Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Концерт с растения и етномузика в София

Босилек, алое и дървото на живота ще пеят с машината "Музиката на цветята"

Етномузика и песен от цветя ще звучат на 26 юли в центъра за цялостна трансформация "Мандала" в София. Списъкът от изпълнители включва пътуващите музиканти от Soulfia и техните музикални „спътници“ - босилекът Ран, алоето Вяра и дървото на живота. За беквокалите ще помага теменужката на Списание 8 - опитно растение, пеещо с „Музиката на цветята“ вече година. Следобедната музикална сесия ще стартира в 14 ч и ще продължи около 3 часа. Изпълнението ще бъде излъчвано на живо във фейсбук страницата на Списание 8. 

Идеята за съвместния концерт се появи на тазгодишното пролетно турне на Soulfia, когато едно от момичетата в проекта непосредствено преди участието на групата в Пловдив спонтанно „осиновява“ Ран - малък босилек, поникнал в пластмасова чашка. Той присъства на изявите в Пловдив, София и Велико Търново. Остава в с. Добри Дял, където е и до момента в очакване на среща с групата си. От Търговище са Вяра (малко алое) и едноименното Дърво на живота. Те продължават с турнето, като присъстват на изявите във Варна, Иракли, Бургас, с. Българи (на нестинарския събор), Истанбул и  Ялова (суфи събора, където преживяват 3 дни и 4 нощи постоянни изпълнения на автентични музиканти от цял свят).

3-те растения и Soulfia ще се съберат на 20 юни за посрещането на Еньовден и слънцестоенето в градина „Багра“. След това ще присъстват на Еньовска сватба на 23-и и 24-и и на 26-и в центъра за цялостна трансформация "Мандала", ще изразят съвместно вибрации си и ще обобщят този едномесечен цикъл на пътуване в музика. Своеобразен концерт на хармонията между растения и хора.

След това растенията ще бъдат засадени в градината „Багра“ - устойчиво развиващ се проект за пермакултурна градина във формата на мандала, а Soulfia излиза в лятна ваканция до следващо събиране. Какво е Soulfia?

Soulfia е отворен проект от "пътуващи музиканти", осъзнаващи естествения процес на хармонизиране чрез музика. Фокусът на музикални вибрации варира от Балканите до Близкия Изток с класически, традиционни композиции и песни с автентично фолклорно звучене предимно от България, Македония, Гърция, Турция, Сирия, Иран, Арабския полуостров. 


Изображение: Христомир Свобода / Soulfia Facebook Page 

Първият състав се събира в София след фотоизложба за Истанбул и организира концерт на 14 февруари 2014 г. Малко след това, през март същата година, Soulfia записва за 2 дни пилотния си албум с 12 композиции: "We are as the flute and the music in us is from You...". Следват "Del Oriente al Occidente", записан в Истанбул и представян в Гърция, миниалбумите "On Air" (запис на живо от 5-о студио на БНР) и "Bird Day" (спонтанен запис на село), "Shtrakali" (пак от селото), в който освен уникалната комбинация от струнни инструменти слушаме ирански песни в изпълнение на артисти от Израел, Аржентина и България.
Следват концертни изпълнение от Беглика Фест и Велико Търново. 

Наред е запис от една магическа нощ в комплекса Мадара и запис от празника на Цветница, отбелязан в Гьокчедере (Турция). За втора поредна година ще има национално пролетно турне.

През проекта са "минали" над 50 музиканти от България, Турция, Сирия, Израел, Иран, Полша, Русия, Франция, Испания, Шотландия, Аржентина и др. Концепцията обединява съзнанията на музиканти, слушатели и наблюдатели в процес, който се върти в центъра на естествената хармонията. Посланието в изразяването е стремеж към постигане на осъзнатост в толерантно и мирно съществуване, интеграция и разбиране.„Багра“ е устойчиво развиващ се проект, центриран в оформянето на пермакултурна градина във формата на мандала.


Изображение: Bagra Garden Facebook Profile

Основните принципи в подредбата на растителните култури са основани на елементарни, универсални и традиционни аспекти (5 елемента, 7 посоки, сезонна цикличност, българска и аюрведична традиции, сакрална геометрия, биодинамика и др.).

Проектът не е с комерсиална цел и е отворен. Хармонията в изграждането му е следствие на самия процес. До момента има завършен пълен цикъл на три градинарски сезона от семката до споделянето.
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане