Подкрепете ни!
Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 04 ноември 2020

Третото око – порталът към истинската ни същност и невидимите измерения

Какво представлява то и защо е важно да го пробудим?

изображения: iStock
изображения: iStock
Третото око е част от мистериозна езотерична концепция, според която всеки жив организъм (хора и животни) притежава мистично  трето око, което за разлика от другите две, вижда невидимото и се явява портал към истинското ни Аз, както и към другите необозрими измерения.

Третото око се нарича още око на ума или вътрешно око. Според езотеричните вярвания то се намира в основата на шеста чакра – Аджна, и е разположено на мястото на епифизната жлеза. Вътрешното око е с размерите на грахово зърно и е считано за универсален инструмент за свързване с висшите светове от много култури, религии и традиции.

Още в древните аюрведически концепции третото око е неизменна част от осъзнаването и разгръщането на вътрешната сила и мистичните способности на човека. От древен Египет също се срещат артефакти, поставящи третото око и неговите тайнствени способности на особена висота. То е важен инструмент и в индийските традиции. Характерните точки, които индийците поставят на лицата си, са разположени именно на мястото на окото на ума – в центъра на челото, малко по-нагоре от междувеждието. То символизира вътрешното пробуждане и духовното съзряване на хората.Третото око е сочено като портал към висшето познание
и просветление на своя притежател. Свързва се още с развитието на ясновидски способности, телепатия и умението да виждаш чакрите и аурите на хората. С него се свързват и преживяванията извън тялото – осъзнат сън, астрална проекция и други. Всичко това може да стане факт, твърдят вярващите, ако успееш да пробудиш своето трето око.

В индуизма и будизма отварянето на третото око чрез дълбока медитация също се свързва с просветлението отвъд физическото зрение. В даоизма и много традиционни китайски секти пробуждането на окото на съзнанието също е една от главните религиозни цели на всеки практикуващ. Това е неговият път към висшето знание, просветление и достигане на други невидими пространства и светове. Чрез вътрешно съзерцание и фокусиране върху точката на познание (Третото око) китайците се стремят към повишаване на своята вибрация и достигане на честотата на Вселената. В даоизма също се твърди, че вътрешното око е един от главните енергийни центрове в нашето тяло и е основен инструмент за достигане на вътрешното просветление.

Някои християнски секти също обръщат поглед и почитат пробуждането на третото око като начин за по-дълбоко свързване с Бог и силите в пространствата извън земята. Последователите на теософа Елена Блаватска вярват, че третото око всъщност е частично спящата епифизна жлеза, която се намира между двете полукълба на мозъка. Пробуждането ѝ осигурява на нейните носители възможност за регулация на важни процеси във и извън тялото, както и достигане на мистично знание и просветление.От чисто биологична гледна точка можем да кажем
, че епифизната жлеза (която се сочи като приемник на вътрешното око) е отговорна за множество и най-разнообразни процеси вътре в нашето тяло. Тя отговаря за синтеза на мелатонин в организма, а той от своя страна за правилното протичане на редица процеси. Един от които – да се адаптираме към настъпващите промени във външния свят. От тази гледна точка – един от начините чисто физически да активизираме епифизата е излагането на слънце.

Защо е важно да пробудим третото си око
Във физически и метафизичен план езотериците вярват, че пробуждането му е от изключителна важност. Причината – това ще ни помогне да разделим духа от тялото, да преживяваме осъзнати сънища, астрални проекции и да преминаваме от едно измерение в друго. Освен това пробуждането на вътрешното око ще ни дари с яснота, концентрация, проницателност, блаженство, интуиция и решителност.Как да пробудим третото си око
Според много вярвания това може да се случи с дълбока, ежедневна медитация в точката на третото око. Но има и други чисто битови съвети, които можем да добавим към своята практика.
  • Декалцификация
Погледнато от физическа гледна точка натрупването на флуорид и калций в организма (говорим за твърде високи нива) може да доведе до калцификация на епифизата, което от своя страна да я направи мудна и трудна за отваряне. Причина за калцификацията (която може да се случи и в други части на тялото) може да бъде също натрупването на токсини, хормони, захари и подсладители и други. Затова съветът тук е да внимаваме с какво се храним и да избягваме колкото се може повече замърсителите, които могат да окажат вредно влияние на организма ни. И още нещо – използвайте паста за зъби без съдържание на флуорид, както и вода без или с ниско съдържание на елемента.
  • Детоксикация
Според вярванията има доста храни и хранителни добавки, които детоксикират и действат положително в процеса на пробуждане на третото око. Сред тях попадат: сурово какао, годжи бери, чесън, лимони, диня, банани, мед, кокосово масло, конопени семена, кориандър, водорасли, мед, хлорела, спирулина, суров ябълков оцет, женшен, витамин D3 и други. На енергийно ниво можем да медитираме върху шестата чакра и да работим за ефирното пробуждане на окото на ума и неговата детоксикация.
  • Етерични масла
Употребата на етерични масла по време на нашата практика също може да активизира и стимулира пробуждането на третото око. Най-подходящи за целта са маслата от лавандула, сандалово дърво, тамян, магданоз и бор.
  • Слънце
Както споменахме по-горе Слънцето е мощно средство за правилното и активно функциониране на епифизата. Най-препоръчително е да гледаме Слънцето по няколко минути при изгрев и няколко минути при залез. Но дори да нямата възможност за това, отделяйте време през ежедневието си да се порадвате и погледате Слънцето.
  • Медитация
Медитацията в конкретната точка между веждите активира епифизата чрез намерението, което влагаме в нея. Можем да визуализираме как декалцифицираме и детоксикираме нашето вътрешно око, как изчистваме енергийно мистичния си портал към другите измерения и го отваряме за нови, непознати изживявания и опитности.

Още по темата:

Загадъчният Рохонцки кодекс – измислица или непозната писменост? Мистерии и загадки

Загадъчният Рохонцки кодекс – измислица или непозната писменост?

Вече два века неразгадаемият ръкопис озадачава учени и историци

В базата данни за НЛО на военните вече има близо 400 докладвани случая Мистерии и загадки

В базата данни за НЛО на военните вече има близо 400 докладвани случая

Вчера се проведе първото от 53 г. насам изслушване по темата в Конгреса на САЩ

Снимка с портал на Марс взриви социалните мрежи Мистерии и загадки

Снимка с портал на Марс взриви социалните мрежи

НАСА публикува изображението без никакъв коментар

Уж като две капки вода, но толкова различни Мистерии и загадки

Уж като две капки вода, но толкова различни

Учените изследвали отгледани разделено еднояйчни близначки

Два пъти обвинен в убийство писател предвижда потъването на „Титаник” Мистерии и загадки

Два пъти обвинен в убийство писател предвижда потъването на „Титаник"

Торнтън Дженкинс Хейнс публикува история за морска катастрофа със зловещи паралели с реалната трагедията

Извънземен кораб лежи на дъното на Тихия океан? Мистерии и загадки

Извънземен кораб лежи на дъното на Тихия океан?

Според проф. Льоб учените определят всичко паднало от небето само като метеорити

Легендите за алхимика граф Сен Жермен Мистерии и загадки

Легендите за алхимика граф Сен Жермен

Историите за него често граничат с измислицата, но мнозина вярват в безсмъртието му

Учен разкри как e работил Стоунхендж Мистерии и загадки

Учен разкри как e работил Стоунхендж

Паметникът е „прост и елегантен вечен календар“

Джохацу - да изчезнеш без следа Мистерии и загадки

Джохацу - да изчезнеш без следа

Десетки хиляди японци се изпаряват всяка година

Проклятието на „Майстора и Маргарита” Мистерии и загадки

Проклятието на „Майстора и Маргарита"

За 9 години умират 18 души от сериала по книгата

Какво се случва с душата, след като умрем и има ли живот след смъртта? (част II) Мистерии и загадки

Какво се случва с душата, след като умрем и има ли живот след смъртта? (част II)

Търсенията на отговорите на тези вечни въпроси може би ще продължат... вечно

Какво се случва с душата, след като умрем и има ли живот след смъртта? (част I) Мистерии и загадки

Какво се случва с душата, след като умрем и има ли живот след смъртта? (част I)

Като крайно позитивни описват очевидци своите „преживявания, близки до смъртта”

Заровеното съкровище на остров Оук чака поредната си жертва Мистерии и загадки

Заровеното съкровище на остров Оук чака поредната си жертва

„Черната брада“ твърдял, че го е скрил „където никой освен Сатаната и аз не може да го намери“

Странните съвпадения в живота и съдбите на Линкълн и Кенеди Мистерии и загадки

Странните съвпадения в живота и съдбите на Линкълн и Кенеди

Над 200 пункта има в списъка с идентични подробности от битието на двамата президенти и тяхното обкръжение

Пентагонът открива нов отдел за разследване на НЛО Мистерии и загадки

Пентагонът открива нов отдел за разследване на НЛО

Създаването му е няколко месеца след доклада на Министерство на отбраната за неидентифицирани въздушни явления

Историята на Дамата на блатото и нейното мистериозно изчезване Мистерии и загадки

Историята на Дамата на блатото и нейното мистериозно изчезване

И до ден днешен това си остава една от най-големите австралийски мистерии