Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Yesterday вече 52 години

Историята на една легендарна песен и нейния рекорден брой кавъри

Yesterday (на англ. — „Вчера“), с работно заглавие Scrambled Eggs, е една от най-популярните песни на легендарната банда от средата на миналия век The Beatles от албума им Help!. Самият албум се появява през август 1965 г., но песента излиза на сингъл месец по-късно – на 13 септември. 

Автор на този хит е Пол Маккартни. При записа на Yesterday той свири на акустична китара, участва и струнен квартет. Според експерти това превръща парчето в една от първите рок балади.

Yesterday заема първо място в хитпарадите на САЩ, Канада и Нова Зеландия, но е любим шлагер и до днес на няколко поколения. Според данните на американската организация, която следи авторските права - Broadcast Music Incorporated, към 13 декември 1999 г. Yesterday е излъчвана в радио- и телевизионния ефир над 7 милиона пъти.
 
През 1999 г. радио Би Би Си 2 прави анкета сред слушатели и музикални експерти и въз основа на тяхното мнение, както и на данни за продажбите, обявава Yesterday за най-добрата песен на XX век. 

В книгата на рекордите Гинес пише, че никоя друга песен няма толкова кавъри. От 1965 до 1973 г. къвърите на парчето са 1186. Към 1986 г. версиите на Yesterday са вече 1600, а през 2003 година - 2500.

Пол разказва, че мелодията на парчето му е дошла насън и като се събудил, бил убеден, че някъде някога по-рано я е чувал, а не я е сътворил той. За първи път, по време на снимките на филма Help!, Маккартни сяда на пианото, което е на снимачната площадка, и започва да свири мелодията, като възнамерява да измисли за нея подходящи думи. Режисьорът не харесва тази идея и предупреждава, че ако Пол не престане с импровизациите, ще се наложи да махнат пианото. В спомените си Джон Ленън пише, че парчето няколко месеца останало недоправено и неговите начални акорди изплували всеки път, когато започвала работа върху нова композиция. Даже название си нямала мелодията. Маккартни и Ленън решили да е от една дума, но нямали представа коя да е тя. 

Окончателен вариант на текста на песента Маккартни дава през май 1965 г. По това време е на почивка в Португалия. През септември 2013 г. Пол Маккартни признава, че е посветил тази песен на майка си, която е починала, когато той е бил на 14 години.


Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане