Подкрепете ни!
Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 17 февруари 2020

Голямата стъпка: Една от най-големите мистерии в световната история

Доказателства, мнения и конспиративни теории за гигантското чудовище

снимка: iStock
снимка: iStock
Съществува ли Голямата стъпка и какво представлява тя? След обстойно проучване споделяме с вас най-интересните твърдения, доказателства, факти, мнения и конспиративни теории, свързани с мистериозното гигантско чудовище.

Голямата стъпка е една от най-големите мистерии в световната история. Легенди, сказания и скални племенни рисунки с неговия образ се разказват и съхраняват векове наред. Според някои това е съвсем реално съществуващ примат, който е живял и продължава да живее мирно и в хармония с хората в определени части на света.

„Някои племена наистина обичат Бигфуут, те имат страхотни отношения с него“, казва Кати
Стрейн, автор на книгата Giants, Cannibals & Monsters: Bigfoot in Native Culture, изследовател и археолог.

Но Голямата стъпка не е просто някакъв гигантски примат от миналото. В съвремието също се срещат данни за неговото съществуване. За първи път свидетелства за странния хуманоид се появяват в средата на миналия век. През 1951 г. неколцина изследователи, изкачващи Еверест, забелязват в снега необичайни, огромни стъпки. Така първоначално се ражда митът за огромно по размери чудовище, бродещо из снеговитите високопланински райони. Учени се заемат с разкриването на истината за големия снежен човек, но интересът към него надхвърля многократно границите на научните търсения.

Разказите на изследователите от една страна всяват страх у хората по света, но от друга отприщват въображението на множество журналисти, писатели, филмови дейци и други артисти. На Йети и неговите версии по света през годините са посветени множество книги, статии, както и голям брой художествени и документални филми. В някои от тях дори легендата за страховитото чудовище е подменена и огромният човекоподобен примат е описван като страдащ, неразбран и миловиден приятел на хората…

От средата на миналия век до днес всяка година десетки хора съобщават, че са видели със собствените си очи чудатия примат или са открили следи от огромните му стъпала. Най-вече в пределите на Северна Америка, но и на територията на Хималаите, Австралия, Монголия, Русия и др. Йети, Големият снежен човек, Ияуи, Саскуоч, Маяс, Алмасти – това са само част от названията, дадени на мистериозното създание в различни точки на Земното кълбо. То става известно още като „дивия човек от гората“.

Описван е като гигантско човекоподобно същество, силно окосмено и с огромни по размер горни и долни крайници, придвижващо се по подобие на човека – в изправена позиция, на два крака, и високо около 2-3 метра.

Непрестанните разкази на очевидци неминуемо подклаждат още повече вярванията за съществуването на тайнственото създание у хората в наши дни. Появяват се много легенди и все повече общности, които твърдят, че Голямата стъпка не е просто измислица, а реално съществуващо свирепо създание.

Не са малко и онези обаче, които обявяват Йети за измислен феномен и са убедени, че той е само и единствено плод на хорското въображение. По техни думи – т.нар. очевидци не са видели нищо друго освен обикновена голяма мечка или маймуна.

Редица учени на свой ред потвърждават съществуването на внушително като размери двукрако човекоподобно. Най-голямото доказателство, на което се базират теориите им, са огромните отпечатъци от стъпки, които се регистрират на различни места по земната карта вече повече от 50 години. Освен с размера си, някои от откритите следи впечатляват и с необичайните си папиларни шарки – подобни на пръстовия отпечатък при хората. Експерти в областта твърдят, че да се изфабрикуват подобни белези би било много трудно на практика.

Един от най-яростните защитници на теорията за съществуването на Голямата стъпка през изминалите години е ученият Гроувър Кранц. Той е известен професор по антропология и криптозоология и „водещ авторитет в хуманоидната еволюция". Кранц е твърдо убеден в съществуването на Саскуоч и казва, че той самият го „гарантира“.

Кранц посвещава живота и работата си на търсенето на доказателства, които да потвърдят убежденията му. Но неговите вярвания и твърдения не се отразяват никак добре на академичната му кариера. А самият той добре знае, че единственият начин да убеди колегите си в своята правота, е да им осигури реално тяло. Затова до сетния си дъх ученият не спира денонощно да обикаля планинските северноамерикански склонове.
„Принуден съм да заключа, че има огромна вероятност това същество наистина да съществува“ – признава и Джефри (Джеф) Мелдръм, американски професор по анатомия и антропология и автор на книгата „Саскуоч: Легендата среща науката“.
Някои негови руски колеги пък разглеждат Алмасти (руския еквивалент на Йети) като свиреп потомък на неандерталците.

Но недотам познатото все още за науката и човечеството същество
често става повод и за псевдонаучни твърдения и инсценировки. Именно такъв е случаят от 1958 г., когато на един от строителните обекти на предприемача Рей Уолъс в Калифорния са открити следи от огромни стъпала. Находката направо подлудява пресата и обществото в Америка, и за пореден път потвърждава съществуването на Голямата стъпка. Но през 2002 г. – след смъртта на Рей, истината излиза наяве. Става ясно, че той собственоръчно е фалшифицирал многократно отпечатъци на Йети на различни места в родината си и че историите, които години наред е подхранвал, са пълна измислица и зле скроена шега от негова страна.

По тази логика, има потенциална опасност всички натрупани през годините доказателства и свидетелства, свързани със свирепия снежен човек, да са манипулирани и неистинни. Въпреки това по света се срещат хиляди поддръжници на теорията, че той е реално съществуващ вид. През годините се създават редица клубове, общности, групи от хора, които отдават живота си на търсенето на Голямата стъпка и доказването на неговото съществуване.

През 1976 г. ФБР отваря специално досие, посветено на косматия хуманоид. До бюрото са изпратени „веществени доказателства“ – около 15 косъма, прикрепени на парче кожа, с молба да бъдат изследвани от тях. Целта била да се потвърди, че те принадлежат именно на мистериозния Йети.
Заключението на щатската служба, след направения анализ, е, че „космите принадлежат на семейство елени“. Но феновете на сензацията Бигфуут така и не приемат изказаното становище. Нещо повече - според тях това е лъжа и умишлено прикриване на истината от страна на властите, за да се избегне всяването на смут и паника в обществото.

Така вече доста десетилетия наред истината за съществуването на Голямата стъпка непрестанно се лута между легендите, измислиците, вярванията, свидетелствата, измамите, науката и теориите на конспирацията. Професор Джеф Мелдръм обобщава в свое интервю за National Geographic нещата така:
„Изводът е: тези следи от стъпки съществуват. Съществуват и отливките. Нещо ги оставя. Моето заключение е, че става въпрос за огромна човекоподобна маймуна“.
На коренно противоположното мнение обаче е колегата му Дейвид Деглинг от университета във Флорида, който заявява:
„Няма начин безусловно и без съмнение да се установи дали има подобно животно, преди да се сдобием с тяло на масата за дисекция. Трябва да си зададем въпроса: ако някъде там броди такова животно, защо все още не сме го открили?“


Още по темата:

Археолози разгадаха част от загадката на Стоунхендж Мистерии и загадки

Археолози разгадаха част от загадката на Стоунхендж

Доказаха произхода на камъните, които изграждат световноизвестното неолитно светилище

Плочата на Шамаш: Доказателство за древна напреднала технология? Мистерии и загадки

Плочата на Шамаш: Доказателство за древна напреднала технология?

Мнозина изследователи вярват, че чрез нея хората са общували с боговете

Земята е куха и във вътрешността й живеят същества от висша раса Мистерии и загадки

Земята е куха и във вътрешността й живеят същества от висша раса

Векове наред теорията за кухата Земя има своите привърженици

Какво представлява астралната проекция и как да я постигнем в 7 стъпки Мистерии и загадки

Какво представлява астралната проекция и как да я постигнем в 7 стъпки

По време на Извънтелесното преживяване астралното тяло се превръща в кълбо енергия, устремено към по-висши измерения

В окото на Синята буря Мистерии и загадки

В окото на Синята буря

Според календара на маите започва година с максимална трансформираща сила и бърза материализиция на мисли и мечти

Съвети как да излекуваме душата си Мистерии и загадки

Съвети как да излекуваме душата си

Тя е най-силната и мъдра, но и най-нежна част от нашето същество. Душата – това всъщност е истинското ни аз.

„Извънземната” магистрала в Невада Мистерии и загадки

„Извънземната” магистрала в Невада

Името си тя получава заради безбройните сигнали на очевидци за срещи с НЛО

Аполо 10: Контакт с извънземни или бъг в системата? Мистерии и загадки

Аполо 10: Контакт с извънземни или бъг в системата?

Какво се случва по време на полета остава мистерия и до днес

Конспиративни теории, които се оказаха истина Мистерии и загадки

Конспиративни теории, които се оказаха истина

Истината често се крие в съзнанието на подозрителните!

Проф. Живко Желев: Има заговор срещу България! Мистерии и загадки

Проф. Живко Желев: Има заговор срещу България!

За първи път чрез акцията си с коронавируса световната конспирация се провали и саморазобличи

Димитър Недков: Във война сме! Мистерии и загадки

Димитър Недков: Във война сме!

Технологията 5G е новата „атомна бомба“ в решаващата Трета световна война, която тече в момента. Животът ще е невъзможен по модела преди коронавируса.

Какво чертае рождената ни дата за нашия житейски път и личността ни Мистерии и загадки

Какво чертае рождената ни дата за нашия житейски път и личността ни

Числата са инструментите, от които е изграден личният ни нумерологичен профил. Той разкрива какви са скритите ни възможности и таланти.

Мистичната история на писателя Евгений Петров Мистерии и загадки

Мистичната история на писателя Евгений Петров

Странното хоби на съавтора на „Дванайсетте стола“ го довело до невероятен случай, от който можеш да настръхнеш

Сергей Пономаренко: Мистериозният пътешественик във времето Мистерии и загадки

Сергей Пономаренко: Мистериозният пътешественик във времето

Измислена ли е историята на украинеца или пътешествието във времето е факт?

След ВМС на САЩ и Пентагонът потвърди три клипа с НЛО Мистерии и загадки

След ВМС на САЩ и Пентагонът потвърди три клипа с НЛО

Сенатор твърди, че това е много малка част от наличните материали

Атлантида – Златната цивилизация, изчезнала за нощ Мистерии и загадки

Атлантида – Златната цивилизация, изчезнала за нощ

Ако историята на Атлантида е истина, то унищожаването й не е причинено от природна катастрофа