Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Феи и ангели онлайн

Приказки и детски медитации в безплатното мобилно приложение, създадено от психолога Албена Симеонова

 
 
Албена Симеонова е детски психолог и семеен терапевт с повече от 11 години стаж. Тя е и създателят на безплатно мобилно приложение, събиращо нейни авторски детски приказки с психологическа насоченост. Целта им е да помогнат на деца и родители в определени моменти. В приложението вече е качена и специална детска медитация. Идеята? Децата да се чувстват спокойни и щастливи. Помолихме я да разкаже още за интересната си идея.

Приложението можете да изтеглите оттук:
- за iPhone - в App Store търсите Албена Симеонова или от този линк
- за Android - в Google Play търсите Албена Симеонова или от този линк

- Г-жо Симеонова, разкажете ни малко повече за своя опит до момента! Какво ви доведе до идеята за приложението?
През тези години имах щастието и възможността да разгледам психологията от различните ѝ страни и аспекти. Заминавала съм се с бизнес психология - била съм водещ тренинг обучения, с когнитивна психология, позитивна психология, семейна психотерапия, детска психология (една от любимите ми), духовна психология, хипноза, регресия, бахова терапия и какво ли още не…
От опита ми като психолог разбрах, че най-важното, което мога да направя за своите клиенти, е да им покажа как да бъдат щастливи. Това става, като постигнат вътрешен мир и хармония, възстановявайки връзката със своето най-съкровено Аз, гмуркайки се дълбоко навътре, опознавайки своето лично свещено пространство.
Всяка мисъл, всяко вярване, което имаме за себе си, за околните и изобщо за света, който ни заобикаля, влияе на живота ни с огромна сила. Всеки проблем, било то физически или психически, се заражда първо в мислите ни, а след това се проектира в живота. Ето защо е много важно да се чувстваме спокойни и щастливи. Ако има нещо, което ни отклонява от това състояние, е хубаво да го преосмислим, преди да се е зародил проблем. Добре е да наблюдаваме себе си и отрано да работим върху нашето емоционално състояние. Така ще бъдем полезни не само за нас самите, но и за най-близките ни и, разбира се, за най-ценните ни - децата! Защото те попиват емоционалното състояние на родителите. Когато ние сме добре, добре ще се чувстват и те. Хубаво е да им създадем спокойна обстановка, изпълнена с много любов, ако искаме да израснат уверени и щастливи. А това много лесно може да се постигне, когато ние самите сме такива. Затова е важно постоянно да работим със себе си и да превърнем в приключение изследването на своя божествен вътрешен храм - душата!

- Кое е най-важното, на което един родител може да научи детето си? Каква е ролята в тези отношения на приказките, които представяте? 
Наскоро прочетох една мисъл, която много ми хареса: „Животът не идва с наръчник, той идва с родители". Смятам, че родителят играе съществена роля в изграждането на детето и възгледите му за света. Най-важните неща според мен, на които трябва да научим децата си, е да бъдат добри, умни и щастливи. 
Защо е важно да си добър, например? Според мен, ако ти осъзнаваш себе си като добър, допускаш, че и другите са такива. Това те кара да се чувстваш много по-щастлив и ти помага да гледаш на живота много по-положително. Както казва Далай Лама: „Добротата е в основата на нашето същество". Затова може би е по-правилно да се каже не да научим децата да бъдат добри, а да им помогнем да запазят добротата през целия си живот.
Другото важно нещо е да бъдат умни - тоест, да ги научим да мислят. Знанието е сила, затова е добре да стимулираме децата да учат, да се развиват, да имат цели. Да знаят, че всяко следствие има причина и всеки избор, който правят сега, има последствия и в бъдеще. 
Разбира се, трябва да ги научим и да бъдат щастливи. Ключът към щастието е във вътрешния мир. Важно е да осъзнават, че те са творците на собствения си живот и изборът да си щастлив зависи само и единствено от теб. 
Всички тези неща са заложени в приказките, които написах. Смятам, че е добре отрано да започнем да възпитаваме тези качества у децата, като ги стимулираме да опознават себе си - да разбират емоциите и чувствата и да знаят как да постигат спокойствие и вътрешен мир.                                          
Работата като психолог ми помогна да опозная в детайли детската душа и проблемите, с които се сблъсква всяко дете по време своето развитие. 
Чрез различните герои в приказките децата ще опознаят по-добре себе си, собствените си емоции и страхове, ще знаят как да станат по-силни, по-смели и по-уверени.
Слушайки приказките, те ще се чувстват спокойни и ще заспиват много по-бързо и лесно, сънувайки прекрасни сънища. 
Във всяка приказка има дълбок смисъл. Добре е да стимулирате децата да преразказват приказката, след като са я слушали няколко пъти. Така те от една страна ще тренират паметта си, а от друга - поуката ще залегне дълбоко в съзнанието им. Приказките са много важни за детското развитие, защото обогатяват детето, стимулират въображението и речта, пробуждат мисълта, развиват емоционалната интелигентност у децата. С тях децата се радват, учат се на съчувствие и доброта. 
Чрез различните приказки се обогатява мирогледът на децата, те научават повече за живота и света. Разбират, че е хубаво да се помага и че доброто седи над всичко, защото в приказките е пълно чудеса, с ангели и феи, с прекрасни животинки, на които всеки ден се случват приключения. Всички са добри, смели и силни, винаги готови да се притекат на помощ. Така децата изграждат себе си и вярват, че светът е изпълнен с красота и чудеса. Ето защо е важно децата редовно да слушат приказки. 
Приказките отварят врати, вратите на познанието, добротата и вълшебствата! 

- За кого е подходящо приложението?
- За всички деца и родители. Казвам и родители, защото то е написано и за тях. Има специална секция със съвети и описание на целите на приказката. 
А що се отнася до възрастовата група, смятам че приказките могат да се слушат от всички деца. Една клиентка ми написа, че момченцето ѝ, което е на няколко месеца, постоянно плачело вечер. Щом започнали да му пускат приказките, детето се успокоявало и заспивало много по-бързо и лесно. Просто родителят трябва да пробва и да види как действат при неговото дете. Ако питате мен, приказките са подходящо дори за възрастни, така ще се върнат в детството си и отново ще се почувстват деца, а това е прекрасно усещане.

- Как се роди идеята?
- Много спонтанно, като вдъхновение - така, както се случват всички прекрасни неща. Вижте самата дума: в-дъх-нов-е-ние! „В дъх нов за ние". Сякаш преживяваш нещо по нов начин и го сътворяваш, поднасяйки го като дар за всички. Всяко творение е създадено по този начин, чрез вдъхновение. 
Времето, в което живеем на Земята, е много специално. Това е новата духовна епоха, епоха на мир, доброта и любов. Точно затова и децата, които се раждат сега, са много крехки и чувствителни. Наричат ги с различни имена - кристални, деца на Дъгата, ангели…
Приказките, които ние всички познаваме, така наречените традиционни приказки, не са подходящи за тези деца. Те се страхуват от историите в тях, тяхната крехка психика не може да преработи всичко това и вечер сънуват кошмари… Знам го, защото родителите ми го споделят. 
Ето защо реших, че е добре децата на новото време да имат приказки, написани специално за тях - за животни, ангели, феи, красота и доброта. 
Ние всички сме творчески същества и пресътворяваме това, в което вярваме. Животът е творчески процес. А всеки творчески процес започва във въображението. Ето защо е важно да го развием у децата. Затова помагат и приказките. А колко хубаво би било, ако децата ни от малки живеят в свят, изпълнен с любов, ангели, вълшебства и вяра, че доброто е над всичко. Точно затова създадох и приказките. 
Има специален дял в психологията, който се казва приказна терапия или терапия с приказки. Чрез приказката ние имаме директен достъп до подсъзнанието на детето. Така закодираме вярването, което искаме. Например - винаги да слуша родителите си! Аз съм добър! Аз съм умен! Мога да постигна всичко, което пожелая!
Представяте ли си какъв живот би имало едно дете, ако от малко работим с него да знае, че ще успее в живота, че е добро, обичано и много щастливо.

- Какво отличава психологическите приказки?
- Те са различни, защото:
  • чрез тях детето ще опознае по-добре себе си, емоциите и чувствата, които изпитва 
  • ще се научи да преодолява страховете и притесненията си
  • ще бъде по-спокойно, щастливо и уверено
  • ще може да заспива по-бързо и лесно, сънувайки прекрасни сънища 
  • ще изгради в себе си вярата, че живее в един добър свят, изпълнен с красота и чудеса
  • имат специална ангелска музика, която помага поуката на приказката да залегне дълбоко в съзнанието на детето 
  • ще се подобри емоционалната интелигентност на детето
  • ще тренира паметта си - добре е детето да преразказва приказката, щом я е слушало няколко пъти
  • чрез тях родителят може да си почине малко и да се погрижи за себе си, спокоен и сигурен, че детето му научава нещо полезно
- Какво е типично за детската медитация? Някак сме свикнали да свързваме тази дума повече с възрастните...
- Тя е подобна на приказката. С тази разлика, че в приказката има герой, а в медитацията героят е самото дете. По време на медитациите то е не просто наблюдател (както в приказките), а реален участник в събитията. Това му помага да преживее напълно случката и да научи много по-бързо идеята, заложена в нея. Защото ученето става най-добре, когато реално изживееш ситуацията. А и е много по-интересно и забавно, когато си реален участник в събитията.
Преподавала съм йога за деца две години. Интересното беше, че децата, които идваха, много обичаха медитацията в края на практиката и я чакаха с нетърпение. Родителите споделяха след това, че децата се чувстват много по-спокойни и балансирани. 
В забързания живот е важно да започнем да учим детето на различни техники за медитация. Това ще му помогне да знае как да се отпуска, за да бъде спокойно и щастливо.
Детската медитация е подходяща за малко по-големи - от 4-5 години нагоре. Тогава, когато детето вече осъзнава себе си. Докато е по-малко, за него по-подходящи са приказките. Ето затова направих и приказки, и детски медитации. Всъщност приказките, които написах, също са с елементи на медитация. Те са съвкупност от традиционна приказка, медитация и психология. Това за мен е начало на нов етап в детската психология, защото чрез тези приказки ние помагаме на детето да се научи да се отпуска и релаксира, вкарваме положителни утвърждения на подсъзнателно ниво - „аз съм щастлив!", „аз мога!" и т.н. И всичко това правим по много приятен и забавен за детето начин - под формата на приказка. 

- Кои родители би трябвало да изберат приложението и какво е важно да знаят за него?
- То е подходящо за всички деца и всички родители. Независимо дали ще го използваме, за да може детето да заспива по-бързо и лесно, или пък искаме то да излекува някой свой страх - от тъмното например, или пък искаме просто то да се чувства по-спокойно и уверено. 

- Какво е развитието на приказките оттук нататък?
- В момента те са преведени на английски, испански, руски и италиански. Много скоро предстои да бъдат качени като приложение и на тези езици. Надявам се да достигнат до колкото може повече деца. Нашето мото е: „Нека изберем за децата ни един по-добър свят!“. Вярвам, че с тези приказките ще сложим едно красиво начало... 


Основни функции на приложението:
✓ може да пускате аудиозапис на приказката
✓ има секция за родители, в която има съвети и описание на целите на приказката
✓ има част, в която е качен текстът на приказката, ако родителят желае сам да я прочете на детето
✓ всяка приказка може да започне с обръщение към детето. Родителят може да добави името, има над 200 имена на деца досега, много скоро ще бъдат добавени и още. 
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане