Подкрепете ни!
Човекът, който ще ти разбие живота

Прочети, докато не е станало късно

Когато стане дума за семейното насилие, винаги ще се намери някой умник да зададе въпроса : „Е, как така, мила моя, не видя веднага, като се запознахте, че твоят избраник е агресор, гадина и боклук? Нима не си виждала, че се държи като животно?“ Обикновено жертвите на домашно насилие отговарят, че в началото на връзката агресорът се е държал даже много добре. Направо като котенце. И нищо не е предвещавало зловещото бъдеще. А после вече е станало късно. Жертвата в това си изказване е и права, и не съвсем. Червени лампички винаги е имало. Просто влюбеността прави от нас доверчиви идиоти. Това, което в последствие ще се превърне в наша болка, отначало е изглеждало даже доста мило.

Много грижовен
Чисти ти обувките? Приготвя ти сандвичи за работа? Без да пита, ти капе капките в носа, защото ти, „глупавичката ми, можеш да не уцелиш"? Колко е приятно да се чувстваш слаба и да знаеш, че има един добър и голям юнак до теб, който няма да ти даде да загинеш в този страшен свят. Но грижовността е едно, а хиперопеката – съвсем друго. Едното е дружеска помощ, другото – ти си за него мило, но глупавичко домашно животинче. 
Практиката показва, че „ох, глупавичката ми тя“ много често се трансформира в „къде се буташ, тъпачке“.

Той се тревожи за мен
Звъни през десет минути и пита какво правиш и къде си. И ако случайно не отговориш или не върнеш обаждане, пристига в прединфарктно състояние където и да си. Съпровожда те навсякъде, където ходиш, включително при педикюристката и гинеколога. Ревнува те от приятелките ти и ги нарича „завистливи кокошки“. Не, мила моя. Той не се тревожи за теб. Той е силно обезпокоен, че все още имаш своя неподвластен нему живот. Живот, който той иска да управлява. Внимавай! Скоро ще ти се даде списък с местата, където можеш да ходиш и с хората, с които можеш да се срещаш. Разбира се, в негово присъствие.

Той е толкова романтичен
Татуирал си е името ти и е написал под него FOREVER LOVE. При последното ви скарване той падна в метрото на колене пред тебе и крещеше, че ако го оставиш, ще си пререже вените? Хората се обръщаха да ви гледат, а ти се чувстваше героиня от холивудски филм? Такава склонност към екзалтация показва емоционална нестабилност, навик за манипулация и стремеж да постигнеш своето на всяка цена. Едва ли ще си пререже вените, но твоята кръв ще изпие, без да усетиш.

Той е невероятно нежен
Непрекъснато те прегръща, целува, държи за ръка и те докосва. Понякога малко по-често и малко по-силно, отколкото ти се иска. Твоят човек е сигурен, че му принадлежиш напълно и той има право да навлезе в твоето пространство по всяко време и на всяко място. Освен това за него е важно всички да разберат, кой е стопанинът и кой – неговият предмет. 

Той планира бъдещият ви живот в детайли
Той употребява „ние“ от самото начало на връзката ви? И почти веднага започва да планира съвместната ви почивка, да избира мебели за бъдещия ви дом и да измисля имена за бъдещите ви деца? Приятно ви е, че човекът доста сериозно се отнася към връзката ви. Но знайте, той планира не съвместния ви живот, а неговия, в който вашето място е някъде между хладилника и печката. Твоите интереси не го вълнуват изобщо. Иначе би те попитал какво мислиш за тези неща.

Той не харесва жените, но мен ме боготвори
Смята всички жени за тъпачки и гъски и само ти си неговото алено цвете и звездата в неговия живот. Ако отвориш тема за неговите бивши, става страшно. „Бившите“ обикновено са склонни към шизофрения и напълняване, клептоманки и грубиянки, а бе, не са читави. Той е дяволски убедителен, пък и ти наистина си най-добрата от всички жени. Окей, само че той ще те боготвори само известно време. В момента, в който разбере, че няма къде да се денеш от него, ти автоматично влизаш в графата "тъпа дебелана", "истерична и алчна", „кучка мръсна" и т. н. 

До него се чувствам в безопасност. Той е истински мъж
"Той с ритници прогони пушещите трева тийнейджъри в подлеза. Така изсъска на пияния, който ми досаждаше, че оня едва не се подмокри. Достатъчно му е само да погледне другите мъже и те се отдърпват от мен и застават на разстояние". Тази точка е трудна. Почти не може да бъде оспорена. Да си „истински мъж“ - силен и безстрашен, е правилно. Да е до такъв мъж е мечтата на всяка жена. Но е много важно още в първоначалния етап на връзката да разберете разликата между агресия и храброст. Защото коляното, с което той срита пияницата, съвсем скоро може да се окаже врязано в твоя корем...
Разбира се, ти сега си щастлива и сигурна, че на теб няма да ти се случи. Ти си умна, предпазлива, далновидна и ако нещо стане, веднага ще разбереш и ще си тръгнеш. Но все пак. Вгледай се в него по-задълбочено. Да – той е много готин и добър. Капе ти капки в носа и ти топли чорапите на парното. Нека. Но ако той без видими причини влиза в скандал или побой, ако крещи на детето или е нагрубил стареца, ако само веднъж си е позволил да те обиди с дума или ти е посегнал – махай се. Тук щастие няма.

ИзточникИз сайта на МВР:

Всяко действие или поведение, насочено срещу другия човек или собствената личност, което предизвиква физическо, психическо и емоционално страдание, може да се нарече насилие.

Емоционално насилие 
• Постоянно Ви критикува, крещи и/или Ви обижда (например, казва Ви, че сте много дебела или прекалено кльощава , че сте тъпа и глупава, че сте лоша майка, съпруга, любовница) 
• Игнорира Вашите чувства 
• Подиграва се на Вашите убеждения 
• Забранява Ви да ходите на работа 
• Манипулира  Ви, използвайки лъжа 
• Обижда  Вашите роднини и приятели, за да ги отстрани от живота Ви
• Отказва да излиза с Вас и да се срещате с други хора  
• Пречи Ви да поддържате отношения с Вашите роднини и приятели 
• Не Ви позволява да се обаждате по телефона  
• Изцяло контролира семейния бюджет и сам взема финансовите решения 
• Присвоява си всички семейни доходи, въобще не дава или дава не достатъчно пари за домакинството; при това самият той не пазарува, но Ви обвинява, че не се грижите за семейството
• Унижава Ви пред хора  
• Заплашва да си тръгне или да Ви изгони от къщи 
• Заплашва да  Ви вземе децата 
• Системно и несправедливо наказва децата или не Ви  допуска до тях 
Начините да изгубим душевната си кожа са толкова, колкото са жените по света Светът в теб

Начините да изгубим душевната си кожа са толкова, колкото са жените по света

Преди възстановяването на себеусещането си, преди да се върне вътрешното зрение и океанското познание, сме били на дъното

Всеки има своя икигай Светът в теб

Всеки има своя икигай

Да открием какво ни кара да ставаме от леглото всяка сутрин

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж Светът в теб

Татяна Черниговская: Всичко се срина в света отведнъж

Цифровата реалност ражда „нов вид" човек. Наричам го „хомо конфузус“...

Обичайте се, така ще победите злото! Светът в теб

Обичайте се, така ще победите злото!

10 топли послания на възрастни хора към младите

Сърфиране по вълните на пандемията Светът в теб

Сърфиране по вълните на пандемията

М.Лайтман: Луксозните индустрии ще изчезнат, хората ще се спасят, когато осъзнаят, че всеки е свързан с другите

8 причини, поради които интелигентните хора са нещастни Светът в теб

8 причини, поради които интелигентните хора са нещастни

Разсъдливостта често се комбинира с невъзможността да изразим любов

Какво крие невротичната вина Светът в теб

Какво крие невротичната вина

Самообвинението води до успокоение, но спира развитието на личността

Огледални чувства и реакции Светът в теб

Огледални чувства и реакции

Там, където има много критика, съществува желание да се промени света. Зад това се крие липсата на готовност да се приеме собственото място в него.

Жена ми няма нужда от помощник, тя има нужда от партньор Светът в теб

Жена ми няма нужда от помощник, тя има нужда от партньор

Не съм помощник в този дом, аз съм част от него

Архиепископ Виган до Тръмп: Да се обединим с молитва срещу невидимия враг Светът в теб

Архиепископ Виган до Тръмп: Да се обединим с молитва срещу невидимия враг

„Децата на тъмнината" ще отговарят за пандемията, последствията от нея и социалното инженерство

Самотата е въпрос на избор, не на обстоятелства Светът в теб

Самотата е въпрос на избор, не на обстоятелства

Психологът М. Лабковский: дори децата трябва да бъдат оставени сами със себе си за известно време

Лисицата, която спаси живот Светът в теб

Лисицата, която спаси живот

Един мъж блъснал лисица с колата си, днес тя е повече от домашен любимец за него

Денят на детето е! Светът в теб

Денят на детето е!

Време за изповед пред детето в огледалото