Подкрепете ни!




Здраве24 януари 2012

Кога предците ни са станали месоядни?

Учени изследват човекоподобните маймуни в търсене на отговор

Международна група учени описа три случая, при които самки орангутани от Суматра са ловували други маймуни - големи бавни лори (Nycticebus coucang coucang).

Това не просто е любопитно. Въпросът защо и как хората са станали месоядни остава дискусионен. Неясно е също кога нашите предци са започнали да ловят дивеч - преди или след откриването на огъня.

Както винаги, специалистите се опитват да намерят отговор, изучавайки нашите родственици - приматите. Известно е, че яденето на месо се практикува от капуцините и бабуините, добре изучено е ловното поведение на шимпанзето, а ето че се появиха и сведения за хищните орангутани от Суматра (тези от Борнео все още не е открито да го правят).

Животинската храна не е основа на храненето им, така че защо им е въобще да ходят на лов? За това има няколко хипотези. За водеща се смята тази за недостиг на растителна храна, но фактите утвърждават обратното: шимпанзето например ловува само в тези сезони, когато плодовете са предостатъчно (може би от изобилието на храна им се иска да хапнат нещо по-различно). Не работят и предположения като социално обединение на самците (по време на лов съставът на групата се променя) и обмен на ядене срещу секс (самците дават на дамите си храна съвсем безкористно).

Любопитно е, че при шимпанзетата на лов ходят основно мъжките, а при орангутаните - дамите. Този път учените наблюдавали подхода на самка, наречена Йет. Тя се отклонила от обичайния си маршрут, покатерила се на дървото, хвърлила оттам лорито и го доубила хапейки. Майката не бързала да сподели плячката с детето си и то започвало да вика, искайки своя дял.

Очевидно ловът се водел целенасочено и не е бил резултат от случайна среща.  

Авторите освен това са изчислили с каква скорост орангутаните хапвали месото. Оказало се, че го правели два пъти по-бавно от шимпанзетата - 161 г в час (при 348 за шимпанзето). Изследователите предполагат, че тези данни могат да се екстраполират и към австралопитеците (челюстите и зъбите им са подобни). Африканският австралопитек трябвало средно да приема между 1200 и 1500 калории дневно. Ако се предположи, че една четвърт от храната му (за съществата, които не са биологично пригодени за месоядни, яденето на твърде много животински протеини е опасно), то той трябвало ежедневно да дъвче месо в продължение на два часа, тъй като не е имал огън. Това не е чак толкова много време, след като не се е нуждаел от време да прави кариера, да си губи времето с телевизия или интернет.

Предполага се, че австралопитеците са живеели в групи (подобно на шимпанзетата и за разлика от орангутаните). Ако са ловували заедно, загубите на време и сила за получаване на храната биха се съкратили драстично. Възможно е също в процеса на социализация хомидините да са започнали да дъвчат по-бързо (каквото виждаме при шимпанзето), така че съседът да не взема хапката им.

Източник: Антропогенез.Ру
Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве Здраве

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве

34% са развили психиатрични или неврологични диагнози след шест месеца

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки! Здраве

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки!

Водата, заредена с GANS anti-virus, стартира в организма процеси на самоконтрол, саморегулация и самоизцеление

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“ Здраве

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“

Национална информационна кампания по повод Световния Ден на Хемофилията - 17 април

Неваксинирани в Израел апелират за спазване на правата на човека Здраве

Неваксинирани в Израел апелират за спазване на правата на човека

Привилегиите на „зеления паспорт" са медицински апартейд, казват недоволните

Moderna ще тества ваксината си върху деца под 12 г. и бебета Здраве

Moderna ще тества ваксината си върху деца под 12 г. и бебета

Лекари и учени ще наблюдават малчуганите една година за странични реакции

Пробиотици за дома Здраве

Пробиотици за дома

Флакони с добри бактерии пречистват въздуха и повърхностите, ароматизират и пазят от алергии

„Щастливо“ коремче от самото начало Здраве

„Щастливо“ коремче от самото начало

Защо първите 1000 дни са толкова важни?

Защо и как да спим и живеем по-добре? Здраве

Защо и как да спим и живеем по-добре?

Практическа помощ с етерични масла за Световния ден на съня

Великият пост като „летящ старт“ към подобряване на живота Здраве

Великият пост като „летящ старт“ към подобряване на живота

Практически указания на Vita Rama за здраве и разцъфтяване на човешките добродетели

Учени сътвориха нов тест за COVID-19 - с духане към сензор Здраве

Учени сътвориха нов тест за COVID-19 - с духане към сензор

Той е толкова точен и надежден, колкото сега използваните, но е много по-бърз от тях

Поленът може да повиши риска от COVID-19 дори ако нямате алергии Здраве

Поленът може да повиши риска от COVID-19 дори ако нямате алергии

Кашлянето и кихането са симптоми както на алергия, така и на някои от леките случаи на зараза с коронавирус

Има ли връзка между кръвната група и риска от зараза с COVID-19 Здраве

Има ли връзка между кръвната група и риска от зараза с COVID-19

Хипотези: по-опасна е инфекцията за хората с кръвна група А, при нулева група - намален риск

Витасин - Натурална българска грижа за кожата Здраве

Витасин - Натурална българска грижа за кожата

Всяко кремче е напълнено на ръка и всяка кутийка затворена от семейство Ташеви

Природна грижа за кожата с Debora Golden Nature Здраве

Природна грижа за кожата с Debora Golden Nature

С правилно подбрани натурални извлеци и съставки вашата кожа получава всичко, което ù е нужно, за да е свежа, подхранена и неустоима

Д-р Далке към българите: Вие решавате, не чакайте държавата! Здраве

Д-р Далке към българите: Вие решавате, не чакайте държавата!

Авторът на „Болестта като път" не яде месо от 50 г., препоръчва „миротворна" храна и укрепване на имунната система