Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Първата праисторическа змия е пропълзяла на сушата

Произлязла е от древни гущери

Отгоре надолу - челюст на гущер, на Coniophis и на змия Снимка: Nick Longrich
Въпреки десетилетията спорове сред биолозите, изглежда че змиите са се освободили от гущерските си крака, докато са ходили по земята. Нов анализ на останките на вид примитивна змия предполага, че пълзящите животни са произлезли от рода на древни копаещи влечуги.

Както знаем, змиите и гущерите имат общ корен, но как са се разделили, остава мистерия. Фосилите на преходни видове, от които може да се разбере преминаването от ходене на четири крака към пълзенето по корем, и до днес остават оскъдни. Все пак, челюстите на една северноамериканска змия от периода креда сочат, че вероятно това е най-древният намиран вид. И както вече предполагате, тази змия е била сухоземна, разнищвайки десетилетия дебати около въпроса дали изкусителката на Ева е еволюирала до днешния си облик чрез плуване или чрез пълзене.
 
Първият познат екземпляр от вида Coniophis precedens, е намерен през 1892 година и описан единствено по гръбнака. През следващите 120 години са намерени и описани и челюсти. Анализът показва, че фосилът е на 70 милиона години, което го прави най-старата змия, позната на науката и прабаба на почти 3000 видове змии, които съществуват днес.

Древната змия имала леко извити зъби и сравнително пластични челюстни връзки, но цялостната й форма била твърде близка до тази на гущера. Дългото й тънко тяло приличало на змийско, а главата - на гущер, което вероятно й е осигурявало предимства при копаене и хранене. 

По-рано изследователите са смятали че първите змии са се хранели с насекоми и безгръбначни, но зъбите и челюстите на тази протозмия показват, че е нападала малки гръбначни. 

И макар че е живяла край блата, не е била приспособена за движение във водата, отбелязват изследователите. И дори водните змии са еволюирали от този лош плувец, който се заравя в земята.

Източник: scientificamerican
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Забранената енергия

Водородните технологии могат да решат екологичните проблеми на Земята благодарение на българина Юл Браун повече »

Наука
 
 
13

Пегол: Изгубената енергия (и видео)

През 80-те проф. Стефан Найденов прави революционни изобретения, които остават неоценени и умират с него повече »

Наука
 
 
27

Източникът на живота

Той е сол и вода. Да си болен, значи да си жаден. Не бъркай отровата натриев хлорид с лечебния природен кристал повече »

Здраве
 
 
5
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане