Подкрепете ни!
НаукаВиолета Георгиева / 02 август 2020

Написано в кръвта ни

Рискът от зараза с COVID-19 е по-голям при хората с кръвна група А. Тези с нулева трябва да се пазят от СПИН.

Написано в кръвта ни
Кръвта от край време е забулена в мистерия. Древните гърци смятали, че тя произлиза от черния дроб и храната. Едва през XVII в. английски доктор открива, че кръвта циркулира в тялото. През 1665 г. лекари успешно преливат кръв на куче от oруго и приемат, че кръвта е една и съща при всяко същество. Започват кръвопреливания от животни на хора. Смъртните случаи зачестяват и практиката е забранена. Едва през 1901 г. американският учен Карл Ландщайнер идентифицира различните групи човешка кръв. Оттогава те непрестанно са обект на научни изследвания, но също и на народни поверия, суеверия и псевдотеории.

Отговорът на въпроса защо хората са еволюирали до такава сложна система на кръвни групи и състав все още е неясен. Това, което знаем, е, че човешкото тяло съдържа от 8 до 10 литра кръв в зависимост от размерите си. Основната кръвна система е АВ0 и се определя от три различни вариации на гена – А, В и 0 (нулева кръвна група).

В системата АВ0 има две главни действащи лица – антигените и антителата. И двете групи се делят на А и В. Антигените са вещества, които се намират в червените кръвни телца, а антителата се намират в кръвния серум. Антигените и антителата на един човек задължително се разминават. Ако има А антиген, притежава бета-антитяло и обратното.

Група А носи в себе си антигени А и антитела В, а при кръвна група В е обратното. И тъй като антигените и антителата са „заклети врагове” - антителата на група А атакуват антигените, които се съдържат в група В (и обратното). Затова човек от група А не може да дари кръв на човек от група B.

Нулевата кръвна група е най-ранно появилата се и най-често срещана днес. При нея се наблюдават А и В антитела и липса на антигени. Това означава, че тя атакува клетките и на група А, и група В, но тъй като тя самата не съдържа антигени, другите групи не я атакуват. Затова е универсален донор.

При АB група имаме антиген АB и липса на антитела. Както сигурно се сещате, тази група не атакува никого (тъй като няма антитела, които да разпознават антигените), но пък за сметка на това е атакувана от всички (тъй като съдържа и двата типа антигени). Именно затова тази група е универсалният реципиент (приемател).  

При получаване на неподходяща кръв настъпва процесът аглутинация, или скупчване на антигени. Ако човек с 0 кръвна група получи А, B или АB кръв, тя се сгъстява, което води до бъбречна недостатъчност, анемия, а понякога и до смърт.Кръвта зависи от етноса
По света най-рядката кръвна група е AB -, а найчесто срещаната е 0+. В България А кръвна група е най-разпространена, среща се при 44% от населението, докато АB е най-рядка – само при 8%. (Виж таблицата.)

Кръвна група A е най-разпространена в Европа, особено в скандинавските страни. Кръвна група В е най-често срещана в Южна и Централна Азия и напълно отсъства сред коренните американци и австралийските аборигени.

Японци и китайци имат най-много от кръвна група АВ, а аборигените и перуанските индианци нямат изобщо. Ако сте с нулева отрицателна кръвна група и можете да вземате само от същата, трябва да внимавате, ако пребивавате за дълго в Япония, Индонезия и Малайзия, където почти липсват хора с тази група. Най-висок е процентът на хора с нулева отрицателна в Австралия и Нова Зеландия, а от Европа – в Испания, Исландия и Ирландия. Маите и индианците бороро и шомпен (шумни), както и перуанските индианци пък са само с нулева кръвна група!


Хороскоп по кръвната група
През 1916 г. японският лекар Кимата Хара публикува научна статия, която свързва кръвната група с темперамента. Около 1925 г. японската армия започва да изследва кръвта на войниците си, вярвайки, че информацията ще бъде полезна за идентифициране на техните силни и слаби страни. Тези проучвания обаче не стигат до категорични доказателства за връзката между кръвната група и характера. И все пак идеята се запазва и до днес. През 1927 г. Такеджи Фурукава публикува поредица от статии, озаглавени „Изследването на темперамента чрез кръвна група“.

Според проучването:
  • Тип 0 – спокоен, търпелив, контролиращ емоциите си, със силна воля, непоколебим и пълен със самочувствие въпреки тихата външност.
  • Тип А - сдържан, мек, тревожен, нерешителен, предпазлив, дълбоко развълнуван от нещата и саможертвен.
  •  Тип B - весел, независим, лекомислен, приказлив, чувствителен, общителен, грижовен.
  •  Тип AB - група B отвън, но група A вътрешно.


Благодарение на нарастващото отразяване в медиите идеята
, че кръвните групи са свързани с личността, се вкоренява като стереотип в нагласата на нацията. Днес в Япония от детските площадки до работните места се налага тормоз, наречен "бура-хара", заради кръвната група. Работодателите питат потенциалните си служители за тяхната група, а учениците се разпределят в паралелки според нея. Дори бившият японски министър Руй Матсумото, когато бива свален от поста през 2011 г., обяснява, че причина за неговата раздразнителност и буйност е кръвната му група – B.

Как да се храним, ако сме А, В, АВ или 0?
Някои лекари смятат, че може да се изготви специален хранителен режим, базиран на кръвната група. Според доктор Питър д'Адамо диетата дори може да спаси от смърт човек. Той обяснява, че когато кръвта влезе в контакт с определени храни, по-специално с протеина в тях, наречен лектин, настъпва химическа реакция. Лектинът има пряк ефект върху кръвта и храносмилателния тракт. Протеинът се свързва с клетките в тялото, което ги кара да се струпват и да причиняват хормонални смущения.

Ефектът върху тялото е подобен на този при автоимунна реакция. В резултат на това той препоръчва специфични диети за различните кръвни групи.
  • 0 кръвна група: Желателно е диетата да е с високо съдържание на белтъчини, месо, риба и зеленчуци и ниско съдържание на зърнени храни, боб и млечни продукти.
  •  А кръвна група: Безмесна диета, базирана на плодове и зеленчуци, боб и бобови растения и пълнозърнести храни - в идеалния случай, органични и пресни, защото Д'Адамо казва, че хората с А кръвна група имат чувствителна имунна система.
  • В кръвна група: Да избягват царевица, пшеница, елда, леща, домати, фъстъци и сусамови семена. Пилешкото месо също е проблематично, казва Д'Адамо. Той насърчава яденето на зелени зеленчуци, яйца, определени меса и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини.
  • АB кръвна група: Храни, върху които да се съсредоточите, са тофу, морски дарове, млечни продукти и зеленчуци. Той казва, че хората с AB кръвна група са склонни да имат ниска стомашна киселина. Избягвайте кофеин, алкохол и пушени или сушени меса.
Други проучвания в тази област обаче не доказват категорично връзката между кръвната група и храните. Според учени това, че хранителният режим на д-р Д'Адамо може да подобри здравето, показва само, че е важно с какво се храним.

От какво ще боледуваме?
Доказано е, че има връзка между различните болести и кръвните групи. Голямо генетично проучване от 2019 г. на 406755 души действително установи, че хората с кръв тип А и АB имат повишен риск от рак на стомаха и тромбоцитни заболявания. Други изследвания сочат, че хора с А кръвна група имат поголям риск от сърдечна недостатъчност, атеросклероза, рак на стомаха, анемия, захарен диабет, астма и рак на черния дроб.

В сферата на дерматологията се смята, че има потенциална връзка между себорея и кръвна група B, и между витилиго (хронично кожно заболяване) и кръвна група AB.

През 2019 г. в Хърватия доказаха връзка между AB кръвната група и риска от психиатрични заболявания. Според други изследвания биполярното афективно разстройство се наблюдава най-често при лица с 0 кръвна група и се дължи на промени в нивата и активността на допамина.

Хората с нулева кръвна група също така са най-заплашени да се заразят със СПИН и хепатит B. Въпреки това те са в най-добро общо здравословно състояние, особено сравнени с хората от група А, които са най-предразположени към различни болести.

Но да не забравяме, че в крайна сметка всичко зависи от условията и начина на живот на човек. Това е безспорно доказано още преди години от новата наука епигенетика.Кого атакува повече COVID-19?
Според предварително проучване на връзката между кръвната група и риска от зараза с COVID-19 на по-голям риск са изложени хората с кръвна група А, докато 0 кръвна група е свързана с по-нисък риск от инфекция.

Учените са разгледали разпределението на кръвната група сред 2173 заразени индивиди, приети в три болници с коронавирус в Китай. След това екипът е сравнил разпределението на кръвната група на пациентите с това на здрави хора. От 3694 здрави в Ухан разпределението по кръвни групи е: А - 32,6%, B - 24,9%, АB - 9,8%, и 0 - 33,84%. А когато изчисляват разпределението на заразени с COVID-19 пациенти, откриват, че 37,75% от болните са група А, 26,42% са В, 10,3% - АВ, и 25,8% са нулева. Когато сравним цифрите при здравите и заразените, виждаме, че хората с кръвна група А се разболяват най-много, а тези с нулева – най-малко. “По-специално кръвна група А е свързана с повишен риск, като по този начин се демонстрира, че АВ0 системата е биомаркер за диференциална податливост на COVID-19.”

Според Сакти Вайяпури, доктор на науките в университета Рединг, обаче „има малко доказателства в подкрепа на твърдението, че има нещо повече от случайно взаимоотношение между кръвната система AB0 и податливостта към заразяване с COVID-19”. „Важното е хората да не се паникьосват от тези резултати, тъй като очевидно са необходими допълнителни научни изследвания, за да се обосноват тези твърдения“, казва ученият.

Ако обаче по-нататъшни проучвания потвърдят откритията на учените от Китай, те биха могли да помогнат на медицинските специалисти да идентифицират хората, които са изложени на най-голям риск от заразяване с новия вирус.

В кръвта ни е записано огромно количество информация, която все още не е разчетена. Медицината напредва, но някои въпроси все още остават без отговор. Дори да сме скептични, тези проучвания се опитват да ни разкрият тайни за нас и кръвта, която поддържа живота ни.
Една четвърт от възрастните не искат деца Наука

Една четвърт от възрастните не искат деца

Те са удовлетворени от живота и не смятат, че нещо им липсва

Южният океан признат официално Наука

Южният океан признат официално

Започват да го изписват по всички карти и атласи

Накараха „Изкуственото слънце“ да свети по-мощно от истинското Наука

Накараха „Изкуственото слънце“ да свети по-мощно от истинското

Новият рекорд от 120 милиона градуса приближи света до най-силно желания източник на енергия

Най-старата вода в света се намира под Канада и е на 2 млрд. години Наука

Най-старата вода в света се намира под Канада и е на 2 млрд. години

И на други планети може да има подземни екосистеми, невидими на повърхността

Разкриха нови генетични връзки в причините за биполярно разстройство Наука

Разкриха нови генетични връзки в причините за биполярно разстройство

45 милиона души на планетата страдат от това състояние

150 години е пределът на човешкия живот Наука

150 години е пределът на човешкия живот

Разчетът е само ако можем да избегнем болести, бедствия и масови убийства в хода на нашия земен път

Сърцето им е отдясно Наука

Сърцето им е отдясно

Как живеят хората с декстрокардия

Бозайниците могат да дишат през ануса при спешни случаи Наука

Бозайниците могат да дишат през ануса при спешни случаи

Японски учени обмислят как да пригодят чревна вентилационна система и за хора

Изобретение на Тесла изуми отново учените след 100 години Наука

Изобретение на Тесла изуми отново учените след 100 години

Откриват нови начини за използване на възвратния клапан

Тайнствено „бръмчене“ в междузвездното пространство Наука

Тайнствено „бръмчене“ в междузвездното пространство

Старият „Вояджър 1" служи вярно вече 44 години

Голямото предизвикателство: И Китай кацна на Марс Наука

Голямото предизвикателство: И Китай кацна на Марс

90 дни марсоходът „Чжу Жун" ще търси живот на Червената планета

Колко години ни трябват, за да спрем запътил се към Земята астероид Наука

Колко години ни трябват, за да спрем запътил се към Земята астероид

Eксперимент на НАСА доказва колко сме неподготвени за евентуален сблъсък с космически обект

Над САЩ вече ще летят генномодифицирани комари Наука

Над САЩ вече ще летят генномодифицирани комари

Експериментът на британска компания вбеси природозащитници, но може да помогне да се справим с опасни болести

Проксима Кентавър изригнала мощно преди 2 години Наука

Проксима Кентавър изригнала мощно преди 2 години

Според учените това е най-големият протуберанс, засичан някога в галактиката ни

Някои нарцисисти са смазани от несигурност, а не грандомани Наука

Някои нарцисисти са смазани от несигурност, а не грандомани

Учени обясниха защо самовлюбените персони с действията си всъщност отблъскват вместо да привличат