Подкрепете ни!
НаукаГанета Сагова, Йоана Стефанова / 26 април 2020

Ще остане ли в България лекарството срещу CОVID-19?

Американци искат да купят патента, държавата – мълчи... Може да съберем парите с фондация

Ще остане ли в България лекарството срещу CОVID-19?
Българска компания откри и разработи 3 молекули за лекарство срещу COVID-19. Шансовете за успех са изключително високи, тъй като трите молекули създават тройна защита на проекта. Компанията е световно призната, с международни научни публикации, и е носител на наградата „Инвеститор на година” за 2018 г.  
За да се появи лекарството обаче, трябва 4 млн. евро за предклинични тестове. Българското правителство мълчи, а европейските проекти се бавят. Американски инвеститори искат да платят веднага. Ще продадем ли патента, или ще намерим пари, за да остане проектът в България и да създадем ние лека срещу пандемията?

Потърсихме за коментар Кристина Ескенази, която е председател на Биотехнологичен и здравен клъстер – България

Кристина, много фирми по света разработват медикаменти за борба с коронавируса, с какво българският проект се отличава?
В момента компанията няма конкуренти в областта на протеините CCR1 и CCR10! Причината е, че през последните години те фокусират усилията си именно върху молекули, които са причината за автоимунни и редки заболявания. Още от първите данни, които дойдоха от Китай, стана ясно, че най-обещаващите терапии са свързани с анти-ХИВ препарати. „Микар” вече имаха опит в тези първи по рода си молекули, тъй като големите фармацевтични компании нямат интерес от такива разработки, защото те изискват голяма инвестиция, а имат малко продажби.
А благодарение на изкуствен интелект те съкратиха стандартния процес за откриване на нова лекарствена молекула от 18 месеца на 4 седмици. Това е същинска иновацията и е описана в много научни публикации!
Действието на този троен подход (с три молекули – бел. ред.) е да не позволи на вируса да се свърже с клетката посредством различни рецептори. Те неутрализират това свързване и вирусът не успява да зарази клетките. Научни публикации показват, че глобално в момента се работи точно в тази насока, но ние сме едни гърди напред.

Откъде идва финансирането ви до този момент?
Самите сътрудници и основателите са вложили свой личен капитал за проведените до този момент проучвания. Не са получили никакво финансиране от държавата. Всички направени инвестиции са от частни лица или от основателите.

За какво точно ще се използват 4-те милиона евро, които търси компанията?
Тези 4 милиона евро не са за досега извършените проекти и експерименти от „Микар Иновейшън“. Тези пари са за пред клиничните тестове. В България, за съжаление, няма компания, която да извършва такива тестове. В световен мащаб този тип тестове се правят от няколко десетки фирми – те извършват проверки за токсичност, радиоактивност, как ще се синтезира лекарството – дали ще бъде хапче или спрей, а и ще започнат експерименти върху животни. Вчера в Щатите обявиха, че има заразени домашни котки. Това би позволило веднага да се види дали има резултат от молекулите. А след като се премине предклиничната фаза и се получат добри резултати, вече ще има готов продукт за ветеринарния пазар. Компанията проучва 3 молекули, което гарантира всеобхватен подход и дори ако една от тях покаже слаби резултати, останалите две да бъдат ефективни. След това следват фази от 1 до 4, които се извършват върху хора.
Ако предклиничните изследвания преминат успешно, вече по-лесно се намира финансиране за следващия етап. Фазите с хора могат да се проведат и в България. Това означава, че ако се стигне дотам успешно и се запази патентът, науката ще се завърне тук.
Колко време отнема създаването на подобно лекарство?
Обикновено между 6 и 8 години заради сложната документация и процедури. Но в ситуация на пандемия лекарствените агенции съкратиха сроковете. Предклиничната фаза може да се реализира за 8 месеца, а до достигане до пазара ще е нужна около година. Важното е да се знае, че тези молекули не са строго специфични само за тази зараза, а за всички коронавируси и вируси като цяло, защото действат на молекулярно ниво.

Има ли инвеститори?
Това са чудесни открития, но за съжаление, инвеститори за биотехнологии и изкуствен интелект в България няма, тъй като нямат нужната експертиза. Затова те са винаги външни. А външните инвеститори искат патента, и компанията, и екипа за себе си и своята държава.
Когато Америка прояви желание да купи германска фирма, която има просто обещаващи идеи за борбата с вируса, цялата Европейска комисия инвестира големи средства в запазването й в Европа. В момента Щатите проявяват голям интерес и към този проект, нима германските научни изследвания са по-важни от нашите? Защо големите научни открития да не се случат именно тук? Ние сме кандидатствали по различни проекти от Европейския съюз, но нещата се случват бавно. За един от конкурсите резултатите ще бъдат готови чак края на август.

Какви са плановете ви?
След едно интервю в телевизия с нас се свързаха стотици българи и то не само от България, а от целия свят. Всички те бяха с призива – искаме да дарим, за да запазим българската наука в България. Получихме трогателно писмо от ученици от испанската гимназия в София, които искат да си дарят стипендията за успех. Естествено, ние не бихме взели пари от учещи деца. Но искаме да изградим модел, в който българският интелектуален труд да бъде защитен и да се реализира тук, в България.
Нито правителството, нито институциите проявяват разбиране или съпричастност, затова трябва да се оправяме сами. Но всички тези хора ни дадоха огромна надежда.
Мислихме да направим краудфъндинг (споделено финансиране), но КФН излезе със становище, че компанията „Микар Иновейшън“ не може през собствения си сайт да пише, че търси инвестиция. Тоест тя не може по нормален начин да се финансира. Затова смятаме да създадем фондация. Не искаме частни дарения от хората да отиват в частна компания. Фондацията е инструментът, чрез който средства може да бъдат усвоени прозрачно за хората, които ги даряват. Искаме да е на принципа „предай нататък“ . Тоест когато „Микар Иновейшън“ успее да реализира тази молекула, тя ще реинвестира средствата с добавената стойност във фондацията и те ще бъдат пренасочени към други иновативни компании. Случаите като „Микар Иновейшън“ са много – обещаващи компании обявяват несъстоятелност, български учени заминават в чужбина...
Ние искаме да можем да подкрепяме българските компании, за да могат те да продължат своята работа. Аз не съм част от „Микар Иновейшън”, но ги подкрепям, защото имаме общи цели и вярвания. Ние се борим да изградим една единна екосистема и да успяваме да реализираме научните си проекти тук.
Прочетете тук материала ни за „Микар Иновейшън“

Още по темата:

НАСА: Ресурсите на Луната са на този, който ги добива Наука

НАСА: Ресурсите на Луната са на този, който ги добива

Споразумение определя как да се усвояват полезните изкопаеми на земния спътник

Странна форма на живот може да има дълбоко в звездите Наука

Странна форма на живот може да има дълбоко в звездите

Авторите обясняват хипотезата си с космически огърлици от непознати частици, които приличат на спиралите на ДНК и РНК

Обсебен ли е бил Фройд от темата „сексуалност“? Наука

Обсебен ли е бил Фройд от темата „сексуалност“?

К. Юнг: Нерелигиозният Фройд си бе изваял скрит бог

Откриха звяр в хибернация в Антарктида отпреди 250 милиона години Наука

Откриха звяр в хибернация в Антарктида отпреди 250 милиона години

Листрозаврите са живели милиони години са успели да устоят на най-масовото изчезване на видовете

Странни планети номади бродят из Млечния път Наука

Странни планети номади бродят из Млечния път

Новият телескоп „Нанси Грейс Роман" ще разкрие тайната на скитащите се небесни тела

Кейти Мак: „Не очаквах да участвам в поп парче, когато отидох да уча физика“ Наука

Кейти Мак: „Не очаквах да участвам в поп парче, когато отидох да уча физика“

Тя е космолог, писател, оратор и един от най-популярните гласове на науката

Мъск изкарва на пазара мозъчни чипове Наука

Мъск изкарва на пазара мозъчни чипове

Чипираните хора ще чуват звуци, недостъпни за човешкото ухо, парализирани ще проходят, тъжните ще получат серотонин

Написано в кръвта ни Наука

Написано в кръвта ни

Рискът от зараза с COVID-19 е по-голям при хората с кръвна група А. Тези с нулева трябва да се пазят от СПИН.

Пандемията - добро време за роботи Наука

Пандемията - добро време за роботи

Стиви и Вайлет са сред първите помагачи с изкуствен интелект

Могат ли хората с ДЦП да са успешни? Наука

Могат ли хората с ДЦП да са успешни?

Иван Бакаидов е в списъка на най-перспективните руснаци на Forbes. Създаде програма за комуникация за хора с неговото заболяване.

Възможно е Луната да се окаже с 85 млн. години по-млада Наука

Възможно е Луната да се окаже с 85 млн. години по-млада

Досега учените не можеха да определят колко време е отнело магменият океан да кристализира напълно

Паралелната пандемия: резистентност към антибиотици Наука

Паралелната пандемия: резистентност към антибиотици

Учени: болните от коранавирус биват тъпкани с антибиотици дори да намат нужда

Физиците измислиха как да спасят котката на Шрьодингер Наука

Физиците измислиха как да спасят котката на Шрьодингер

Множество експерименти доказаха, че квантовият скок може да бъде предвиден

Нова версия за потъмняването на Бетелгейзе Наука

Нова версия за потъмняването на Бетелгейзе

Гигантски звездни петна са причината за намалената светимост на червения свръхгигант

Плоските петна на Титан може да са пресъхнали древни езера Наука

Плоските петна на Титан може да са пресъхнали древни езера

Нова теория за най-големия спътник на газовия гигант може да разреши 20-годишна мистерия