Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Кой е родоначалникът на всички животни?

Учени отхвърлят твърдението, че е гъбата

Ново проучване сочи, че родословното дърво на всички земни животни започва с... медузата. 

Медузатa? Не беше ли гъбата? Това е един от най-дълго проточилите се дебати между специалисти. До момента повече привърженици събираше гъбата, защото тялото ѝ е изключително лесно устроено в сравнение с други животни. Нов подробен генетичен анализ обаче показва, че медузата се е развила първа.

Дебатът за родоначалника започва през 2008 г., когато за първи път група учени поставя медузата в основата на животинското царство. През следващите години специалисти от бранша публикуват документи с противоречиви резултати. Последното изследване, което излиза през март в онлайн списанието Current Biology, показва впечатляващ набор от генетични  данни, подкрепящи становището, че гъбите са в основата на родословното дърво. Проучване на старши изследовател Антонис Рокас, професор по биологични науки в университета Вандербилт в Нашвил, щата Тенеси, оборва това твърдение, като доказва, че то се отнася само за 95% от животните.Рокас и колегите му обръщат внимание на останалите 5% и разглеждат 18 спорни междувидови отношения - седем при животни, пет при растения и шест при гъби. Целта им е да разберат защо се е стигнало до толкова противоречиви резултати. 

Изследователите продължително сравняват отделни гени от всеки претендент. "В тези анализи ние използваме само гени, които се споделят от всички организми", казва Рокас. "Номерът е да се проучат генните последователности от различни организми, за да разберем кои са най-близките им роднини."

Резултатите са в полза на медузата и ще помогнат на учените да определят как са се развили нервната система, храносмилателният тракт и други основни органи при животните.

И още нещо: в хода на генетичното проучването екипът на Рокас установява, че крокодилите и костенурките са свързани по сестринска линия, а птиците са им братовчеди. 

Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане