Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Паневритмия

Висшият космичен ритъм, завещан ни от Петър Дънов, лекува и хармонизира с природата. Доказа го и науката

снимка: Добрин Кашавелов
На всеки 19-и август сред магическата природа на Седемте рилски езера хиляди хора в бели премени под нежния съпровод на цигулки се понасят в кръга на паневритмията. Едва около 80 г. са изминали от създаването на музикалните гимнастики от българския философ и духовен учител Петър Дънов, а популярността им вече се простира на пет континента. За първи път емпиричната наука обясни и доказа защо тази наглед проста практика има такава притегателна сила. Докторската дисертация на Людмила Червенкова към НСА установи ползи за физическото и психическото здраве на човека по около 20 показателя! Но това е само началото. В паневритмията е заложен дълбок смисъл не само на физическо и психично, но и на духовно ниво. В своята цялостност и философия тя е равностойна на древни и утвърдени системи за личностно развитие като йога, тай чи и др. Ритъмът
на здравето

За първи път научно изследване показва 
емпирично ползите от паневритмията върху психиката и физиката на човека

Съвременният човек започва да се пробужда и да търси нещо, което да отговаря на цялостното му същество. Да му помага в развитието както физически, така и емоционално, умствено, душевно и духовно. В този смисъл паневритмията е съвсем адекватна на нуждите на човека от XXI век и се нарежда в едно русло с други подобни психо-физически практики за личностно развитие като йога, тай чи, ци гун и др. 

снимка: Александър Иванов

Но поради кратката й, едва 80-годишна история, за нея се знае все още твърде малко и сериозната наука едва сега започва да є обръща внимание. В това отношение създадените преди хилядолетия практики като йога имат голямо предимство - те са по-познати, по-изследвани, по-разпространени, следователно и по-лесно възприемани от материално ориентирания съвременен човек. Затова и простите наглед движения на паневритмията могат да накарат някои хора да се усъмнят в тяхната полза. Ако гледаме на тях, без да сме запознати със замисъла, вътрешния им смисъл и дълбочина, те наистина могат да бъдат припознати като приятна, но твърде простичка форма на гимнастика. 
Истината е, че този комплекс от музикални гимнастики е създаден така, че да се грижи и да влияе благотворно на цялата комплексност на човешкото същество - на физическо, емоционално, интелектуално, психическо и духовно ниво.

ЗА ВСИЧКИ ТЕЛА

Подобно на хата йога, на пръв поглед и паневритмията има предимно физикален характер - изпълняват се поредица от движения, не прекалено сложни, които стимулират положително тялото. Същото впечатление често получава и начинаещият, тъй като, съвсем естествено, цялото му внимание отначало попада върху заучаване на физическото изпълнение. В йога към всяка асана или поза с напредването се прибавят постепенно осъзнато дишане, след това визуализация, концентрация в определена част на тялото, отговаряща на енергиен център, звук или мантра и т.н. За начинаещия, разбира се, е практически невъзможно да следи и да е съзнателен за толкова много елементи, част от които доста абстрактни. Но с напредване на времето уменията се разширяват и една привидно много проста поза се превръща в сериозна медитация и духовна работа, оказваща ползотворно влияние върху целия живот. Аналогични са нещата и при паневритмията. Всяко упражнение освен свой външен израз на физическо ниво, е обвързано още с музикална мелодия, текст, определен цвят, енергиен център, философска и духовна идея и смисъл. И колкото повече човек практикува, толкова повече от тези елементи е в състояние да вложи съзнателно в изпълнението на наглед простите гимнастики. Ползата постепенно се разгръща все повече отвъд физическото ниво към цялостната комплексност на човешката натура.

1+1=1

Към всичко това се добавя и прозорливостта на Петър Дънов, познат още с духовното име Беинса Дуно, който е взел предвид духа на новото време и идните поколения. В днешния свят на глобализация, когато Земята е пренаселена, хората все повече се концентрират в мегаполиси, границите падат, расите се омесват, човечеството все по-неотложно усеща нуждата да култивира в себе си разбирането и умението за колективност и толерантност. Съвременният човек е минал дълъг път на индивидуализиране от времето на племенните общности до многоликия XXI век. И без да е нужно личностното развитие да се спира, сега пред нас стои нуждата да погледнем вън от себе си, да се почувстваме част от цялото, да работим в колектив. Този път по един нов начин, ползвайки се от цялата натрупана опитност на човечеството. Надали някой ще оспори, че конкретно ние, българите, имаме да извървим доста крачки, докато преодолеем все още твърде крайния си индивидуализъм. И докато поговорки като „трима българи - чета с предател" останат в миналото на народопсихологията ни. Точно тази особеност на нашето време прозира Петър Дънов и дава паневритмията така, че да възпитава именно чувството за колективност. Играейки по двойки и в кръг, човек трябва да се съобразява с партньора си, да бъде колкото се може повече в ритъм с него, също да следи в каква позиция се намира спрямо другите двойки, т.е. спрямо цялото. Между участниците има физическо и зрително общуване, което стимулира усещането за подкрепа и доверие към другите. 
Напиращата нужда от колективна работа можем лесно да видим и в съвременното развитие на по-древните физико-психически системи, създадени във времена, когато именно индивидуализирането на човека е трябвало да бъде на фокус. В йога например все повече се появяват нови стилове, които се изпълняват по двойки или в колектив, като партнер йога или йога по двойки, акро-йога и т.н.


В ИМЕТО 
НА ИСТИНАТА

Но за ползите от паневритмията нека оставим да говори емпиричната наука, която вече си постави задачата да измери влиянието на тази практика. Ще ви представим дисертационния труд на Людмила Червенкова, бивш волейболен състезател, дипломиран кинезитерапевт и преподавател в Националната спортна академия. Нейното изследване представлява защитата на докторската є степен към НСА. 
„Като бивш спортист се отнесох доста скептично към тези на пръв поглед твърде простички гимнастически упражнения, когато за първи път видях изпълнението им по телевизията" - признава Людмила. След време обаче, благодарение на свой приятел, решава да пробва и практиката є допада. Постепенно Людмила става квалифициран преподавател по паневритмия. 
„Когато дойде време да избера тема за дисертацията си, реших да е именно паневритмията. Не само защото ми беше интересно дали ползите, които усещам върху себе си и които курсистите споделяха, ще се потвърдят с методите на науката, но и защото в тази област все още няма почти никакви изследвания. В днешно време си е направо късмет да се натъкнеш на тема за научна работа, която все още не е изследвана обстойно" - разказва Червенкова. Интересът є се засилва и от факта, че паневритмията може да се окаже от полза на един по-слабо застъпен раздел на здравеопазването - превенцията.
За целта четири години тя провежда 6-месечен обучителен курс по паневритмия за начинаещи. Подобни курсове се състоят традиционно в есенно-зимния сезон, когато гимнастиките не се практикуват на открито. Обучавани са общо 73-77 човека от 18 до около 70 години, жени и мъже. Условието е да не са се занимавали до този момент с паневритмия, както и да не са особено запознати с философското учение на Дънов. Целта е изследването да е максимално „чисто". На всеки участник в изследването отговаря съответен по възраст, пол и общо физическо и психическо здраве член от контролна група.  
Людмила подготвя тестове в две насоки - физическа и психологическа. Физическите параметри включват проверка на способностите за динамично и статично равновесие, статичната и динамична силова издръжливост на отделни групи мускули, проследяване на ръста и телесното тегло. Към всичко това добавя тест за обща физическа активност и много популярния в световен мащаб тест за качество на живота, дължащо се на здравето, познат като SF36. 

Впечатляващите резултати от тестовете, проведени от Людмила, историята на паневритмията и още за символите, заложени в нея, четете само в Августовския брой на Списание 8!
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

10 дни на жито пречистват тяло и дух

Февруари дойде, време е за диетата, дадена от Учителя Петър Дънов! повече »

Здраве
 
 
126

Цветните лъчи на Светлината в Търново

Елате на изложбата с най-добрите картини от конкурса за живопис повече »

Събития
 
 
1

Ново учебно помагало по паневритмия

Изданието показва упражненията, заснети още през 1950 г. повече »

Събития
 
 
1
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане