Подкрепете ни!
Любопитно08 февруари 2021

Идат ли забрани за неваксинираните?

CNBS събира тревожни сигнали от няколко държави и анализира реалните заплахи

Снимка: Unsplash.com
Снимка: Unsplash.com
Преди дни в.„Монитор" написа, че канцлерът на Германия Ангела Меркел не отрича възможността да има предимства за ваксинирани хора - поне когато има достатъчно ваксини и всеки ще може да има избор. „Тогава може да се наложи да бъдат направени такива разлики и да се твърди, че ако не искате да се ваксинирате, няма да можете да правите определени неща", каза Меркел в интервю за телевизия ARD, цитирана от в. „Билд“.
Преди месец пък cnbs.com, в рубриката си
„Здраве и наука" публикува статията „Какво може да не бъде разрешено на хората, ако не се ваксинират". Предлагаме ви някои предположения от статията, които звучат тревожно.

Въпреки че много хора нямат търпение да се ваксинират, други са категорични, че никога няма да се подложат на инжекцията. Обществото остава разделено на две - на такива, които са се ваксинирали или ще го направят и на тези, които не желаят да се подложат на експеримента. Във Великобритания всеки пети казва, че е малко вероятно да си направи ваксината, според изследване на YouGov, публикувано през ноември миналата година. Хората посочват различни причини. 

Вече сме 2021-а и дебатът трябва ли да бъдат наложени ограничения върху хората, които решат да не се ваксинират, започна с пълна пара. Темата е многопластова и правилните отговори - повече от един, но правителствата вече търсят въвеждане на системи, които биха позволили на властите и евентуално на бизнеса да разберат дали човек е ваксиниран или не.

Китай пусна приложение за здравен код. То показва дали човек няма симптоми на Covid-19, за да се настани в хотел или да използва метрото. В Чили гражданите, които са се възстановили от коронавируса, са получили сертификати „без вируси“.

На 28 декември миналата година министърът на здравеопазването на Испания Салвадор Ила заяви, че страната ще създаде регистър, който да показва кой е отказал да бъде ваксиниран и че базата данни може да се споделя в цяла Европа.

Етични последици

Изра Блек, преподавател по право в Университета в Йорк, и Лиза Форсберг, докторант в Университета в Оксфорд, която изследва медицинската етика, заявиха пред CNBC, че „не е лесно да се каже дали би било етично допустимо държавата да налага ограничения на хора, които отказват ваксиниране". Според тях отговорът ще зависи от фактори като предлагането на ваксини, нивото на ваксинация сред населението, естеството на ограниченията за отказващите ваксини и начина, по който ограниченията се прилагат.
„Допускаме, че съществуват сериозни, макар и не непременно решаващи причини в полза на някакво ограничение при възстановяването на предпандемичните свободи за лица, които отказват ваксинация срещу Covid-19. Например - свободата им да се събират на големи групи. Съществува риск за неваксинираните лица да се разболеят от коронавирус. Това би било лошо за тях, но има неприятен нюанс и за останалите. Защото за лекуване на заразените с Covid-19 ще трябва да се пренасочат здравни ресурси от пера, предназначени за други болести."
Двамата експерти са на мнение, че ще е оправдано държавата да ограничи хората, отказващи ваксини, ако се окаже, че ваксините намаляват по-нататъшното предаване на болестта. Те смятат, че позволяването на неваксинирани индивиди да циркулират свободно може да бъде свързано с развитието и разпространението на мутации на вируса, някои от които могат да станат устойчиви на ваксини.

Паспорти за ваксини

През декември стана ясно, че окръг Лос Анджелис планира да позволи на ваксинираните да съхраняват документация, доказваща имунизация, в Apple Wallet на своя iPhone, който също може да съхранява билети и бордни карти в цифров вид. Длъжностни лица обясниха целта на това начинание - да се напомни на хората да направят втората си инжекция. Но в крайна сметка то може да се използва и при достъп до места за концерти или полети на авиокомпании, ако се стигне до там.

„Идеята за сертификатите за имунитет не е нова”, каза Кевин Трили, главен продуктов директор в стартиращата компания за проверка на самоличността Onfido, пред CNBC. „Например, децата, които се ваксинират срещу морбили, полиомиелит и други заболявания, често трябва да покажат имунизационния си картон, за да се регистрират в ново училище. Здравните паспорти биха могли да помогнат за отварянето на икономиката и управлението на новото нормално чрез подход, който е строго поверителен.”  
Според него „Нараства апетитът за използване на здравни паспорти/сертификати в туристическата индустрия, за да се подобри безопасността на техния персонал и клиенти, както и да се вдъхнат по-големи нива на доверие, за да се подпомогне повторната катализа на туристическата индустрия.“

Още през лятото на 2021-а Джон Холанд-Кей, главен изпълнителен директор на най-оживеното летище в Обединеното кралство - Хийтроу, подкрепи въвеждането на здравни сертификати, за да помогне на страната да излезе от по-строгите ограничения за пътуване, действащи по това време. Летище Хийтроу не отговори веднага на искането на CNBC за коментар.

Изпълнителният директор на Delta Air Lines Ед Бастиан заяви, че паспортите за имунитет могат да се използват, за да помогнат на летците да се чувстват по-уверени в личната си безопасност по време на пътуване. 

Говорител на Ryanair каза, че „ваксинацията няма да бъде изискуема при полет с Ryanair“. CNBC не е получил отговор на въпроса: „Възнамерявате ли някога да ограничите неваксинираните лица да летят със самолетите на авиокомпанията, която представлявате?" от British Airways, Qantas и easyJet.

Ситуацията във Великобритания

В края на ноември министър Надхим Захави, обявен за „царя на въпросите, свързани с ваксините" в Обединеното кралство, заяви, че обществото може би се нуждае от паспорт за имунитет за достъп до някои места. „Разглеждаме технологията на този процес както и начините хората да могат да информират своя личен лекар дали са били ваксинирани“, каза Захави на 30 ноември по време на интервю за BBC Radio 4. „Ресторанти, барове, кина и други места, спортни заведения, вероятно също ще използват тази система.”
Не всички харесват тази идея. Сам Бери, който управлява два ресторанта в югозападен Лондон - Hideaway и No.97, каза пред CNBC: „Ние силно вярваме, че всички хора трябва да се третират еднакво. Всеки има право на своя възглед и убеждения и ние не бихме искали да спрем това.”
Той добави: „Гостоприемството да бъде разделено на ресторанти и барове за ваксинирани гости и на такива - за неваксинираните гости? Просто ми звучи налудничаво.”
Ваксината Oxford-AstraZeneca е одобрена от регулаторните органи на Обединеното кралство на 30 декември, което означава, че сега има две безопасни ваксини, достъпни за британските граждани.
Но милиони хора в цялата страна все още не искат да бъдат ваксинирани, сочат проучванията на общественото мнение. Някои се страхуват от игли, други вярват в необосновани теории на конспирацията, а трети се притесняват от потенциални странични ефекти. Има и такива, които мислят, че ваксинирането изобщо не е необходимо и биха предпочели да хванат Covid-19.

Строги категорични забрани или ограничения, свързани с деленето на ваксинирани и неваксинирани, засега официално не е посочила нито една държава. Но дебатът се разраства право пропорционално на нарастващия брой поставени ваксини. 

Източник

Още по темата:

2034: Роман за следващата световна война Любопитно

2034: Роман за следващата световна война

Адмирал Ставридис и Елиът Акерман със зловещ сценарий за глобален военен конфликт

Ерик Клептън ще отменя концерти там, където изискват документ за ваксинация Любопитно

Ерик Клептън ще отменя концерти там, където изискват документ за ваксинация

76-годишният музикант се оплака преди време от неблагоприятните ефекти на ваксината

TikTok – от обвинения в шпионаж до главен спонсор на Евро 2020 Любопитно

TikTok – от обвинения в шпионаж до главен спонсор на Евро 2020

Китайската платформа за споделяне на видеа е сред най-използваните социални мрежи. Трябва ли да се притесняваме?

За мечките и хората Любопитно

За мечките и хората

Само полярната мечка е свръхагресивна, другите атакуват в защита

Милиони потребители с бан от Фейсбук се чудят защо са наказани Любопитно

Милиони потребители с бан от Фейсбук се чудят защо са наказани

Експерт: Не забравяйте, че все пак първата преценка за нарушение е на изкуствения интелект

Китай е родината на сладкия лед Любопитно

Китай е родината на сладкия лед

Интересни факти за най-любимото лакомство на лятото

Безплатни книжки за оцветяване за възрастни Любопитно

Безплатни книжки за оцветяване за възрастни

Можете за изтеглите картинки от над 100 музея, библиотеки и емблематични колекции

Можете ли да познаете вашия човек само с докосване? Любопитно

Можете ли да познаете вашия човек само с докосване?

Жените са по силни в тази игра със завързани очи

Три прехода във Витоша с Fjällräven Любопитно

Три прехода във Витоша с Fjällräven

Първите адаптирани и лесни за разчитане карти на Витоша са тук!

Да засадиш 16 000 дръвчета върху „Песъчинка” Любопитно

Да засадиш 16 000 дръвчета върху „Песъчинка"

Брендън Гримшоу купува остров за 8000 британски лири и го превръща в земен рай

Клиф Йънг: 61-годишният фермер, който спечели най-тежкия маратон в света Любопитно

Клиф Йънг: 61-годишният фермер, който спечели най-тежкия маратон в света

Не знаел, че нощем бегачите могат да спрат и да поспят

Цвете с мирис на труп привлече тълпи във Варшава Любопитно

Цвете с мирис на труп привлече тълпи във Варшава

Ботаническите градини по света помагат за запазването на този гигант

Младоженка дари бъбрек на бившата съпруга на мъжа си Любопитно

Младоженка дари бъбрек на бившата съпруга на мъжа си

Трансплантацията мина успешно във Флорида преди месец

Какви дрехи да носим при трекинг в топло време? Любопитно

Какви дрехи да носим при трекинг в топло време?

Експертите на Fjällräven обясняват кои материи са благоприятни при по-високи температури

Омъжена сте за милиардер, но искате да се разведете? Любопитно

Омъжена сте за милиардер, но искате да се разведете?

Ето няколко начина, по които да похарчите парите си

Nike приема обратно носени маратонки, дава им втори живот Любопитно

Nike приема обратно носени маратонки, дава им втори живот

Спортният гигант стартира проекта с мисъл за околната среда