Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Човекът се смалява

Мозъкът ни също става по-компактен

Изследователи от Кеймбриджкия университет твърдят, че човекът отдавна е преминал своя пик като размери и сега стремително се смалява. В сравнение с времето, когато сме били основно ловци, сега сме с 10% по-"малки". Обемът на мозъка не е изключение.

Звучи естествено, че след като новият вид хоминиди е по-умен от предишния, мозъкът му ще е по-голям. Това обаче не е вярно, доказват от Кеймбридж. През последните 9-10 хиляди години той се е смалявал заедно с останалите части от тялото. 

Учени, начело с Марта Лар, анализирали останки от Homo sapiens и отделили няколко типични размера. Най-ранният съществувал преди 200 000 години в Етиопия - това бил голям човек със здрав скелет. Вторият тип бил намерен в израелските пещери отпреди 100-120 хиляди години - това също били високи, мускулести хора. Третият тип сме ние, днешните хора. Преди 10 хиляди години човекът тежал средно 75-80 килограма, а сегашните показатели са 70-75. 

Причината: преходът към селско стопанство, новият начин на хранене, урбанизацията, разпространението на инфекциозни заболявания. Да, от една страна храната сега е повече, но тя е станала и по-еднообразна, което е довело до дефицит на витамини и минерали. Например в Югоизточна Азия хората се хранят предимно с ориз, в който няма никотинова киселина (витамин PP) - стимулатор на ръста. 

По-сложно е да се обясни намаляването на средния обем на мозъка. Преди 20 000 г. той бил 1500 см³, а сега е 1 350 см³ - намалил се е с обем, сходен с топка за тенис. Вероятно просто сме се научили по-ефективно да ползваме ресурсите си, предполага изследователката. Компютърните процесори също се смаляват - стават по-умни.

Източник: Сompulenta
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Как влияе лечебното намерение върху клетките на мозъка ни

източник: http://www.collective-evolution.com

Излъчената мисъл води до физиологични промени, доказаха американски учени повече »

Наука
 
 
9

Арменски тайни за здраве

Смях и древни практики побеждават болестите. Запознайте се с Моника Балаян тази събота в кино „Люмиер“! повече »

Здраве
 
 
1

Д-р Мартин Еремиев: Здравият кръст зависи от бюрото

снимки: Владимир Мачоков

Не си изпуквайте пръстите, нито други стави. Удовлетворението идва от звука, а не от реално наместване повече »

Здраве
 
 
1
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане