Наука09 септември 2019

Кой са най-често срещаните халюцинации?

Понякога те може да са причинени от незначителни или временни травми

Кой са най-често срещаните халюцинации?
Може да бъде толкова реално: отвратителната миризма на урина или полазването от буболечка. На пръв поглед изглежда невъзможно, тъй като околните не усещат тези странни преживявания.
Хората, които изпитват халюцинации, обикновено виждат, чуват, усещат или помирисват нещо, което всъщност го няма. Често пъти тези дисфункции на сетивата са причинени от незначителни или временни травми, които медицината и до ден днешен изследва.

Чрез експеримент с мишки през 2019 г., са направени малки, но забележителни открития, които показват, че халюциногенните наркотици забавят, а не забързват процесите в зрителната кора на мозъка. Учените също така разбират, че тя приема същите визуални картини, които получава и в отсъствието на опиатите, но не е способна да ги интерпретира правилно.
Ето едни от най-често срещани халюцинации и ако ги изпитвате, поговорете със специалист.

1. Полазване
Някога имали ли сте чувството, че ви полазва буболечка, но не виждате къде е тя? Това се нарича халюцинация от докосване. Друго проявление на този вид илюзия е усещането, че нещо вътре в тялото ви се движи, например органите ви се изместват или нещо вътре във вас се опитва да излезе навън.

Причините могат да бъдат няколко: използването на медикаменти, които афектират централната нервна система, както и такива, които влияят на определени невротрансмитери.
Хора, често употребяващи алкохол и наркотици и по-специално - кокаин и амфетамини, са в голям риск да изпитват „полазването". Заболяванията със същия ефект са шизофрения, алцхаймер, паркинсон, деменция. Пациенти с по-тежките форми на тези халюцинации се третират с когнитивноповеденческа терапия.

2. Гласове
Чуването на нереални звуци, е наречено слухово-вербална халюцинация. Тези „гласове” могат да бъдат позитивни или негативни; могат да „командват парада”, а понякога са просто под формата на коментари и чувството е „сякаш имам радиостанция на главата си”.

Седемдесет процента от страдащите от шизофрения изпитват тези симптоми, но те тези слухово-вербални халюцинации се срещат и при хора болни от биполярно разстройство, деменция, епилепсия, посттравматичен стрес, както и при индивиди, злоупотребяващи с определени наркотични вещества. Всъщност този вид „чуване” не е присъща единствено за ментално болните. Случва се например на хора, загубили свой близък, да чуват гласа му.

Учените не са сигурни откъде произлизат слуховите халюцинации, но са склонни да смятат, че проблемът се корени в аномалии, свързани с фронтотемпоралните части на мозъка - тези, които отговарят за паметта, езика и емоционалните реакции.

3. Мирис
Обонятелните халюцинации, още наречени фантосмия, водят до усещането на неприятни миризми, като тези от фекалии, урина, дим и др. Тази дисфункция се получава тогава, когато обонятелната система е под влиянието на нервна повреда, причинена от травма, вирус, наркотични вещества, токсин и дори от мозъчни тумори. Друга причина може да бъде и епилепсията.

4. Видения
Визуалните халюцинации включват забелязването на светлини или фигури, които са невидими за другите. Това е най-често срещаният ефект на деменцията и състоянието на делириум (повредено съзнание). Отново се срещат при пациенти, приемащи наркотични вещества или такива болни от шизофрения и паркинсон. В допълнение, много хора твърдят, че виждат форми и светлини при мигрена, което е още един начин за преживяване на халюцинациите, заедно с епилептичните пристъпи. Други индивиди в риск са тези, изпитващи затруднения в съня, като инсомния и нарколепсия.

Визуалните проблеми се случват, когато човек има увредена структура на мозъка; неизправност в невротрансмитерите; посттравматични преживявания или комбинация от трите. Каквато и да е причината за тези аномалии, тя трябва да бъде точно определена, за да бъде наложено лечение, тъй като има вероятност при грешно третиране, проблемът да се влоши.

5. Плаване и летене
Пропреосептивна халюцинация или „халюцинация на позицията”. Индивиди, претърпели този вид аномалия, казват, че чувството е сякаш от летене или плаване или дори „преживяване извън тялото", познато и като левитация. Тази неизправност може да бъде причинена от недостатъчно използване или претоварване на сетивата; халюциногенни наркотични вещества.

Може да се появи и при огромно физическо натоварване, близко до смъртта преживяване или по време на сън в стресова ситуация, болестно състояние или в шумна среда. Болните от паркинсон най-често изпитват пропреосептивните халюцинации.

6. „Метален” вкус
Лицата, изпитващи вкусовите халюцинации, казват, че често храната и напитките им имат неприятен вкус на метал. Въпреки че голям брой от хората се обръщат към денталните специалисти за решение на проблема, рядко зъболекарите са способни да помогнат с него. „Металният” вкус може да бъде причинен от травми на главата, вирусни заболявания, алергии, шизофрения и дори от лекарства – витамин D, аспирин и пеницилин.

Източник

Учени откриха човешки стъпки в следите на мамути отпреди хиляди години Наука

Учени откриха човешки стъпки в следите на мамути отпреди хиляди години

Радарно сканиране позволява да разберем как са взаимодействали древните животни и хората

На Марс откриха признаци на минал живот Наука

На Марс откриха признаци на минал живот

В кратера Джезеро е имало езеро, в което са се вливали реки

Създадоха вирус, който може да убие рака Наука

Създадоха вирус, който може да убие рака

Предстоят експерименти с онкоболни, вирусът ще се вкарва направо в тумора

11 000 учени: Човечеството няма да оцелее в климатичната криза Наука

11 000 учени: Човечеството няма да оцелее в климатичната криза

„Немислими страдания" ни очакват, ако не спрем да раждаме, да ядем месо, да трупаме БВП и да копаем горива

Разходка по слънчевия диск Наука

Разходка по слънчевия диск

Астрономическите явления от 8 ноември до 7 декември

Женският мозък старее по-бавно от мъжкия Наука

Женският мозък старее по-бавно от мъжкия

Когато си спомняте и когато си въобразявате, се активират едни и същи мозъчни области

50 години космически изследвания в БАН Наука

50 години космически изследвания в БАН

Институтът по космически изследвания и технологии на БАН отбелязва 50 годишнина от създаването си

За пръв път дами направиха космическа разходка Наука

За пръв път дами направиха космическа разходка

Джесика и Кристина са и в списъка, от който ще бъде избрана първата жена за мисия до Луната през 2024 г.

Могат ли компютрите да пишат книги? Наука

Могат ли компютрите да пишат книги?

На първо време машините ще имитират по-лесно любовните романи и трилърите

Какво им се е случило на мамутите Наука

Какво им се е случило на мамутите

Мащабно изследване за предците на слона разкрива нови гледни точки за изчезването им

Откриха как да регенерират хрущяли Наука

Откриха как да регенерират хрущяли

Това може да доведе до революция в лечението на остеоартрит

Мозъкът ни лъже за смъртта Наука

Мозъкът ни лъже за смъртта

Внушава ни, че умират само другите хора, ние - не

Аполо 11 изпрати първия човек на Луната. А какво направиха мисиите 12-17? Наука

Аполо 11 изпрати първия човек на Луната. А какво направиха мисиите 12-17?

На Луната са стъпили общо 12 души. Алън Шепърд дори играе голф там.

Те са най-умните птици на планетата Наука

Те са най-умните птици на планетата

Решават сложни логически задачи, говорят, смеят се, емпатични са

Невролози: Социалните неравенства променят мозъка Наука

Невролози: Социалните неравенства променят мозъка

Бедните нямали ресурса да мислят и да работят като богати и било ненужно да се опитват