят помежду си Любопитно

Да, дърветата говорят помежду си

Умиращите дървета-майки изпращат мъдри послания на следващото поколение дръвчета

Домашните котки са признато антистресово лекарство Любопитно

Домашните котки са признато антистресово лекарство

Те са доволни от пандемията, защото стопаните са си вкъщи

2020: Над 1,5 млрд. маски плуват в световния океан Любопитно

2020: Над 1,5 млрд. маски плуват в световния океан

Боклукът от пандемията ще се разгради след 450 години

Коронавирус, къш! Любопитно

Коронавирус, къш!

За три дни хитът на Стефан Драгостинов обиколи света от Арктика до Антарктида