Подкрепете ни!




Здраве04 септември 2016

Шоколад за здраво сърце

Истина или преувеличение са твърденията за полезните страни на любимото лакомство?

За феновете на шоколада новината за благотворното му въздействие върху здравето е като музика за ушите. Но дори на тях сигурно идеята за полезните свойства на любимото лакомство звучи като преувеличение. Дали наистина шоколадът е здравословен? Краткият отговор гласи: може би и в умерени количества.

Проведени са многобройни изследвания за ползите от приема на шоколад, но той така и все още не може да бъде класифициран еднозначнокато полезна храна. Проучванията се фокусират върху група химични съединения, познати като флавоноиди. Те се срещат в различни растения и храни и са доказани антиоксиданти. Какаото съдържа много флавоноиди, но по-голям акцент се поставя върху катехините, епикатехините и флаванолите. Тези химикали спомагат за намаляването на риска от диабет, инфаркт, инсулт и рак. Те подобряват мозъчната функция и забавят стареенето. 

Най-много са флавоноидите в шоколада, съдържащ най-голямо количество какао - твърдата част на какаовото зърно, която дава на сладкото лакомство неговия цвят и неповторим вкус.
Ако сте почитатели на белия, млечния шоколад или ароматизираните варианти, то трябва да знаете, че те съдържат минимално количество от полезните флавоноиди.

В белият шоколад няма какаово вещество, а той и млечният са значително по-калорични и богати на захар. 50 г млечен шоколад съдържат средно 230 калории и 25 г захар. За черния с 60% какао параметрите биха били  180 калории и 15 г захар. Някои изследвания показват, че млечните продукти пречат на абсорбцията на флавоноиди в организма. 

Количеството на другите полезни вещества – флаванолите, варира в зависимост от какаовото стъбло и температурата, която някои производители използват по време на процеса. Шоколадовите компании търсят нови технологии, които запазват флаванолите. 

Норман Холенберг е автор на изследване за един народ, живеещ в Панама и наричан Куна. Той ги изучавал повече от десет години, защото изглеждало, че тези хора не страдат от високо кръвно налягане, от болести като инсулт, рак и инфаркт.  
Куна пиели по около 40 чаши какао на седмица и Холенберг предположил, че вид флаванол, наречен епикатехин, е причината за тази впечатляваща закономерност. Епикатехинът може би подобрява циркулацията на кръвта и успокоява притиснатите съдове, като повишава нивата на азотния оксид в кръвта.

Друго проучване - на Мари и Маргьорит Енглер, изследва връзките между здравето на сърдечносъдовата система и храненето. Според тях хората, които ядат по 45 грама шоколад с високо съдържание на флаваноли в продължение на две седмици, имат значително  подобрение на артериалната функция.

През април 2001 г. преглед от скорошни изследвания показва, че приемът на черен шоколад намалява риска от диабет, сърдечни заболявания и инсулт с 30%. Таа по всичко личи, че черният шоколад с висок процент на какао може да бъде полезен за здравето, но умереността е от изключително значение.

Източник 
Превод: Снежана Запрева
Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве Здраве

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве

34% са развили психиатрични или неврологични диагнози след шест месеца

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки! Здраве

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки!

Водата, заредена с GANS anti-virus, стартира в организма процеси на самоконтрол, саморегулация и самоизцеление

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“ Здраве

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“

Национална информационна кампания по повод Световния Ден на Хемофилията - 17 април

Неваксинирани в Израел апелират за спазване на правата на човека Здраве

Неваксинирани в Израел апелират за спазване на правата на човека

Привилегиите на „зеления паспорт" са медицински апартейд, казват недоволните

Moderna ще тества ваксината си върху деца под 12 г. и бебета Здраве

Moderna ще тества ваксината си върху деца под 12 г. и бебета

Лекари и учени ще наблюдават малчуганите една година за странични реакции

Пробиотици за дома Здраве

Пробиотици за дома

Флакони с добри бактерии пречистват въздуха и повърхностите, ароматизират и пазят от алергии

„Щастливо“ коремче от самото начало Здраве

„Щастливо“ коремче от самото начало

Защо първите 1000 дни са толкова важни?

Защо и как да спим и живеем по-добре? Здраве

Защо и как да спим и живеем по-добре?

Практическа помощ с етерични масла за Световния ден на съня

Великият пост като „летящ старт“ към подобряване на живота Здраве

Великият пост като „летящ старт“ към подобряване на живота

Практически указания на Vita Rama за здраве и разцъфтяване на човешките добродетели

Учени сътвориха нов тест за COVID-19 - с духане към сензор Здраве

Учени сътвориха нов тест за COVID-19 - с духане към сензор

Той е толкова точен и надежден, колкото сега използваните, но е много по-бърз от тях

Поленът може да повиши риска от COVID-19 дори ако нямате алергии Здраве

Поленът може да повиши риска от COVID-19 дори ако нямате алергии

Кашлянето и кихането са симптоми както на алергия, така и на някои от леките случаи на зараза с коронавирус

Има ли връзка между кръвната група и риска от зараза с COVID-19 Здраве

Има ли връзка между кръвната група и риска от зараза с COVID-19

Хипотези: по-опасна е инфекцията за хората с кръвна група А, при нулева група - намален риск

Витасин - Натурална българска грижа за кожата Здраве

Витасин - Натурална българска грижа за кожата

Всяко кремче е напълнено на ръка и всяка кутийка затворена от семейство Ташеви

Природна грижа за кожата с Debora Golden Nature Здраве

Природна грижа за кожата с Debora Golden Nature

С правилно подбрани натурални извлеци и съставки вашата кожа получава всичко, което ù е нужно, за да е свежа, подхранена и неустоима

Д-р Далке към българите: Вие решавате, не чакайте държавата! Здраве

Д-р Далке към българите: Вие решавате, не чакайте държавата!

Авторът на „Болестта като път" не яде месо от 50 г., препоръчва „миротворна" храна и укрепване на имунната система