Подкрепете ни!
Мистерии и загадкиМарк Далас / 13 февруари 2020

Може ли последният ни миг да е еуфоричен?

Нови изследвания хвърлят светлина върху процеса на настъпването на смъртта

Смъртта на Касагемас, худ. Пабло Пикасо
Смъртта на Касагемас, худ. Пабло Пикасо
„Хората често изглеждат като заспали непосредствено след последния си дъх и имат неутрално изражение на лицето. Но един от моите роднини, който изпитваше силна болка в часовете преди смъртта и нямаше достъп до медицинска помощ, тръгна към вечния си сън със сияйно, почти усмихнато изражение. Десетилетия се чудех дали последните минути от живота могат да бъдат еуфорични. Възможно ли е умирането да предизвика потоп от ендорфини, по-специално при липса на болкоуспокояващи?”
Гьоран, 77, Хелсингборг, Швеция

Ето отговорът на експерта по палиативни грижи Марк Далас:
Често се приема, че животът води люта битка срещу смъртта. Възможно ли е, всъщност смъртта да е облекчение и радост? Като експерт по палиативни грижи мисля, че процесът на умиране започва две седмици преди да преминем отвъд. През това време хората са склонни към леки подобрения в състоянието си. Те обикновено отказват да ходят и стават по-сънливи. Към последните дни от живота способността да поглъщат таблетки или да консумират храна и напитки изчезва.

По това време казваме, че хората „умират активно“ и обикновено смятаме, че това означава, че имат два до три дни живот. Много хора обаче преминават през цялата тази фаза в рамките на един ден. Други могат да останат в това предсмъртно състояние близо седмица, преди да умрат, нещо, което обикновено е изключително мъчително за семействата. Така че при различни хора се случват различни неща и ние не можем да ги предвидим.

Реалният момент на смъртта е труден за дешифриране. Но все още непубликувано проучване предполага, че когато хората се приближават до смъртта, в организма се увеличават стресовите химикали. За хората с рак, а може би и за други, маркерите за възпаление се покачват. Това са химикалите, които се увеличават, когато тялото се бори с инфекция.

Вие предполагате, че може да има и прилив на ендорфин точно преди някой да умре. Но ние просто не знаем, тъй като никой все още не е проучил тази възможност. Проучване от 2011 г. обаче показа, че нивата на серотонин - друг мозъчен химикал, за който също се смята, че допринася за чувството на щастие – са се утроили в мозъка на шест плъха, докато те агонизирали. Не можем да изключим възможността нещо подобно да се случва и при хората.

Технология за изследване на нивата на ендорфин и серотонин при хората съществува. Въпреки това получаването на многократни проби, особено кръв, в последните часове от нечий живот е логично трудно осъществимо. Трудно е и получаването на финансиране за подобно изследване. В Обединеното кралство изследванията за рак през 2015-2016 г. са били спонсорирани с 580 милиона британски лири, докато тези за палиативни грижи са получени по-малко от 2 милиона паунда.

Но какво може да причини еуфорично преживяване по време на настъпване на смъртта, освен ендорфини или алтернативни невротрансмитери? Докато тялото се изключва, мозъкът е засегнат. Възможно е начинът, по който това се случва, някак да влияе върху преживяванията в момента на смъртта. Американският невроанатом Джил Болте-Тейлър описа подробно в лекцията си пред TED как е преживяла еуфория и дори „нирвана” по време на клиничната си смърт, след като нейното ляво мозъчно полукълбо, което е център на много рационални способности като език, престанало да работи след инсулт.

Възможно е вашият роднина да бил в последния си път в дълбоко духовно преживяване. Знам, че когато дядо ми умря, той вдигна ръка и пръст, сякаш сочеше към някого. Баща ми, набожен католик, вярваше, че дядо ми е видял майка му и баба ми. Той умря с усмивка на лицето, което донесе дълбоко успокоение на баща ми.

Процесът на умиране е свещен за будистите, които вярват, че моментът на смъртта предоставя голям потенциал за ума. Те виждат прехода от живот към умиране като най-важното събитие в живота - този миг, когато пренасяме Карма от този живот в друг живот. Това не означава, че религиозните хора имат „по-радостни“ преживявания в момента на смъртта. Бил съм свидетел как умирающи свещеници и монахини стават изключително тревожни, когато наближават границата към отвъдното. Може би са погълнати от тревогите си за моралната си чистота и страха от осъждане и плащане за греховете?

Хората с екстатичен опит към края на живота си, които съм наблюдавал, обикновено са били тези, които по някакъв начин са приели смъртта и са били в мир с неизбежността й. Тук може да са много важни грижите - проучване на пациенти с рак на белия дроб, получили ранна палиативна грижа, е установено, че са по-щастливи и живеят по-дълго.

В крайна сметка ние знаем много малко какво се случва, когато някой умира. След 5000 години лекарства можем да ви кажем как умирате от удавяне или сърдечен удар, но не знаем как умирате от рак или пневмония. Най-доброто, което можем да направим, е да го опишем.

Моето изследване е фокусирано върху опитите да демистифицирам процеса на настъпване на смъртта, да разбера биологичната й основа и да разработя модели, предсказващи последните седмици и дни от живота. След време може да стигнем и до изследване на ролята, която ендорфините играят в последните часове от живота и всъщност да стигнем до окончателния отговор на вашия въпрос.

Източник

Още по темата:

Съвети как да излекуваме душата си Мистерии и загадки

Съвети как да излекуваме душата си

Тя е най-силната и мъдра, но и най-нежна част от нашето същество. Душата – това всъщност е истинското ни аз.

„Извънземната” магистрала в Невада Мистерии и загадки

„Извънземната” магистрала в Невада

Името си тя получава заради безбройните сигнали на очевидци за срещи с НЛО

Аполо 10: Контакт с извънземни или бъг в системата? Мистерии и загадки

Аполо 10: Контакт с извънземни или бъг в системата?

Какво се случва по време на полета остава мистерия и до днес

Конспиративни теории, които се оказаха истина Мистерии и загадки

Конспиративни теории, които се оказаха истина

Истината често се крие в съзнанието на подозрителните!

Проф. Живко Желев: Има заговор срещу България! Мистерии и загадки

Проф. Живко Желев: Има заговор срещу България!

За първи път чрез акцията си с коронавируса световната конспирация се провали и саморазобличи

Димитър Недков: Във война сме! Мистерии и загадки

Димитър Недков: Във война сме!

Технологията 5G е новата „атомна бомба“ в решаващата Трета световна война, която тече в момента. Животът ще е невъзможен по модела преди коронавируса.

Какво чертае рождената ни дата за нашия житейски път и личността ни Мистерии и загадки

Какво чертае рождената ни дата за нашия житейски път и личността ни

Числата са инструментите, от които е изграден личният ни нумерологичен профил. Той разкрива какви са скритите ни възможности и таланти.

Мистичната история на писателя Евгений Петров Мистерии и загадки

Мистичната история на писателя Евгений Петров

Странното хоби на съавтора на „Дванайсетте стола“ го довело до невероятен случай, от който можеш да настръхнеш

Сергей Пономаренко: Мистериозният пътешественик във времето Мистерии и загадки

Сергей Пономаренко: Мистериозният пътешественик във времето

Измислена ли е историята на украинеца или пътешествието във времето е факт?

След ВМС на САЩ и Пентагонът потвърди три клипа с НЛО Мистерии и загадки

След ВМС на САЩ и Пентагонът потвърди три клипа с НЛО

Сенатор твърди, че това е много малка част от наличните материали

Атлантида – Златната цивилизация, изчезнала за нощ Мистерии и загадки

Атлантида – Златната цивилизация, изчезнала за нощ

Ако историята на Атлантида е истина, то унищожаването й не е причинено от природна катастрофа

Как да разпознаете своята душа близнак? Мистерии и загадки

Как да разпознаете своята душа близнак?

Ако срещнете сродната си душа, този контакт ще промени изцяло живота ви

Едгар Кейси: Спящият пророк Мистерии и загадки

Едгар Кейси: Спящият пророк

По време на своите „астрални пътувания“ той се свързва с Вселенско колективно (съ)знание

Батшеба Шърман: Живот като за лента на ужасите Мистерии и загадки

Батшеба Шърман: Живот като за лента на ужасите

Според очевидци духът й още живее в имението Old Arnold Estate

Голямата стъпка: Една от най-големите мистерии в световната история Мистерии и загадки

Голямата стъпка: Една от най-големите мистерии в световната история

Доказателства, мнения и конспиративни теории за гигантското чудовище