Подкрепете ни!
Здраве27 април 2014

15 неща, които интровертите никога няма да ви кажат

Те не обичат изненади и молове, но ако ви изберат за приятел – това е завинаги

Мериън Рейд е писателка и интроверт. Сътрудничи на USA Today, Essence, Glamour, The CBS Early Show. Чете лекции за иновативния си подход към живота и решаването на сложни въпроси от битието. Рейд твърди, че светът на екстравертите има доста изкривена представа за другата част от човечеството – тези, които са обърнати навътре към себе си. Затова е съставила списък от 15 точки, които, ако искаме да общуваме с интровертите спокойно и градивно, трябва да знаем. 
 
1. Вашият рожден ден не ни радва. 
На всеки интроверт в офиса му се свива коремът, когато всички спешно се бъркат по джобове и портмонета с цел събиране на пари за подарък на колегата рожденик. Не, на защото са скъперници и не им се дава. Просто всяка покана на съседа по бюро, който усмихнат ни съобщава, че след работно време „ще се съберем да пийнем по едно за мое здраве" ни хвърля в ступор. Струва ни се, че той очаква от нас силна възторжена реакция, ентусиазъм и интерес. О, ужас! Ами ако ни покани и на парти в някой клуб след това. Та там ще има поне стотина непознати! Е, добре де, петдесет. Но за интроверта тази перспектива е страшна в момента, в който единственото му желание е да се прибере у дома. Ей, колеги, ако не ни поканите, ние няма да се обидим. Ще въздъхнем с облекчение.

2. Моля ви, забравете за нашия рожден ден! 
Наистина, забравете. Имаме няколко близки приятели, чиито поздрави са ни напълно достатъчни. Не искаме шумни веселия. Не се радваме, когато се съберете зад гърба ни тихичко и ни стреснете с хорово „честит рожден ден", връчвайки ни колективния офисен подарък. Най-хубавият празник за нас е тихият, в малка подбрана компания. Светът не трябва да знае нищо за нашия рожден ден. 

3. Всъщност изобщо не ви слушаме, когато разказвате как сте прекарали уикенда.
Ако вие не сте от нашия близък кръг приятели, ни е абсолютно все едно къде сте ходили и какво сте правили в събота и неделя. Искрено смятаме, че всеки има право на личен живот и ако вие си прекарвате свободното време в пияно забвение или в трошене на вратата на вашата екс любима, това изобщо не е наша работа. Не ви упрекваме — просто общуването с някого, когато не познаваме достатъчно, ни отнема твърде много енергия. Това, че работим с него в едно помещения, не означава, че се познаваме добре. 

4. Мразим тълпата. 
Уморяваме се от големи групи хора. Завива ни се свят от пъстрото разнообразие от социални групи и типове. Доста от нас, интровертите, проявяват силна емпатия и са много податливи на чужда енергия. Понякога ни се струва, че усещаме всеки един от присъстващите в стаята, а това ни претоварва емоционално. 

5. Ние наистина не харесваме корпоративните мероприятия. 
Това е особено трудна задача за интроверти, които са мениджъри. Необходимостта да си лидер и да командваш ни извежда от равновесие. Всяка казана навреме дума, всяка изслушана гледна точка – това за нас е борба. Дори в бизнеса имаме нужда да усещаме връзката с някого на друго ниво, за да се получи максимално отдаване при корпоративни събития. Трябва много време, за да се организира командна работа или да се организира мероприятие с голям брой участници така, че и интровертът, и колегите му да се чувстват комфортно. 6. Преструваме се, че ви харесваме. 
Такава е гадната истина. Прекрасно знаем кой ни харесва и кой не. Причините могат да бъдат много – от натрупани обиди в детството до прегорели филийки на закуска тази сутрин. Не ни обръщайте внимание и не се засягайте. Бедата е в това, че честността, колкото и да я ценим, често ни причинява болка. За да живеем нормално, ние трябва да изтласкаме всички тези емоции и да бъдем добри, а това е доста по-сложно, отколкото да бъдем самите себе си. 

7. Можем яко да работим. 
Когато сме сами, можем да свършим хиляда неща – да отговаряме на електронни писма, да пишем оферти, да правим проекти, да водим делови кореспонденции. Имаме страшно много идеи. Ценим самотата, защото тя ни дава възможност да експериментираме с концепции и да дадем воля на въображението си. Всичко можем, когато сме сами. Това, което създаваме може в един прекрасен ден да промени живота ни. Да, и вашия също. 

8. Предпочитаме общуване с имейли. 
Обичаме да пишем имейли, защото това ни дава възможност да получим необходимата информация без личен контакт. Живата връзка ни изкарва от релси, трябва да изхабим много енергия, за да яхнем нашата си вълна. Затова моля ви, звънете ни само тогава, когато въпросът е на живот и смърт. 

9. Чувстваме се в безопасност с "нашите" си хора. 
Когато в живота си сме срещнали "правилните" хора, ние сме готови да им се отдадем напълно. Превръщаме с във верни рицари, готови да се сражават за своите любими. Попитайте приятелите ни. В точната компания разцъфтяваме и разпръскваме сияние. Необходимо ни е време да намерим „правилните" хора, но открием ли ги – не се отказваме от тях до края. 

10. Имаме приятели, които наистина ни обичат. 
Интровертите имат нужда от други хора и другите хора имат нужда от интровертите. Повечето от нас нямат проблеми с общуването. Ние като всички ходим по баровете и дискотеките, запознаваме се с нови личности, отдаваме се на флирт, завързваме връзки. Разликата е, че не всеки, когото срещнем, става наш приятел. Съзнателно избираме близките си другари и дълго работим върху отношенията. 

11. Понякога се преструваме, че сме екстраверти. 
Налага се да го правим, за да оцелеем. Можем да сме звездата на официалното парти, брилянтен организатор на корпоративно събитие или водещ на благотворително мероприятие. Правим го доброволно. Знаем, че когато свърши – ще си идем у дома. Вече там, изтощени, можем да се възстановяваме няколко дни. Или даже седмици... 

12. Не сме притеснителни, нито груби, нито пък твърде нервни. 
Понякога може да ви се струва, че сме точно такива. Но когато ни опознаете по-добре, ще разберете, че можем и да ви разсмиваме, както и да водим диалог с вас, по-дълъг от 15 минути. Просто не сме такива с всички. Общителността за нас е опция, която не влиза в базовия комплект. Не можем много добре да изиграем щастие или екзалтация. По скоро ще прочетете чувствата по лицата ни. 

13. Чувстваме се добре сами. 
В главите ни се случват много неща и повече не ни трябва. За разлика от екстровертите за външна стимулация не ни трябват други хора. Животът ни във вътрешния ни свят ни устройва напълно. Развличаме се с творчески проекти и се чувстваме отлично с нашите си филми в главата. 

14. Мразим светския брътвеж. 
Ние сме мислители и ни носят удоволствие разговорите за високи идеи, нестандартни проекти, велики теории. Само в краен случай вземаме участие в светски беседи и го правим без особено желание. 

15. Ако сме ви избрали, оценете го. 
Ценим времето си в самота и сме придирчиви към тези, които допускаме в живота си. Общуването с „неправилния" човек ще ни изстиска емоционално. Често привличаме екстраверти, които изсмукват енергията ни. Затова търсим компанията на съмишленици и интроверти. Оценяваме времето, прекарано с други интроверти като нас и имаме отлична представа какво е да си пазим един на друг границите на личното пространство.
Защо някои хора никога не напълняват? Здраве

Защо някои хора никога не напълняват?

Наднорменото тегло не е генетично предопределено, но не се дължи непременно на липсата на самоконтрол

Мислим за Covid-19 по грешен начин Здраве

Мислим за Covid-19 по грешен начин

Подобно на пожар, вирусът безмилостно търси гориво, опустошавайки някои области, докато щади други

4000 души на концерт ще експериментират с коронавируса Здраве

4000 души на концерт ще експериментират с коронавируса

Учените ще наблюдават феновете на Тим Бендзко в реално време и ще разработят три сценария

НАД+ Помощник срещу зависимостите Здраве

НАД+ Помощник срещу зависимостите

НАД+ изчиства тялото и психиката, вдига имунитета, дава сила, спира паникатаките, дори изглажда бръчките

Обнадеждаващи резултати от ваксината против коронавируса от Оксфорд Здраве

Обнадеждаващи резултати от ваксината против коронавируса от Оксфорд

Компанията производител е подписала споразумения с много правителства за доставка, ако тя се окаже ефективна

Пушене, пиене и развод са най-опасните смъртни рискове Здраве

Пушене, пиене и развод са най-опасните смъртни рискове

Учени определиха 57 социални и поведенчески фактора, които съкращават живота

40% от хората с COVID-19 не показват симптоми Здраве

40% от хората с COVID-19 не показват симптоми

75% от безсимптомните разнасят заразата, сочат данни на CDC

Липсата на хормон на стреса = ускорено стареене Здраве

Липсата на хормон на стреса = ускорено стареене

Имунните клетки с възрастта стават свръхактивни, кортизонът и кортизолът намаляват

Коронавирусът използва стратегията на раковите клетки Здраве

Коронавирусът използва стратегията на раковите клетки

Учени изследват дали може да се прилагат медикаменти за онкоболни за лечение на COVID-19

Защо е полезна чаша вода на гладно Здраве

Защо е полезна чаша вода на гладно

Бонусите са: подобравяне на метаболизма, здрави кожа и коса

Средният път към здравето Здраве

Средният път към здравето

Хомотоксикологията е взела най-доброто от хомеопатията и класическата медицина. Отлично се справя с болестите на жената

Тревожни данни за хората със зависимости по време на извънредното положение Здраве

Тревожни данни за хората със зависимости по време на извънредното положение

Експерти-психолози с отворено писмо към своите колеги за проактивна работа със зависимите

Кой е открил първата ваксина Здраве

Кой е открил първата ваксина

Вариолацията на Екатерина Велика извършва Томас Димсдейл на 12 октомври 1768 г.

Да „се отърсиш” е новата йога! Здраве

Да „се отърсиш” е новата йога!

Можем ли да се отърсим от проблемите си чрез изтръскване на тялото, подобно на кучетата?

Тревожните мисли и негативизмът могат да докарат деменция Здраве

Тревожните мисли и негативизмът могат да докарат деменция

Предъвкването на миналото и страхът от бъдещето отлагат плаки в мозъка

Някои са с вроден имунитет срещу коронавирус Здраве

Някои са с вроден имунитет срещу коронавирус

Те притежават клетки, които са способни да подтикнат имунната система да се бори веднага