Подкрепете ни!
СъбитияКатерина Борисова / 11 септември 2014

Добротата е заразна

Благотворителната кампания "Капачки в действие" стана на 1 година

Навлизаме в Бачево, китно селце на Предела между Пирин и Рила, което ни посреща с трепетна атмосфера на вълнение и празнично оживление от сутринта. Въпреки ранния час пред читалище "Самообразование" се тълпят малчугани, които нетърпеливо искат да влязат вътре. След малко вратите се отварят и като истински работливи джуджета децата нахълтват целеустремено, за да захване всеки своята работа. Влизаме и ние.Хлапетата са накацали край двуметрова карта на България, цялата нашарена с цветни петна. Около нея са пръснати 4-5 обемисти кашона, пълни догоре с пластмасови капачки. Малчуганите умело бъркат вътре и търсят цвета, който им е нужен, за да запълнят все още празните места по картата, така че вечерта гордо да покажат своето произведение на площада, а и на цяла България.

Така с творчество и веселие вчера бе отбелязана една година от стартирането на кампанията "Капачки в действие" на фондация "Идея в действие". За тези от вас, които са пропуснали да разберат в какво се състои тя: събирате пластмасови капачки, предавате ги в най-близкия пункт, те отиват за рециклиране и на всеки тон организаторите купуват по един електрически уред за детски дом (още за инициативата и успехите й - четете тук).

За първия рожден ден на "Капачки в действие" организаторите решават да покажат, че от отпадъците може да се направи и истинско изкуство. Село Бачево се сдобива с изработена от децата от пластмасови капачки карта на България. В акцията  се включват над 30 момчета и момичета. Освен екологична и естетическа цел картата има и своята функционалност, особено  в часовете по география. Децата я разделят на цветни региони, така Златна Добруджа е направена от жълти капачки, край Варна и Бургас е синьо, Тракийската низина зеленее.

Идеята е тази практика да се разпространи в повече училища.Инициативата се ражда като естествен импулс на създателите на фондацията Ива Колева и Зорница Димитрова, които вече са провели десетки арттерапии с деца от домовете. Решават да направят нещо различно, което би помогнало за подобряване на положението там, и адаптират световната кампания "Капачки в действие". Идеята е да се покаже, че с правилното отношение към отпадъците може да се помогне и на децата в нужда.

"Една пералня, хладилник или печка може и да не са нещо, което да сервираш на масата, но дават добри условия на живот. Домовете имат нищожна възможност сами да закупуват електрически уреди - във втория, на който помогнахме през юли, последната дарена пералня е отпреди 10 години. А обикновено на такива места се отглеждат до 25-30 деца, това е изключително много пране", разяснява Ива.

Само след година в страната вече има над 40 пункта за събиране на пластмасови капачки в градове и села, а желаещите да помогнат всеки ден се увеличават. Село Бачево и неговото читалище „Самообразование“ са сред най-активните „капачкосъбирачи“. Това е и една от основните причини точно тук организаторите да отбелязват рождения ден на кампанията. Други активни центрове са Варна, Пловдив, Бургас, Русе и София. Много фирми и институции вече знаят за кампанията и с удоволствие обособяват пунктове.Къде може да има пункт за събиране на пластмасови капачки?

На практика във всеки център, сграда или офис, който има капацитет да съхранява 4-5 големи чувала с пластмасовите отпадъци. Когато нужният брой е достигнат, организаторите на кампанията изпращат куриер, който взема събраното и го закарва в завода за рециклиране в Пловдив. Логистиката е уредена от фондацията, за нас остава само да събираме капачки. Можем да го правим през цялата година, инициативата няма край, нито ваканции.

"А като стана дума за ваканции, може да използвате каузата, за да разнообразите почивката си с доза забавна благотворителност. Независимо къде почивате, дали сте в Гърция, Турция или Италия, дали сте на сватба или абитуриентска вечер, събирайте капачки с повод и без повод. Добротата е заразна!", допълва с усмивка Ива Колева.Надеждата е ефектът от кампанията да продължи още по-лавинообразно. Вторият и третият тон са събрани само в рамките на 2 месеца. Сега стремежът е всеки месец да се събират по 1000 кг. Колкото повече са капачките, толкова повече домове ще имат уреди и децата ще получат по-добри условия на живот.
Софийската опера и балет в АНТИЧЕН ТЕАТЪР - Пловдив Събития

Софийската опера и балет в АНТИЧЕН ТЕАТЪР - Пловдив

Tри любими на публиката заглавия ще зарадват публиката на Античен театър - Пловдив през август

Югозападна Европа гори, става все по-горещо Събития

Югозападна Европа гори, става все по-горещо

М.Лайтман: Когато човешките отношения излизат от равновесие - всичко излиза от равновесие

ВАС отмени забраната за проучване и добив на газ в Добруджа Събития

ВАС отмени забраната за проучване и добив на газ в Добруджа

Според магистратите, РИОСВ няма фактически основания да откаже на инвеститора "Русгеоком БГ"

Включете се в играта на Списание 8 и „Изкуството да живееш“ Събития

Включете се в играта на Списание 8 и „Изкуството да живееш“

Спечелете една от две покани за двама за събитието с Шри Шри Рави Шанкар на 29 юли в София

Пренесете се в омайния свят на билките Събития

Пренесете се в омайния свят на билките

На 16-17 юли Исторически парк и Розариумът ви канят на двудневен фестивал

Омръзнало ли ти е от негативни новини, които те заливат отвсякъде? Събития

Омръзнало ли ти е от негативни новини, които те заливат отвсякъде?

Ела на ОНЛАЙН ФЕСТ в 3 дни, в които да се заредиш с положителна енергия

Обучение за енергийно лечение с Патрик Сан Франческо Събития

Обучение за енергийно лечение с Патрик Сан Франческо

На 6 юли от 19,30 ч. има безплатна среща със световноизвестния лечител, който ще направи изцеление на всеки участник. Обучението с него е на 13 юли 2022!

Thievery Corporation пристигат с пет гост-вокалиста за концерта си Събития

Thievery Corporation пристигат с пет гост-вокалиста за концерта си

Събитието е във вторник, 28 юни, в Национален исторически музей

България е пяла, България пее и България ще пее Събития

България е пяла, България пее и България ще пее

Очакваме ви на 25 юни от 18:30 ч., на сцената на езерото Панчарево

„Кой си ти?“ – ключът към твоето истинско Аз Събития

„Кой си ти?“ – ключът към твоето истинско Аз

Лиз Бурбо разкрива колко е важно да познаваме себе си преди всичко останало

Ти, слово българско, бъди благословено, и нине и присно и во веки веков Събития

Ти, слово българско, бъди благословено, и нине и присно и во веки веков

Мисията на учителите в гимназията в Цариброд е идентична с тази на учениците на Св. Св. Кирил и Методий. Тя е светлината, която е неизчерпаем извор за запазването на духовните български територии.

Честит празник! Събития

Честит празник!

Днес за втори път честваме празника с новото му име - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Мощи на светите братя Кирил и Методий идват в София Събития

Мощи на светите братя Кирил и Методий идват в София

Те ще останат в катедрала „Св. Неделя" до 25 май на обяд

На 22 май е стартът на осмия Маратон на приятелството в Плевен Събития

На 22 май е стартът на осмия Маратон на приятелството в Плевен

Вицепремиер и дипломати са сред доброволците на събитието, което ще се проведе в помощ на децата с интелектуални затруднения

Концертът на Dead Can Dance в София е тази събота (14 май, зала 1 на НДК) Събития

Концертът на Dead Can Dance в София е тази събота (14 май, зала 1 на НДК)

Митичната формация ще ни омагьоса с обновена програма, нови аранжименти и още по-въздействащи визуални ефекти

Захари Карабашлиев с две престижни награди в един ден Събития

Захари Карабашлиев с две престижни награди в един ден

„Опашката" е роман на годината според фонд „13 века България", писателят взе и „Цветето на Хеликон"