НаукаЕкатерина Ангелова / 01 октомври 2019

Възможно ли е наистина да се отглеждат картофи на Марс?

Съвместен проект на Международния център по картофите и НАСА дава обещаващи резултати

Възможно ли е наистина да се отглеждат картофи на Марс?
През 2015 г. на бял свят се появи филмовата продукция "Марсианецът" на режисьора Ридли Скот. Главната роля бе поверена на талантливия Мат Деймън, чийто герой успя да оцелее в продължение на 4 години, отглеждайки картофи на Марс. Филмът провокира остра полемика и хората за пореден път се запитаха възможно ли е наистина някой ден да се изселим на Червената планета и да отглеждаме храната си там.  

Това се запитаха и мнозина учени и изследователи, за които въпросът за колонизиране на четвъртата планета от Слънчевата система от години е на дневен ред. Така – съвсем естествено, се стигна до разработването на проект, целящ да установи възможно ли е отглеждането на картофи на Марс или не. В основата му стоят учени от Международния център по картофите (CIP) и НАСА. Проучването недвусмислено е озаглавено именно така – Картофи на Марс.

Експериментът е проведен в столицата на Перу - Лима. За него е използвана почва от района на Пампас да ла Хоя, част от пустинята Атакама. Тя много наподобява по качества тази на повърхността на Марс. Екипът от учени разработва специални херметически затворени контейнери, с вграден сателит – КюбСат (KubeSat). В тях  максимално точно е пресъздадена обстановката на Червената планета. В това число температурата, атмосферните условия, радиацията, гравитацията и др. Контейнерите са снабдени със специални помпи и маркучи за поливане, LED осветление и терморегулатори, чрез които  се симулират и марсианските температурните цикли.  

”Ако културите могат да понесат екстремните условия, на които ние сме ги изложи в нашия КюбСат, те имат добър шанс да растат на Марс”, твърди Хулио Валдивия-Силва, един от изследователите в проекта. Той разказва още, че крайната цел на извършваните проучвания е да се установи кои сортове картофи имат най-голям шанс да оцелеят при екстремните условия и какви са
минималните необходими условия, за да се случи това.

В хода на проучването става ясно, че картофите наистина успяват да оцеляват сред предложените им тежки условия и да се развиват в тях. Но учените споделят, че все пак това не е стопроцентова гаранция, че същото ще се случи и с посадените картофи на Марс. Причината е, че, макар и напълно лишена от хранителни вещества, в използваната пустинна почва е възможно да са се запазили някакви микроби, които да са подпомогнали процеса на растеж.

Направен е и опит вместо семена да бъдат засадени части от вече пораснали картофи, досущ като във филма на Ридли Скот. Но проблем при този метод би било самото транспортиране на картофите при дългия полет в Космоса. Възможните варианти за съхранение са два. Термостабилизация (загряване при високо налягане) и облъчване с радиация. Но и при двата настъпват изменения на клетъчно ниво в картофите и това възпрепятства до голяма степен по-нататъшното им развитие.

И все пак едно е ясно. Не може да се отрече категорично възможността за отглеждане на картофи на втората (след Меркурий) най-малка планета в Слънчевата система. А защо не и на други видове растения, плодове и зеленчуци? Положителните резултати от експеримента вдъхват големи надежди на готвещите се за първия полето до Марс хора. Надежди, че ще могат да отглеждат собственоръчно храната си, когато стигнат там. А първата експедиция би трябвало да достигне Червената планета най-късно през 2033 г. – каквито са разпоредбите на Конгреса на САЩ.

Но освен с надеждите, че отглеждането на картофи на Марс е наистина възможно, този проект е важен и в още едно направление. Той потвърждава, че тези растения могат да се развиват в изключително тежки и неблагоприятни условия тук – на Земята. Имайки предвид измененията в климата в последните десетилетия и последиците от глобалното затопляне, тази констатация никак не е без значение за живота и вероятно оцеляването на човечеството в едно по-далечно бъдеще.
„Резултатите показват, че нашите усилия за размножаване на сортове с висок потенциал за засилване на продоволствената сигурност в райони, които са засегнати или ще бъдат засегнати от изменението на климата, работят"- казва Уолтър Аморос, член на CIP.
Преди време учени установиха, че реките на Марс са били по-дълбоки и по-широки от тези на Земята. И ако поговорката, че където е текло, пак ще тече, се окаже вярна, се питаме какво ли може да се случи?! Какви ли още изненади ни очакват на Марс, както и във всяка друга позната или непозната точка в космическото пространство…Още статии от Екатерина Ангелова, прочетете тук

Още по темата:

Те са най-умните птици на планетата Наука

Те са най-умните птици на планетата

Решават сложни логически задачи, говорят, смеят се, емпатични са

Невролози: Социалните неравенства променят мозъка Наука

Невролози: Социалните неравенства променят мозъка

Бедните нямали ресурса да мислят и да работят като богати и било ненужно да се опитват

Учени накараха птички да пеят чужди песни Наука

Учени накараха птички да пеят чужди песни

Имплантираха в мозъците на зеброви амадини лъжливи спомени

Гигантски взрив причинил ледниковия период Наука

Гигантски взрив причинил ледниковия период

Изотоп, открит в утайката на морското дъно, „говори“ за сблъсък на космически тела в близост до Марс

Отгледаха месо на 248 мили от Земята с 3D биопринтер Наука

Отгледаха месо на 248 мили от Земята с 3D биопринтер

Израелска компания култивира говежди клетки на Международната космическа станция

Защо не помним сънищата си Наука

Защо не помним сънищата си

Колкото по-кратък е сънят ви, толкова по-кратък е животът ви

Ще спасим ли океана от пластмасата? Наука

Ще спасим ли океана от пластмасата?

Прогнозите са, че за 20 години Ocean Cleanup ще го изчисти от почти всички боклуци

Парализиран французин се движи с екзоскелет Наука

Парализиран французин се движи с екзоскелет

Учени: Скоро и инвалидните колички ще могат да се задвижват със силата на мисълта

Възрастните възприемат болката на момичетата не толкова сериозно Наука

Възрастните възприемат болката на момичетата не толкова сериозно

Психолози изследват стереотипите ни спрямо половете. Резултатите могат да помогнат на медицината

Ядем по 5 грама пластмаса на седмица Наука

Ядем по 5 грама пластмаса на седмица

Пакетчетата за чай се разпадат на милиарди частици, които отиват в корема ви

Неделя в четири Наука

Неделя в четири

Астрономическите явления от 8 октомври до 7 ноември

Увеличава се броят на децата с увреждания Наука

Увеличава се броят на децата с увреждания

Близо 18% са с увреждания в развитието си

2,6 млн. души годишно умират от лекарска грешка Наука

2,6 млн. души годишно умират от лекарска грешка

СЗО препоръчва пациентът да е с адвокат в спешното

Астероид минал на „астрономически” инчове от Земята Наука

Астероид минал на „астрономически” инчове от Земята

Телескопите на НАСА не успели да разпознаят обекта

91% от населението на Земята диша замърсен въздух Наука

91% от населението на Земята диша замърсен въздух

7 млн. души умират заради това. Изискванията на ЕС не отговарят на стандартите на СЗО?!