Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Бефунгин: помогни си със силата на дървесната гъба чага

Препаратът има аналгетично и тонизиращо действие, регулира метаболизма и храносмилателната система

Бефунгин (Befunginium) е гъст екстракт (тъмнокафява течност), стерилно извлечен от израстъците на Polypore, наричана чага или брезова гъба, към който е добавен кобалтов хлорид. Суровините за получаване на продукта са събирани през цялата година, нарязани на парчета и изсушени израстъци на гъбата (без дървесни остатъци), които се образуват по живите дърветата, предимно по брезата.

Бефунгин има аналгетично и общо тонизиращо свойства, регулира метаболитните процеси и нормализира дейността на храносмилателната система.

Фармакологичната активност на продукта се определя от биологично активните вещества в него (полизахариди, подобна на хуминовата чагова киселина, органични киселини, микроелементи), от съдържащия се в големи количества в чагата манган и добавения кобалт, също и от активни съединения, участващи в регулиране обмяната на веществата.

Бефунгин потиска развитието на туморните клетки благодарение на влиянието на свободно-радикалните процеси.

В народната медицина гъбата отдавна се използва като средство против ракови образувания. За лечението с чага има указания в справочници и книги за билкарство още от XIX век (Виноградов Г.С., Китманов А.И., Марянов Н.М., Черневский И.) и по-рано (Флорински В.М.). През 1857-1858 г. в клиниката на Московския университет Ф.И.Иноземцев тества чага върху пациенти с тумори. Брезовата гъба е назначена за външно приложение и вътрешна употреба във вид на гъста отвара, приготвена от 2 унции (около 57 грама) чага с 1 фунт (около 453 грама) вода. 

Научните изследвания за химичния състав и фармакологичната активност на гъбата започват през 1951 година в Ботаническия институт на Руската академия на науките "В.Л.Комаров" (Тогава Академия на науките на СССР в Ленинград). При провеждане на експерименти върху животни се установява, че водните екстракти от чага забавят темповете на растеж на тумора, в редица случаи допринасят за пълната му ремисия и удължават живота на животните.

При по-късно проведено изследване на противотуморните свойства на Бефунгин се открива, че сарком 180 и карцином на Ерлих са чувствителни към продукта. При мишки-хибриди с меланома, лекувани с Бефунгин, метастази в белите дробове се наблюдават в 50% от случаите (при 100% за останалите). Значително намаляване на броя на животните с метастази се забелязва и в групата от плъхове с лимфосарком на Плис.


Разработеният и въведен за производство през 1959 година екстракт от чага първоначално е изследван като симптоматично средство, подобряващо общото състояние на хората с онкологични заболявания. 

При пациентите, страдащи от рак в IV стадий, по време на приемане на екстракта от гъбата се установява стимулиращо въздействие върху централната нервна система и забавяне на развитието на тумора. При болните, намиращи се в състояние на изразена кахексия, лечението с чага не е ефективно.

Клиничните наблюдения върху 77 болни от рак на стомаха в IV стадий, които са лекувани с 2% разтвор от екстракт чага, показват, че изразяването и устойчивостта на положителното влияние на брезовата гъба зависят от изходното състояние на пациента и продължителността на приема на продукта.

Действието му се състои от две фази:
  • първата настъпва сравнително бързо, за 1-4 седмици (изключение са случаите на пациенти в изключително тежко състояния) и се характеризира с ясно изразено подобряване на здравословното състояние на заболелия;
  • втората се проявява след 1,5-2 години чрез по-бавно нарастване на тумора и намаляване на неговите способности за метастазиране.
При продължителна употреба на гъбата чага заболяването протича с по-бавни темпове на изтощаване и развитие на ракова интоксикация. Характеризира се със съществено отслабване или изчезване на болковия синдром.

Непрекъснатият прием на Бефунгин увеличава продължителността на живота на заболели от рак на стомаха в IV стадий в сравнение с пациентите, които получават продукта за кратък период от време.

При назначаване на екстракта за продължително лечение на 52 души с рак на белите дробове в IV стадий, последвано от субективно подобряване, настъпва забавяне на развитието на тумора и на неговото метастазиране.

Положителното действие на екстракта, използван при 54 болни от рак на хранопровода в IV стадий, се проявява само при продължителна употреба на продукта и запазена реактивност на организма.

Здравословното състояние на пациентите в крайно тежка степен на заболяването се подобрява в зависимост от локализацията на тумора.

Клиничните тестове на течността преминават успешно и продуктът е пуснат за производство под наименованията „Екстракт от чага"  и „Иннотин".  С името „Бефунгин" се предлага от 1968 година като продукт на КПХФО „Татхимфармпрепарати".

Освен при онкологични, Бефунгин се използва и при други заболявания на стомашно-чревния тракт, хронични гастрити, дискинезии със симптоми на атония, стомашни язви, както и при псориазис.

Ричагов Г.П. и Федотов А.А. дават резултати от лечението с Бефунгин на 53 пациенти, страдащи от язва. Курсът е 24-дневен, а дозата: 15 грама от продукта, приемани 30 минути преди хранене (посоченото количество се разтваря в 100 милилитра топла преварена вода). В хода на лечението първоначално болката значително намалява, а след това изчезва; диспепсията е по-слабо изразена. Авторите препоръчват употребата на продукта при хронични гастрити и язви.

Влиянието на Бефунгин върху централната нервна система при страдащи от язви на стомаха и дванадесетопръстника е изследвано при 58 болни. Екстрактът е назначен, като същевременно пациентите се придържат към лечебни диети. Курсът е с продължителност 24 дни, през които течността се приема 3 пъти в рамките на 24 часа, 30 минути преди хранене. 

Лечението с Бефунгин е съпроводено от намаляване и впоследствие изчезване на болката. Оценка на динамиката на съдовите рефлекси показва, че терапевтичният ефект на препарата се дължи на инхибиращото действие върху централната нервна система (особено изразено при прием на дозите от 45 и 90 милилитра/24 часа).

Използвайки способността на чага да нормализира нарушените функции на стомашно-чревния тракт, Е.А.Досичев и В.Н. Бистрова  назначават екстракта на 50 заболели от псориазис, страдащи също от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и черния дроб. От тях 42-ма приемат само продукта от брезова гъба, а останалите 8 използват и други лекарствени средства. Бефунгинът е разтварян във вода със стайна температура в съотношение 1 лъжичка от екстракта в 100 милилитра преварена вода. Течността се приема по 1 супена лъжица 3 пъти дневно, 20-30 минути преди хранене всеки ден. Наблюдаваното увеличаване на терапевтичния ефект е постепенно, като максимумът се достига на третия месец.

Бефунгин се произвежда (от КПХФО „Татхимфармпрепарати") в бутилки от тъмно стъкло с вместимост 100 милилитра. Преди употреба съдържанието на флакона се разклаща, 3 чаени лъжици от течността се разтварят в 150 милилитра преварена вода. Приема се перорално по 1 супена лъжица 3 пъти дневно, 30 минути преди хранене. Обикновено лечението е дълго (3-5 месеца). При необходимост се провежда втори курс с прекъсвания от 7-10 дни.

Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане