Подкрепете ни!
Наука09 септември 2019

Кой са най-често срещаните халюцинации?

Понякога те може да са причинени от незначителни или временни травми

Кой са най-често срещаните халюцинации?
Може да бъде толкова реално: отвратителната миризма на урина или полазването от буболечка. На пръв поглед изглежда невъзможно, тъй като околните не усещат тези странни преживявания.
Хората, които изпитват халюцинации, обикновено виждат, чуват, усещат или помирисват нещо, което всъщност го няма. Често пъти тези дисфункции на сетивата са причинени от незначителни или временни травми, които медицината и до ден днешен изследва.

Чрез експеримент с мишки през 2019 г., са направени малки, но забележителни открития, които показват, че халюциногенните наркотици забавят, а не забързват процесите в зрителната кора на мозъка. Учените също така разбират, че тя приема същите визуални картини, които получава и в отсъствието на опиатите, но не е способна да ги интерпретира правилно.
Ето едни от най-често срещани халюцинации и ако ги изпитвате, поговорете със специалист.

1. Полазване
Някога имали ли сте чувството, че ви полазва буболечка, но не виждате къде е тя? Това се нарича халюцинация от докосване. Друго проявление на този вид илюзия е усещането, че нещо вътре в тялото ви се движи, например органите ви се изместват или нещо вътре във вас се опитва да излезе навън.

Причините могат да бъдат няколко: използването на медикаменти, които афектират централната нервна система, както и такива, които влияят на определени невротрансмитери.
Хора, често употребяващи алкохол и наркотици и по-специално - кокаин и амфетамини, са в голям риск да изпитват „полазването". Заболяванията със същия ефект са шизофрения, алцхаймер, паркинсон, деменция. Пациенти с по-тежките форми на тези халюцинации се третират с когнитивноповеденческа терапия.

2. Гласове
Чуването на нереални звуци, е наречено слухово-вербална халюцинация. Тези „гласове” могат да бъдат позитивни или негативни; могат да „командват парада”, а понякога са просто под формата на коментари и чувството е „сякаш имам радиостанция на главата си”.

Седемдесет процента от страдащите от шизофрения изпитват тези симптоми, но те тези слухово-вербални халюцинации се срещат и при хора болни от биполярно разстройство, деменция, епилепсия, посттравматичен стрес, както и при индивиди, злоупотребяващи с определени наркотични вещества. Всъщност този вид „чуване” не е присъща единствено за ментално болните. Случва се например на хора, загубили свой близък, да чуват гласа му.

Учените не са сигурни откъде произлизат слуховите халюцинации, но са склонни да смятат, че проблемът се корени в аномалии, свързани с фронтотемпоралните части на мозъка - тези, които отговарят за паметта, езика и емоционалните реакции.

3. Мирис
Обонятелните халюцинации, още наречени фантосмия, водят до усещането на неприятни миризми, като тези от фекалии, урина, дим и др. Тази дисфункция се получава тогава, когато обонятелната система е под влиянието на нервна повреда, причинена от травма, вирус, наркотични вещества, токсин и дори от мозъчни тумори. Друга причина може да бъде и епилепсията.

4. Видения
Визуалните халюцинации включват забелязването на светлини или фигури, които са невидими за другите. Това е най-често срещаният ефект на деменцията и състоянието на делириум (повредено съзнание). Отново се срещат при пациенти, приемащи наркотични вещества или такива болни от шизофрения и паркинсон. В допълнение, много хора твърдят, че виждат форми и светлини при мигрена, което е още един начин за преживяване на халюцинациите, заедно с епилептичните пристъпи. Други индивиди в риск са тези, изпитващи затруднения в съня, като инсомния и нарколепсия.

Визуалните проблеми се случват, когато човек има увредена структура на мозъка; неизправност в невротрансмитерите; посттравматични преживявания или комбинация от трите. Каквато и да е причината за тези аномалии, тя трябва да бъде точно определена, за да бъде наложено лечение, тъй като има вероятност при грешно третиране, проблемът да се влоши.

5. Плаване и летене
Пропреосептивна халюцинация или „халюцинация на позицията”. Индивиди, претърпели този вид аномалия, казват, че чувството е сякаш от летене или плаване или дори „преживяване извън тялото", познато и като левитация. Тази неизправност може да бъде причинена от недостатъчно използване или претоварване на сетивата; халюциногенни наркотични вещества.

Може да се появи и при огромно физическо натоварване, близко до смъртта преживяване или по време на сън в стресова ситуация, болестно състояние или в шумна среда. Болните от паркинсон най-често изпитват пропреосептивните халюцинации.

6. „Метален” вкус
Лицата, изпитващи вкусовите халюцинации, казват, че често храната и напитките им имат неприятен вкус на метал. Въпреки че голям брой от хората се обръщат към денталните специалисти за решение на проблема, рядко зъболекарите са способни да помогнат с него. „Металният” вкус може да бъде причинен от травми на главата, вирусни заболявания, алергии, шизофрения и дори от лекарства – витамин D, аспирин и пеницилин.

Източник

Мъск изкарва на пазара мозъчни чипове Наука

Мъск изкарва на пазара мозъчни чипове

Чипираните хора ще чуват звуци, недостъпни за човешкото ухо, парализирани ще проходят, тъжните ще получат серотонин

Пандемията - добро време за роботи Наука

Пандемията - добро време за роботи

Стиви и Вайлет са сред първите помагачи с изкуствен интелект

Могат ли хората с ДЦП да са успешни? Наука

Могат ли хората с ДЦП да са успешни?

Иван Бакаидов е в списъка на най-перспективните руснаци на Forbes. Създаде програма за комуникация за хора с неговото заболяване.

Възможно е Луната да се окаже с 85 млн. години по-млада Наука

Възможно е Луната да се окаже с 85 млн. години по-млада

Досега учените не можеха да определят колко време е отнело магменият океан да кристализира напълно

Паралелната пандемия: резистентност към антибиотици Наука

Паралелната пандемия: резистентност към антибиотици

Учени: болните от коранавирус биват тъпкани с антибиотици дори да намат нужда

Физиците измислиха как да спасят котката на Шрьодингер Наука

Физиците измислиха как да спасят котката на Шрьодингер

Множество експерименти доказаха, че квантовият скок може да бъде предвиден

Нова версия за потъмняването на Бетелгейзе Наука

Нова версия за потъмняването на Бетелгейзе

Гигантски звездни петна са причината за намалената светимост на червения свръхгигант

Плоските петна на Титан може да са пресъхнали древни езера Наука

Плоските петна на Титан може да са пресъхнали древни езера

Нова теория за най-големия спътник на газовия гигант може да разреши 20-годишна мистерия

Учени имат напредък в търсене на вечната младост Наука

Учени имат напредък в търсене на вечната младост

Кръвопреливането от по-млади донори не е решение

И Обединените арабски емирства с „надежда за Марс“ Наука

И Обединените арабски емирства с „надежда за Марс“

Целта на мисията е да открие кога и защо Марс и Земята са поели по различни еволюционни пътища

В Млечния път може да има 36 разумни цивилизации Наука

В Млечния път може да има 36 разумни цивилизации

Теоретично те би трябвало да изпращат радиосигнали поне 100 години

Хюстън, нямаме проблем! Наука

Хюстън, нямаме проблем!

Всичко за историческия полет на ракетата Crew Dragon

Сами ли сме в нашата Галактика? Наука

Сами ли сме в нашата Галактика?

Вероятността да има други цивилизации е огромна. Шансовете ни за контакт с тях обаче са минимални.