Подкрепете ни!
Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 04 ноември 2020

Третото око – порталът към истинската ни същност и невидимите измерения

Какво представлява то и защо е важно да го пробудим?

изображения: iStock
изображения: iStock
Третото око е част от мистериозна езотерична концепция, според която всеки жив организъм (хора и животни) притежава мистично  трето око, което за разлика от другите две, вижда невидимото и се явява портал към истинското ни Аз, както и към другите необозрими измерения.

Третото око се нарича още око на ума или вътрешно око. Според езотеричните вярвания то се намира в основата на шеста чакра – Аджна, и е разположено на мястото на епифизната жлеза. Вътрешното око е с размерите на грахово зърно и е считано за универсален инструмент за свързване с висшите светове от много култури, религии и традиции.

Още в древните аюрведически концепции третото око е неизменна част от осъзнаването и разгръщането на вътрешната сила и мистичните способности на човека. От древен Египет също се срещат артефакти, поставящи третото око и неговите тайнствени способности на особена висота. То е важен инструмент и в индийските традиции. Характерните точки, които индийците поставят на лицата си, са разположени именно на мястото на окото на ума – в центъра на челото, малко по-нагоре от междувеждието. То символизира вътрешното пробуждане и духовното съзряване на хората.Третото око е сочено като портал към висшето познание
и просветление на своя притежател. Свързва се още с развитието на ясновидски способности, телепатия и умението да виждаш чакрите и аурите на хората. С него се свързват и преживяванията извън тялото – осъзнат сън, астрална проекция и други. Всичко това може да стане факт, твърдят вярващите, ако успееш да пробудиш своето трето око.

В индуизма и будизма отварянето на третото око чрез дълбока медитация също се свързва с просветлението отвъд физическото зрение. В даоизма и много традиционни китайски секти пробуждането на окото на съзнанието също е една от главните религиозни цели на всеки практикуващ. Това е неговият път към висшето знание, просветление и достигане на други невидими пространства и светове. Чрез вътрешно съзерцание и фокусиране върху точката на познание (Третото око) китайците се стремят към повишаване на своята вибрация и достигане на честотата на Вселената. В даоизма също се твърди, че вътрешното око е един от главните енергийни центрове в нашето тяло и е основен инструмент за достигане на вътрешното просветление.

Някои християнски секти също обръщат поглед и почитат пробуждането на третото око като начин за по-дълбоко свързване с Бог и силите в пространствата извън земята. Последователите на теософа Елена Блаватска вярват, че третото око всъщност е частично спящата епифизна жлеза, която се намира между двете полукълба на мозъка. Пробуждането ѝ осигурява на нейните носители възможност за регулация на важни процеси във и извън тялото, както и достигане на мистично знание и просветление.От чисто биологична гледна точка можем да кажем
, че епифизната жлеза (която се сочи като приемник на вътрешното око) е отговорна за множество и най-разнообразни процеси вътре в нашето тяло. Тя отговаря за синтеза на мелатонин в организма, а той от своя страна за правилното протичане на редица процеси. Един от които – да се адаптираме към настъпващите промени във външния свят. От тази гледна точка – един от начините чисто физически да активизираме епифизата е излагането на слънце.

Защо е важно да пробудим третото си око
Във физически и метафизичен план езотериците вярват, че пробуждането му е от изключителна важност. Причината – това ще ни помогне да разделим духа от тялото, да преживяваме осъзнати сънища, астрални проекции и да преминаваме от едно измерение в друго. Освен това пробуждането на вътрешното око ще ни дари с яснота, концентрация, проницателност, блаженство, интуиция и решителност.Как да пробудим третото си око
Според много вярвания това може да се случи с дълбока, ежедневна медитация в точката на третото око. Но има и други чисто битови съвети, които можем да добавим към своята практика.
  • Декалцификация
Погледнато от физическа гледна точка натрупването на флуорид и калций в организма (говорим за твърде високи нива) може да доведе до калцификация на епифизата, което от своя страна да я направи мудна и трудна за отваряне. Причина за калцификацията (която може да се случи и в други части на тялото) може да бъде също натрупването на токсини, хормони, захари и подсладители и други. Затова съветът тук е да внимаваме с какво се храним и да избягваме колкото се може повече замърсителите, които могат да окажат вредно влияние на организма ни. И още нещо – използвайте паста за зъби без съдържание на флуорид, както и вода без или с ниско съдържание на елемента.
  • Детоксикация
Според вярванията има доста храни и хранителни добавки, които детоксикират и действат положително в процеса на пробуждане на третото око. Сред тях попадат: сурово какао, годжи бери, чесън, лимони, диня, банани, мед, кокосово масло, конопени семена, кориандър, водорасли, мед, хлорела, спирулина, суров ябълков оцет, женшен, витамин D3 и други. На енергийно ниво можем да медитираме върху шестата чакра и да работим за ефирното пробуждане на окото на ума и неговата детоксикация.
  • Етерични масла
Употребата на етерични масла по време на нашата практика също може да активизира и стимулира пробуждането на третото око. Най-подходящи за целта са маслата от лавандула, сандалово дърво, тамян, магданоз и бор.
  • Слънце
Както споменахме по-горе Слънцето е мощно средство за правилното и активно функциониране на епифизата. Най-препоръчително е да гледаме Слънцето по няколко минути при изгрев и няколко минути при залез. Но дори да нямата възможност за това, отделяйте време през ежедневието си да се порадвате и погледате Слънцето.
  • Медитация
Медитацията в конкретната точка между веждите активира епифизата чрез намерението, което влагаме в нея. Можем да визуализираме как декалцифицираме и детоксикираме нашето вътрешно око, как изчистваме енергийно мистичния си портал към другите измерения и го отваряме за нови, непознати изживявания и опитности.

Още по темата:

Анелизе Микел – жертва на Злото или на религиозни фанатици? Мистерии и загадки

Анелизе Микел – жертва на Злото или на религиозни фанатици?

Тя претърпява цели 67 екзорсизма. Впоследствие свещениците и нейните родители са съдени.

Зоната на тишината – една от най-мистичните точки на световната карта Мистерии и загадки

Зоната на тишината – една от най-мистичните точки на световната карта

Тя е изпълнена с тайни и аномалии. Местните твърдят, че постоянно виждат НЛО.

Тайнствените сибирски кратери Мистерии и загадки

Тайнствените сибирски кратери

Учени: Може би се появяват заради метана и глобалното затопляне

Вълшебните гъби - извънземен артефакт и средство за комуникация с висш разум Мистерии и загадки

Вълшебните гъби - извънземен артефакт и средство за комуникация с висш разум

50 години от експеримента на братята Терънс и Денис Маккена в La Chorrera

Значението на 12 в Библията и в живота ни Мистерии и загадки

Значението на 12 в Библията и в живота ни

Числата могат да ни донесат важни послания от света на духовните сфери

За ползите от регресията Мистерии и загадки

За ползите от регресията

Пътуването назад във времето помага за премахване на страхове, фобии, чувство за вина

Черното братство – същност и влияние над човечеството Мистерии и загадки

Черното братство – същност и влияние над човечеството

Белите магове разпръскват светлина от себе си към другите хора, а черните я пазят само за себе си

Фата моргана: танкер се рее НАД морето край Корнуол Мистерии и загадки

Фата моргана: танкер се рее НАД морето край Корнуол

Високите миражи са доста често срещани в полярните региони

Дали разгадаха мистерията „Дятлов проход”? Мистерии и загадки

Дали разгадаха мистерията „Дятлов проход”?

Преди 62 години девет млади планинари загиват мистериозно. Вече има научно обяснение.

Магнетит - кристалът в мозъка ни Мистерии и загадки

Магнетит - кристалът в мозъка ни

Нека да използваме този ключ към връзката ни със Земята, природата и себе си

Антон ЛаВей - сатанист или шоумен? Мистерии и загадки

Антон ЛаВей - сатанист или шоумен?

Неговите привърженици практикуват „религия на отхвърлянето на религиите"

Е. Бернайс: Невидимо правителство контролира умовете ни с мисловен затвор Мистерии и загадки

Е. Бернайс: Невидимо правителство контролира умовете ни с мисловен затвор

Бащата да днешния PR още през 1928 г. разкрива как елитът промива мозъците ни

Д-р Елис Силвър: Хората не са от Земята Мистерии и загадки

Д-р Елис Силвър: Хората не са от Земята

Те са еволюирали на друга планета и са били докарани тук в далечното минало

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите в картините му са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на неговото въображение