Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Боян Петров гостува на „Байк и рън за Чепън"

Богата програма привлича малки и големи за празника в Драгоман на 22 април

 
 
Големият български алпинист Боян Петров ще бъде почетен гост за шестото издание на придобилото международна популярност състезание за планинско колоездене и бягане „Байк и Рън за Чепън" в Драгоман. В момента текат последни дни на регистрация за надпреварата – до 19 април включително, след което записването ще става на място преди старта.

Тази година едно от най-обичаните ежегодни състезания в близост до столицата се провежда в Деня на земята - 22 април. 

Всяка година състезанието „Байк и Рън за Чепън" си поставя за цел да представи на посетителите красотата на района като атрактивна туристическа дестинация. Традиционният тур за запознаване с природните забележителности на района по случай Деня на Земята тази година е в две части:  с опитни гидове на СДП „Балкани" – наблюдение на птици на Драгоманското блато, както и Ботанически фототур на Чепън планина, включващ наблюдение на спиращи дъха гледки от връх  Петровски кръст и заснемане на редки видове растения. За децата пък сдружението организира изследователска работилничка на площада. 

Андрей Ралев от СДП „Балкани" ще разкаже повече за благотворителната акция „Достъпното блато", набираща средства за възстановяване и изграждане на допълнителен участък на дървения мост в Драгоманското блато.

На площада пред общината ще бъде разположена атрактивна подвижна класна стая „Земно кълбо" по идея на РИОСВ, където децата и техните родители ще могат да научат повече за околната среда и как да я защитават, основните принципи на устойчивото развитие и предизвикателствата на глобализацията. Пред нея специалният гост на събитието Боян Петров - Съни ще говори за планината и нейната крехка екосистема. 

Всички деца са поканени да се включат в традиционното детско велосъстезание на площада „Мини Байк и рън за Чепън" – бягане, колоездене, въжен парк на предизвикателствата и спортни игри с много награди, организирани от детска занималня Аctive Summer. Още образователни игри, свързани с планетата Земя и климата, състезания и атракции са подготвили за децата от агенция „Маска". Родителите им пък ще могат да се включат в безплатна хоротека – първи стъпки в българските хора.

Всички участници в състезанието „Байк и Рън за Чепън", както и всички желаещи да посетят Драгоман за празника,  могат  да се възползват от безплатен превоз – БДЖ и  организаторите предоставят безплатен вагон за 100 човека. Необходима е предварителна регистрация тук.

Тази година наградите за „Байк и Рън за Чепън" са подсигурени от магазини Sport Depot, Scott Bulgaria, Compress Sport, E-Lek. Състезателите ще утоляват жаждата си с минерална вода „Банкя", а с енергия за спортен дух ще ги заредят енергийните барчета Roo'Bar. 

Bikecenter.bg ще подсигури колела под наем и подвижна велоработилница.
„Байк и рън за Чепън" се провежда от 2012 г.,  като основната цел е да популяризира целесъобразния и отговорен начин на живот в хармония с природата, а велосипеда и бягането - като здравословни начини на придвижване.  Участниците имат възможност да се включат в една от две дистанции: 40 км (голямо трасе) и 21.3 км (малко трасе).


ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Невидим мъжки глас ме съветваше към върха

снимки: Личен архив

Алпинистът Боян Петров разказва невероятната си история по пътя към свещения Канчендзьонга повече »

Личности
 
 
14

Боян Петров изкачи връх Гашербрум II

Снимка: фейсбук профилът на Боян Петров

Алпинистът успя да се справи с тежкото предизвикателство от втори опит повече »

Събития
 
 
0
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане