Подкрепете ни!
Мистерии и загадкиЕкатерина Ангелова / 04 декември 2020

Учението на Гурджиев: Странната смесица от школи и религии

Особен акцент в учението му е теорията, че хората живеят и умират, за да „хранят Луната“

Учението на Гурджиев: Странната смесица от школи и религии
Системата на руския мистик Гурджиев e странна смесица от  различни учения, религии, езотерични вярвания, психология и философия. Днес ще се спрем на основните акценти в неговата школа, описани в книгата „Скритата мъдрост“.

Георги Иванович Гурджиев е определян като философ, мистик, духовен учител и композитор от арменско-гръцки произход. Ражда се на 13 януари 1866 г. в Александропол, част от Руската империя. Поне така твърдят официалните източници. Но точната година на раждането на духовния учител остава тайна и до днес и варира от посочената 1866, през 1872, та чак до 1877 г.

Гурджиев израства в район с мултиетническо население - арменци, руснаци, кавказки гърци, грузинци, турци, кюрди и овладява свободно няколко езика - арменски,  гръцки, руски и турски. В ранните си години общува отблизо с местния свещеник на руската църква и научава много за християнската вяра. Запален е и чете усърдно научна литература. Впоследствие любознателният младеж започва да става свидетел на явления, които не могат да бъдат обяснени нито от религията, нито от научните писания. Именно това се превръща в повратна точка на живота му. Той се убеждава, че съществува нещо повече – нещо дълбоко скрито и мистериозно. Това убеждение става и основа за създаването и разпространението на неговото учение.Системата на Гурджиев
Руският езотерик има една основна теза, която ревностно защитава. По думите му хората живеят в сън – те не са будни дори, когато са в будно състояние. Само със съзнателна и упорита работа над себе си човек може истински да се пробуди. Ако това не се случи, рискуваме да пропилеем живота си в един безкраен хипнотичен унес. Гурджиев пише:
„Може да се изненадате, ако ви кажа, че основната характеристика на битието на съвременния човек, която обяснява всичко останало, което му липсва, е сънят. Съвременният човек живее в сън, в сън се ражда и в сън умира“.
За биографията на Г.И. Гурджиев не се знае много. Самият той се е постарал да изглежда колкото се може по-загадъчен и обвит в мистерия. Това, което става ясно обаче, е фактът, че още в младежките си години той започва да търси някаква по-дълбока истина за човечеството и Вселената. Не след дълго, обграден от  група съмишленици, Гурджиев заминава за Централна Азия, където изучава езотеричната школа „Братството на Сармунг“, част от чиито учения включва по-късно в своята система. Но къде точно се е намирало това братство също остава тайна и до днес.

Сред мистериите относно живота на Гурджиев се появява лъч светлина. Има доказателства, че през 1914 г. той започва да проповядва своето мистично учение в Москва. Последователите му го наричат „Делото“, някъде превеждано и като „Работата“. Но за какво дело или работа става дума? Човек трябва да работи над себе си, над собствения си Аз. Според Гурджиев човешкото същество се състои от интелект, емоции и инстинктивни (двигателни) функции. По думите му тези три центъра вместо да работят заедно – в хармония, действат поединично и си пречат един на друг. Ако не е осъзнат, човек не може да господства над себе си и дори не си дава сметка кога кой от тези центрове взима връх и действа доминантно над останалите два.Основното писание на Гурджиев, от което учениците
му някога и сега черпят информация за учението му, е „Разказите на Велзевул пред неговия внук“. Оказва се обаче, че още по-подробна информация за учението му може да се открие в една друга книга – „В търсене на вълшебното“, чийто автор е един от най-прочутите ученици на руския мистик – Пьотр Демянович Успенски.

Особен акцент в учението на Гурджиев е неговата теория, че хората живеят и умират, за да „хранят Луната“ Той твърди, че нарастващата Луна трябва да се зарежда с определен вид енергия, съдържаща се във всички живи същества – хора, растения и животни. Че Земята е един вид „акумулатор“, който захранва естествения ни спътник с енергия.
Гурджиев казва:„Човешките същества, подобно на останалия живот на Земята, представлява просто „храна за Луната“.
Според тази теория, когато човек или друг жив организъм умира, той освобождава енергия, която се акумулира в Луната. Колкото и странно да звучи това виждане за нещата, Гурджиев и неговите последователи твърдо вярват в него.

Езотеричните вярвания казват, че съществуват три пътя, по които можем да наложим контрол над споменатите по-горе същности на човека – интелект, емоции и тяло.
  1. Пътят на факира, който усъвършенства тялото си до степен, в която може да „остане неподвижен с часове, дни, месеци или години“
  2. Пътят на монаха, който с молитви и отдаденост към Бога овладява емоциите
  3. Пътят на йогина, който постига контрол над съзнанието.
Гурджиев обаче предлага в своята система един нов, непознат четвърти път, който нарича Пътят на хитрия човек. Този път, според духовния учител, е много по-добър от познатите три. Той не изисква оттегляне от света, а точно обратното – кара ни да действаме в ежедневието такова, каквото е. Другата разлика е, че Четвъртият път не работи само с едно от трите дадености, а с всички тях едновременно.

Хитрият човек – казва Гурджиев – знае тайната и с нейна помощ надминава факира, монаха и йогина.“
Тайната, за която става дума, е по-висша сила, енергия, способна да проникне в битието на човека и да създаде единство в центровете му, където досега не е имало такова.Ще се спрем на още една опорна точка в учението на Гурджиев, която е наречена „Помни себе си“. Тя е основният похват в метафоричното вървене по Четвъртия път. Какво означава да „помниш себе си“. По думите на руския мистик и философ това означава да наблюдаваш, да съзерцаваш, виждаш и осъзнаваш себе си във всеки един момент. Като тази практика освен съзнанието и емоциите, включва и усещанията на тялото. Подробност, която често се пропуска в разглеждането на техниката.

На финала на този текст трябва да отбележим и още нещо много важно. През годините на своята практика Гурджиев създава и разпуска множество сборища, в които преподава своята система за духовно израстване. Много ученици минават през тях и продължават „Делото“ на своя учител. Не са малко обаче и противниците на неговото учение, както заради заложените в него налудничави идеи, така и поради факта, че не вярват в самия основател и неговата личност. Мнозина автори го обявяват за измамник и мошеник, който лъже хората и ги тласка в една опорочена посока. Факт е, че Гурджиев вземал скъпо и прескъпо на своите ученици, за да ги въведе в своята система. Говори се също, че злоупотребявал сексуално с някои от своите последователки, представяйки това като част от мистериозните ритуали, необходими за по-дълбокото разгръщане на тайнственото му учение.

Още по темата:

Лунооките хора – мит или реално съществувала раса? Мистерии и загадки

Лунооките хора – мит или реално съществувала раса?

Те виждали кристално нощем, когато изгрявала Луната

Защо Пентагонът изведнъж се отвори за НЛО Мистерии и загадки

Защо Пентагонът изведнъж се отвори за НЛО

Уфолозите се радват на падането на завесата, но наблюдатели виждат в добрата новина пъклен план

Как да поканим ангелите в дома си? Мистерии и загадки

Как да поканим ангелите в дома си?

Помолете за тяхната благословия, безусловна любов и напътствия

Мъж, изпаднал в кома през 1921 г., пътувал до 3906 г. Мистерии и загадки

Мъж, изпаднал в кома през 1921 г., пътувал до 3906 г.

Пол Динах разказва какво очаква човечеството в следващите две хилядолетия

Ще се върнат ли Анунаките? Мистерии и загадки

Ще се върнат ли Анунаките?

Древните извънземни създали хомо сапиенс и кръстили първия човек Адаму

Войната на Михаил срещу Луцифер Мистерии и загадки

Войната на Михаил срещу Луцифер

Отвъд нашия свят съществува друг, в който се води колосална битка между доброто и злото

Неразгаданите мистерии на Фестоския диск Мистерии и загадки

Неразгаданите мистерии на Фестоския диск

Повече от век уникалната находка от остров Крит вълнува археолози, лингвисти и почитатели на античната история

Тайните на древната египетска „Книга на мъртвите” Мистерии и загадки

Тайните на древната египетска „Книга на мъртвите”

В същността си тя представлява ръководство за душата на починалия човек

Сезонът на мистериозните „житни кръгове” е открит Мистерии и загадки

Сезонът на мистериозните „житни кръгове" е открит

Вижте първия знак на извънземните за тази година в поле с рапица

Какво се случва с душите на злодеите Мистерии и загадки

Какво се случва с душите на злодеите

Д-р М. Нютън: Всички души носят отговорност за поведението си в телата, които обитават

Пак видяха гъби на Марс Мистерии и загадки

Пак видяха гъби на Марс

Хипотезата за „марсианските гъби" никне тук-там през няколко години

Тайната на Езерото на скелетите в Индия Мистерии и загадки

Тайната на Езерото на скелетите в Индия

Кой е убиецът на стотици хора, чиито кости лежат на дъното на езерце в непроходимите Хималаи?

Белият град – изгубеният град на боговете в Хондурас Мистерии и загадки

Белият град – изгубеният град на боговете в Хондурас

Легендата разказва, че който дръзне да се докосне до светилището, ще бъде „поразен“.

Осъзнатият сън – същност, видове и техники Мистерии и загадки

Осъзнатият сън – същност, видове и техники

5 лесни стъпки, чрез които може да постигнете „lucid dream”

Какво да правим, ако се появят извънземни? Мистерии и загадки

Какво да правим, ако се появят извънземни?

Eксперт разказва с лек хумор за близките срещи от третия вид

Вече е официално: Записите с НЛО са автентични Мистерии и загадки

Вече е официално: Записите с НЛО са автентични

През юни се очакват нови официални разкрития от американските разузнавателни ведомства