Подкрепете ни!




Мистерии и загадкиАнш Шривастава / 10 октомври 2021

Резонансът на Шуман и Гея: Връзка между мозъка ни и планетата

Може ли Акашовите записи и полето на Шуман да са едно и също?

Резонансът на Шуман и Гея: Връзка между мозъка ни и планетата


Често четем и говорим за нещата отвъд и за „фините“ енергии. Някои ги определят като духовни или астрални, но те са добре познати и типизирани от академичната наука. Говорим за сили, чиято природа е електромагнитна. Те са свързани с радиационни полета, земни магнетизми, космически лъчения и пр. Резонансът на Шуман попада в този спектър. Този феномен е кръстен в чест на физика Винфрид Ото Шуман (1888-1974), който математически е предсказал съществуването му през 1952 г., въпреки че е наблюдаван за първи път от Никола Тесла и е в основата на неговата схема за пренос на безжична енергия и комуникации. 

Резонансът, за който той говори, се състои от лента от ELF („изключително ниски честоти“) с пикове от приблизително 7,83 Hz, която заобикаля Земята и се намира в пространството между повърхността й и йоносферата като „фон“ на електромагнитното поле на планетата.
(Преди да продължим, трябва да разграничим някои концептуални грешки:
1. Към момента на откриването си тази стойност е била „приблизителна“ - тоест съществуват зонирани и времеви колебания. Например зачестяването на електрическите бури в света оказва влияние върху тази честота.
2. Днешната стойност на Шумановия резонас се посочва, че е 12 Hz, но тя също е променлива.
3. Електромагнитната честота на тези вълни няма нищо общо със скоростта на въртене на Земята.)

Но да се върнем на въпроса защо въпреки всички глупости, които се изговарят по тази тема и всички неистини, които се разпространяват от десетилетия, тя предизвиква такъв бурен интерес сред хората. Дали защото според различни автори „Шумановият резонанс" има пряка връзка с фината природа на човешкото същество? Най-разпространената хипотеза е, че резонансът има същата честота като Алфа състоянието, произведено от човешкия мозък и че увеличаването на неговата амплитуда би довело до увеличаване на честотите и на човешкия мозък, а това би било доказателство за „квантовия скок“ на човечеството. Това ли е историческият скок в отварянето на съзнанието?

Принцип на съответствието

Вярно е, че аналогията е един от основните и фини принципи на спиритуалистичното разбиране на Вселената. Въпреки че учените ще кажат, че това е заблуда, известна като ergo propter hoc („с това, следователно поради това“ - израз, с който в научните среди се отбелязва логическа грешка), експерименталното наблюдение постоянно го потвърждава.

Езотериката твърди, че човешкото същество има церебрално поведение, което следва „поведението" на ELF на планетата, на която живее. Смята се, че резонансът на Шуман въздейства и променя електрохимичната активност на мозъка. Много скептици отхвърлят тази гледна точка и могат да извадят купища доказателства, че в света на науката това е невярно. Но нека не забравяме, че един от основните принципи на Вселената - принципът на съответствието - се основава върху твърдението, че един факт съответства на друг, но не означава, че единият от тях произвежда другия.

Електромагнитно хармонизиране

Мозъчният ритъм, който познаваме като Алфа (индуктор на това, което възприемаме в състояние на дълбока миорелаксация, медитация, състоянието на ума Ку, Дзен и т.н.), не е 7,8 (нека закръглим на 8) цикъла в секунда, а между 8 и 12 c/sec. Когато мозъчната честота се промени - било то нагоре или надолу - тя се трансформира в друга категория мозъчни вълни и този процес се характеризира с различна психична картина.

Тези мозъчни честоти са електрохимични и въпреки че действат върху електромагнитната природа на човешката природа, те представляват само още една променлива. От друга страна естеството на резонанса на Шуман е изключително електромагнитно. Приемаме, че несъмнено има връзка между откритието на Шуман и човешката природа, но тази връзка може би не е психическа, а електромагнитна. Всяка промяна на полето на ELF може да окаже влияние както на чисто биологично ниво, така и върху интензитета на ауричното поле - на биоенергийно ниво. 
Всяко значително изменение на резонанса на Шуман на планетарно ниво води до промяна на нашите собствени електромагнитни полета. Злоупотребата с интернет и WiFi, близостта на електропроводи и обществени трансформатори, тежките машини, които работят перманентно - това са все фактори, които ни смущават. Увеличаването на смущенията в полето на Шуман променя нашите електромагнитни полета и това също стои зад определени заболявания, междуличностни, политически конфликти и т.н.
Ето защо „парапсихологичната хармонизация“ трябва да включва и „радионични хармонизации“ или „електромагнитни хармонизации“, ако предпочитате да ги наричате така.

Гея

Безспорно е, че „полето на Шуман“ (както ще го наричам оттук нататък) има много интересен аспект за всички нас. Електромагнитните импулси на по-голямото електромагнитно „поле“ съответстват на човешкото електромагнитно поле. Гея пък е „съзнанието“ на Земята. Нашето естествено парапсихологическо разположение ни позволява да „контактуваме“ с него, да се „настройваме" спрямо него и да го “съпреживяваме“.

Ще стъпя в празнотата и ще предложа подозрението си, че „резонансното поле на Шуман“ и  „Акашовите записи“ са едно и също нещо. Че „полето на Шуман“ и резервното копие на Колективното несъзнавано са еднакви. Твърдя, че хипотезата ми е логична - защо тъй необходимото на човечеството извънмозъчно „хранилище на информация“ да не е полето на Шуман? Не мисля непременно за съзнателна и автономна Гея, която „ни говори“, а по-скоро, че много явления, които възприемаме (и правим грешката да тълкуваме буквално, без дори да преминем през отражението на своята символична природа), представят как нашето несъзнавано рационализира импулсите на Реалността на тази Гея. И тук трябва да се върнем към това, което разбираме под Реалност.

Последните научни изследвания показват, че съзнанието е физически интегрирана, причинно активна информация, кодирана в глобалното електромагнитно поле на мозъка. Вече е повече от ясно, че Реалността не е „това, което се вижда и докосва“. Реалността с главна буква е една по-голяма, трансцендентна над-реалност, която можем не толкова да „възприемем“, колкото да „разберем“. Тя включва всичко, което надхвърля реалността в парадигмата, възприета от индивида. Човекът има предства и за Реалността, но я декодира погрешно.

Всеки, който „съпреживява“ полето на Шуман, осъзнато получава достъп до „информацията“. Полето на Шуман съдържа не само електромагнитни полета. Може би това е мястото, където нашата несъзнавана психика „монтира“ информацията.

Как да се възползваме от това знание

Човек може да влезе в Алфа в момент на ниска активност на полето на Шуман - най-близо до  7,83 Hz. Това би му позволило достъп до информацията, съхранявана в Алфа сектора, както и възможността да я използва като „носител“ на своята психическа енергия, проявявайки това в широк спектър от парапсихологична феноменология.

Полето на Шуман може да се използва като „камбана“ или „резонансна кутия“ на колективното несъзнавано. Многобройни са хипотезите по тази тема, свързани с езотерични понятия като „космократор“, „планетарен гений“, „егрегор“. Полето може да е в ролята на „пластичен мега-медиатор", който позволява на „психическото“ да се материализира като „физическо“.
Езотериците приемат, че този вездесъщ „пластичен медиатор“ е астралната равнина. Все още зее огромна яма между „умствената“ и „астралната“ реалност. Полето на Шуман е онзи посредник между психическото и астралното. И ако се съгласим, че е така, дали в това „поле“ („ниво“, „равнина“ или „лимбо“) не остават определени същества от междинен характер...?

Източник

Още по темата:

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“ Мистерии и загадки

Над Донецк заснеха НЛО, „по-голямо от Емпайър Стейт Билдинг“

Учени опитаха да обяснят случая като мираж, но операторът на дрона е убеден, че това е НЛО

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен? Мистерии и загадки

Антон ЛаВей – сатанист или шоумен?

Правилата му никак не изглеждат чак толкова дяволски

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)? Мистерии и загадки

Йеронимус Бош: Бил ли е наистина посещаван от своите демони (и извънземни)?

Образите, които създава, са толкова невероятни, че мнозина мислят, че не са само плод на въображението му

Истинската история на Човека с желязната маска Мистерии и загадки

Истинската история на Човека с желязната маска

Версиите са много, но документите говорят за друг вид маска, не от метал...

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен? Мистерии и загадки

Възможно ли е бог Посейдон да е бил прогонен извънземен?

Предположенията на древните гръцки мислители за извънземния живот

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години Мистерии и загадки

Десетки изчезват безследно в малък град в Аляска в продължение на 40 години

Мистерията на Ноум е разказана в трилъра „Четвъртият вид“, в който се твърди, че става дума за зловещи отвличания от извънземни

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия Мистерии и загадки

Последно: „извънземните“ от Перу са кукли от човешки, животински кости и хартия

Не са изработени през предиспанските времена, категорични са експертите

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим Мистерии и загадки

Извънземният ИИ вероятно е по-странен, отколкото можем да си представим

Според британския кралски астроном само след два века хората ще бъдат надминати от неорганичния интелект

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“ Мистерии и загадки

ДНК анализ на мумифицираните останки в Перу: „Определено не са хора“

Уфолозите остават скептични, смятат, че става дума за чучела

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх Мистерии и загадки

Мистериозният теремин звучи ангелски, но може да събужда и страх

На него се свири без физически контакт, а изобретателят му е съветски шпионин

Индия изпраща бойни самолети да разследват забелязан НЛО Мистерии и загадки

Индия изпраща бойни самолети да разследват забелязан НЛО

Летището спря работа, но доказателства засега няма

Войната на Михаил срещу Луцифер Мистерии и загадки

Войната на Михаил срещу Луцифер

Отвъд нашия свят съществува друг, в който се води колосална битка между доброто и злото

Загадката с кристалните черепи Мистерии и загадки

Загадката с кристалните черепи

Някои смятат, че са на извънземни, други – че са пълни с информация, учените ги смятат за фалшифи артефакти