Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Не затрупвайте децата с играчки!

Изобилието от предмети спъва развитието на малчовците

Илюстрация: 1zoom.me
Илюстрация: 1zoom.me
Играчките са сред базисните предмети за формирането на личността на децата ни. Те им помагат да се социализират, да опознаят света и да развиват умения. Но за мъдрите родители е важно да знаят, че количеството на играчките също е от огромно значение... Ако е подбрано правилно, без да се купуват излишни глупотевини само от чувства за вина, че родителите не прекарват достатъчно време с децата си, то ето какво ще се случи:

Това ще помогне на малчуганите да мислят творчески.
Ако играчките са прекалено много, това пречи на въображението. Ако са по-малко, когато на децата им доскучее, сами ще започнат да си измислят игри. 

Децата се концентрират по-добре.
Когато изобилието е огромно, детето трудно си фокусира вниманието върху една играчка. То не се учи да я цени, тъй като разбира, че има много други варианти.

Малките по-бързо и по-леко започват да създават контакти.
Резултатите от социални експерименти сочат, че децата с по-малко играчки развиват по-успешно междуличностни отношения с връстниците си и с възрастните. Те се учат по време на разговор да дават и да приемат. Психолозите отдавна са забелязали, че ако в детството си човек е имал повече социални контакти, шансът като възрастен индивид да постигне успехи в научната сфера се увеличават. 

Децата се учат да ценят това, което имат, стават по-изобретателни.
Когато играчките са купища, детето спира да се грижи за тях. Не ги цени, защото знае, че ако счупи едната, на нейно място ще дойде друга. Ако децата ви чупят играчките твърде често, опитайте се да им вземете половината за известно време. Няма да им трябва много, за да разберат как стоят нещата...

Повишен интерес към творчество и изкуство.
Колкото са по-малко играчките, толкова по-висок е интересът към четенето, рисуването или моделирането. 
Тези занятия разширяват кръгозора и потапят малчугана в света на изкуството. 

Малчовците не се карат толкова помежду си.
Може да ви прозвучи нелогично – та нали колкото повече играчки има, толкова по-малко претенции би трябвало да възникват. Да, ама не. Често е точно обратното. И всеки път, когато купувате нова играчка, за да прекратите спора между две деца, вие давате лъжлива опора на получилия бонус. Както и го лишавате от възможността да отвоюва територия и да се отстоява сред себеподобните си. Ако братята трябва да си поделят няколко играчки, а не купища от тях, ще се научат на сътрудничество и екипност. 

Настойчивост и отстояване на граници.
Децата, които имат много играчки, по принцип се предават много бързо. Ако в ръцете им се окаже играчка, която е по-трудна за разбиране, те бързо ще я оставят и ще си намерят друга – по-простичка. Когато играчките са малко, децата се учат на упоритост, търпение и решителност.

По-малко егоизъм.
Малчовците, които получават всичко, което поискат, са уверени, че винаги ще е така. Разочарованието от неверността на това твърдение, когато животът го разбие на пух и прах, може да доведе до сериозни травми, както и до противообществени прояви в по-късна възраст. 

Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане