Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Автобусът без шофьор вече не е фантастика

Пускат безпилотния бус експериментално във Виена

Copy@Pierre Salome
Copy@Pierre Salome
В австрийската столица ще бъде пуснат автобус, който ще вози пътници без шофьор. Миналата седмица виенските власти публично обявиха тестването на първия роботизиран автобус. 

Пилотният проект ще получи финансова подкрепа и от страна на федералното министерство на транспорта. Той се разработва съвместно от общинското предприятие за транспорт "Винер линиен", редица научни институти и фирми.

Безпилотните автобуси са експериментална форма на транспорт, която може да промени изцяло движението в големите градове. Модерното превозно средство може да качи 11 пътници и е с електрическо задвижване. Автобусът не причинява замърсяване на въздуха, освен това е бърз и много практичен.

Теоретичната фаза на проекта стартира през лятото на 2017 година, а в началото на 2018-а се очаква миниавтобусът на френския производител NAVYA да пристигне във Виена. 

От новия микробус гражданите ще могат да се възползват след тестови период от близо година, през 2019 г. той ще започне редовен превоз на пътници по една от линиите в най-новия виенски квартал „Зеещад Асперн“. 

Дали новата транспортна система на Виена ще има успех, предстои да видим. Със сигурност обаче тя ще промени много неща. Властите в австрийската столица се надяват експерименталната кола да бъде в помощ на съществуващия в момента обществен транспорт.
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане