Подкрепете ни!
Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 11 ноември 2020

Свети Лука Кримски Чудотворец: Светецът, който изцелява хиляди хора приживе

Многократно заточван и измъчван от съветската власт, „престъпникът рецидивист" не престава да извършва чудеса

Свети Лука Кримски Чудотворец: Светецът, който изцелява хиляди хора приживе
Свети Лука Кримски е смятан за жив светия, бродещ между хората и помогнал на хиляди да се избавят от болките и болестите си. Свети Лука Кримски, за разлика от повечето светци, не е живял в някаква далечна, отдавна отминала епоха, а е човек от съвременния свят. Той е най-обикновен човек. Баща на 4 деца, хирург и художник. Но това, което прави приживе, попада в света на чудесата. Днес посвещаваме този текст на живота и делото на Свети Лука Кримски Чудотворец.

Своя собствена клетва
Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, както е истинското име на светеца, се ражда на  27 април 1877 г. Завършва гимназия с профил изобразително изкуство, а през 1903 г. медицински университет. Защитава дисертация в медицинския университет в Ташкент, към който работи и преподава. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. Интересен факт е, че професор Войно-Ясенецки създава своя собствена клетва, която завършващите студенти подписват заедно с Хипократовата. Същността на тази клетва е да се отнасяш към живота на човека като към Божий дар. Никога да не спираш в борбата за него и да обичаш своя пациент като близък роднина. Когато студентите минавали покрай хирурга бъдещ епископ, всички се кръстели и молели.

Самоубийствен акт
През 1921 г. свети Лука е ръкоположен за дякон, а само седмица по-късно и за йерей. Това обаче не го откъсва от хирургията и той продължава да практикува. Две години по-късно Валентин Феликсович Войно-Ясенецки приема монашеско пострижение и името на св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник. Приема и архиепископски сан в едни от най-тежките за Руската Православна църква времена на гонения и политически репресии. Според негови съвременници – да приемеш сан в тогава било равносилно на това доброволно да отидеш на Голгота. С две думи – самоубийствен акт.  


Официално признат за светец
Подобно на апостол Лука, чието име взема, Лука Кримски също е лекар, художник и писател. Оставя след себе си редица книги, посветени на медицината и на духовния живот. Една от най-популярните му и ценни работи е книгата „Дух, душа и тяло", както и неговите „Очерци по гнойна хирургия“. Свети Лука си отива от този свят на 25 май 1961 година. Той не само извършва чудеса приживе, но и след смъртта си. Ходещите на гроба му поклонници твърдят, че получавали чудодейни изцеления. На 22 ноември 1995 г. Светият Синод на Украинската православна църква причислява Свети Лука Кримски към редиците на официално почитаните светци. А през 2000 г. той е официално признат за светец и от Руската православна църква. Празникът на Св. Лука Чудотворец се чества в деня на неговата физическа смърт – 25 май.  

Един от най-чудатите хирурзи
Още като дете малкият Валентин е изключително привлечен от света на изобразителното изкуство. Създава прекрасни картини и смята, че това ще бъде неговият път в живота. Голямата му мечта е да стане художник, но в един момент той рязко променя плановете си. Сърцето му проговаря и му нашепва, че в свят с толкова страдащи хора, не е редно той просто да стои безучастен и да си рисува картини. В главата му нахлуват мисли, че не иска да живее за себе си, а да се раздава за хората в нужда. Затова решава да се запише в медицински. Скоро след това става един от най-добрите студенти и завършва хирургия с пълно отличие.

Впоследствие Валентин Феликсович Войно-Ясенецки се превръща в един от най-чудатите хирурзи, на които може да се натъкне човек. А в ролята на селски лекар в Симферопол по-късно (1946 г.) той се занимава и с всички други здравословни проблеми на местните хора. Лекува всичко и дори изражда бебета. Облечен в расо, той извършва тежки хирургични операции и други интервенции, като не пропуска преди това да отправи молитва към Бога и да прекръсти себе си и болния. Сведенията разказват, че всяка негова операция завършва благополучно и скоро, макар и в комунистическа Русия, слуховете за невероятния лечител бързо се разнасят сред хората. Често войници и обикновени хора му отдавали салюти с вдигнати ръце и крака, които той успял да спаси от ампутация. Живият светия не взимал никакви пари от пациентите си.

„Чувствах, че е мой дълг да защитя с проповед нашия оскърбен Спасител", пише архиепископ Лука в своите мемоари.

Заточен в Сибир
Така светският човек и свещеникът отец Валентин се слели завинаги в едно. В спомените за живия светец се разказва, че дори като преподавател в университета, бъдещият светец изнасял лекциите си облечен в расо и с кръст в ръка. Той вярвал, че лекар без вяра в бога не може да лекува.

През 1923 г. епископ Лука е арестуван по обвинение в антисъветска дейност и заточен в Сибир. Но и това не го отказва нито от хирургията, нито от религията и Бог, в които твърдо вярва. Той продължава (без страх) да упражнява и двете. След 3-годишно заточение епископ Лука е реабилитиран и се завръща в дома си в Ташкент, където продължава да оперира и да служи в местната църква. През 1930 г. хирургът епископ отново е арестуван и прекарва още 3 години в заточение. Но и това не е краят. След 3-годишен относително спокоен период Свети Лука Кримски отново е арестуван и заточен, този път обвинен в шпионаж. Но и това не прекършва волята му. Той продължава да отрича обвиненията срещу себе си, макар че бил измъчван и в тежко здравословно състояние. Не се отказва и да помага и лекува хората, понякога с подръчни средства – оперирал с кухненски нож в ръка, шлосерски клещи, зашивал раните с женски коси…


Чудотворни дела
Операциите му винаги са успешни. Затова мнозина са убедени, че този човек не е случаен, а благословен от Бога наместник и пратеник. Обикновените хора виждат духовната сила на Лука и още приживе го обявяват за светец. Делата му са описвани като чудотворни, каквото има приема и по-късно – Свети Лука Кримски Чудотворец. Мнозина казват, че докато е сред тях, около главата му сияе мистична светлина, сякаш е с ореол. Самият той пише:

„Главното в живота е винаги да се прави добро на хората. Ако не можеш да направиш голямо добро, постарай се да извършиш поне малко."

През следващите 11 години съдбата на Лука Кримски не е по-различна – той прекарва това време в постоянни арести, заточения, затвори. Живият светец обаче отказва да се предаде. Остава верен на вижданията си, вярата и собствените си убеждения. Когато след тежки разпити изпадал в безсъзнание, просто го обливали със студена вода и разпитите започвали отново. До епископския му сан бил залепен още един етикет – „престъпник рецидивист“. В мемоарите си от този период епископът хирург пише:

„Смятам за своя главна задача навсякъде и винаги да проповядвам за Христос".

Пред него още приживе много хора започват да се прекланят и да боготворят чудесата, които извършвал с ръцете си и мощния си дух. Успешните операции и чудодейни изцеления на Лука Кримски стават пословични, а дарбата му да лекува несъмнена. Затова и днес пред иконите и в храмовете на светеца, както и пред неговите мощи в Симферопол, се молят хиляди хора от всички точки по света, засегнати от различни тежки и нелечими болести. И както се твърди – в много случаи това им помага да оздравеят като по чудо. Това им помага да станат част от света на чудесата, създаден и запазен от светеца приживе и след смъртта му.


Анелизе Микел – жертва на Злото или на религиозни фанатици? Мистерии и загадки

Анелизе Микел – жертва на Злото или на религиозни фанатици?

Тя претърпява цели 67 екзорсизма. Впоследствие свещениците и нейните родители са съдени.

Зоната на тишината – една от най-мистичните точки на световната карта Мистерии и загадки

Зоната на тишината – една от най-мистичните точки на световната карта

Тя е изпълнена с тайни и аномалии. Местните твърдят, че постоянно виждат НЛО.

Тайнствените сибирски кратери Мистерии и загадки

Тайнствените сибирски кратери

Учени: Може би се появяват заради метана и глобалното затопляне

Вълшебните гъби - извънземен артефакт и средство за комуникация с висш разум Мистерии и загадки

Вълшебните гъби - извънземен артефакт и средство за комуникация с висш разум

50 години от експеримента на братята Терънс и Денис Маккена в La Chorrera

Значението на 12 в Библията и в живота ни Мистерии и загадки

Значението на 12 в Библията и в живота ни

Числата могат да ни донесат важни послания от света на духовните сфери

За ползите от регресията Мистерии и загадки

За ползите от регресията

Пътуването назад във времето помага за премахване на страхове, фобии, чувство за вина

Черното братство – същност и влияние над човечеството Мистерии и загадки

Черното братство – същност и влияние над човечеството

Белите магове разпръскват светлина от себе си към другите хора, а черните я пазят само за себе си

Фата моргана: танкер се рее НАД морето край Корнуол Мистерии и загадки

Фата моргана: танкер се рее НАД морето край Корнуол

Високите миражи са доста често срещани в полярните региони

Дали разгадаха мистерията „Дятлов проход”? Мистерии и загадки

Дали разгадаха мистерията „Дятлов проход”?

Преди 62 години девет млади планинари загиват мистериозно. Вече има научно обяснение.

Магнетит - кристалът в мозъка ни Мистерии и загадки

Магнетит - кристалът в мозъка ни

Нека да използваме този ключ към връзката ни със Земята, природата и себе си

Антон ЛаВей - сатанист или шоумен? Мистерии и загадки

Антон ЛаВей - сатанист или шоумен?

Неговите привърженици практикуват „религия на отхвърлянето на религиите"

Е. Бернайс: Невидимо правителство контролира умовете ни с мисловен затвор Мистерии и загадки

Е. Бернайс: Невидимо правителство контролира умовете ни с мисловен затвор

Бащата да днешния PR още през 1928 г. разкрива как елитът промива мозъците ни

Д-р Елис Силвър: Хората не са от Земята Мистерии и загадки

Д-р Елис Силвър: Хората не са от Земята

Те са еволюирали на друга планета и са били докарани тук в далечното минало

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите в картините му са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на неговото въображение