Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Планета близнак на Земята

Само на 6,5 светлинни години

Само на 6,5-7 светлинни години от нас може да има обитаем свят и това засега е най-близката до нас планета, подобна на Земята, съобщиха изследователи от Центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън" в Кеймбридж, Масачузетс. За да стане ясно колко близо е тя, те обясниха, че там се получава радиосигнал, излъчен от Земята през 2006 г.

Преди около месец други изследователи съобщиха, че най-близката до нас планета като Земята, вероятно обикаля червено джудже на около 13 светлинни години. След това те изчислиха колко червени джуджета може да имат планети с размери от 0,5 до 1,4 пъти от на Земята. Сметката им показала, че около 15% от червените джуджета отговарят на това условия. Основавайки се на разпространението на този тип звезди в Млечния път те предположиха, че обитаема планета има само на 13 светлинни години.

Но според други изследователи са сгрешили разстоянието, защото използвали остаряло определение за обитаема зона. Границите на обитаемата зона се определят от  температурата на звездата и това колко добре молекулите в атмосферата на планетата абсорбират светлината й, за да затоплят повърхността й. Тези изчисления не са били актуализирани от 1993 г. насам.

Новият екип е прегледал данните от космическия телескоп Кеплер, наречен ловецът на планети. Той търси пропадания в звездната светлина, които се получават, когато пред светилото премине планета, обикаляща в орбита около него. Така открили множество планети, като 3 от тях са с размери приблизително колкото на Земята и обикалят в обитаемата зона - район около звездата, в който температурата позволява наличието на течна вода. 
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Братовчед на Земята

Може би Gliese 581g е дом на живот в Космоса повече »

Космос
 
 
2

Небесните феникси

Догодина кометата C/2012 S1 ще прелети близо до нас и е възможно да заеме половината небе повече »

Космос
 
 
1

10 мита за Космоса, които е време да разбием

източник: http://www.iflscience.com

Не всичко, което филмите показват, е истина повече »

Космос
 
 
13
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане