Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Поклон за Хаджи Димитър на гроба му над Свежен

На 5 август сдружение „Хайдути" ще представи възстановка на последните дни на Войводата

И тази година стотици гости се очакват на тържественото поклонение на гроба на Хаджи Димитър на средногорския връх Къдрафил над село Свежен на 5 август (събота) от 10,30 часа. Миналата година на събитието присъстваха над 500 души.

В Брезовския край вярват, че войводата не е загинал в битката на Бузлуджа, а бил ранен. Четници го спасили от полесражението и го пренесли на ръце над с. Свежен, където местните хора го хранили и лекували, но той починал от раните си и бил погребан там. След Освобождението всяка година местните хора се качват на гроба му на върха, за да му отдадат почит. В последните години на честването се стичат граждани от цялата страна.

Поклонението е организирано от Община Брезово и кметство с. Свежен с подкрепата на проф. Пламен Павлов от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий". Почетният караул е от 61-ва Стрямска механизирана бригада - гр. Карлово, и от деца от училищата в община Брезово. Сдружение „Хайдути" – Пловдив, ще представи възстановка на битката на Бузлуджа и последните часове на Хаджи Димитър.

Към събралите се на върха граждани ще се присъединят и участниците в похода „Хаджи Димитър – непобеденият  войвода", който ще се състои на 3, 4 и 5 август, тръгвайки по стъпките на хайдутина от вр. Бузлуджа. Организатори на похода са Туристическо дружество „Средногорец" – гр. Брезово, Туристическият информационен център в Брезово и кметството на с. Свежен. 

Младежи доброволци от Българския червен кръст ще дежурят и ще оказват помощ в случай на нужда.
 
На присъстващите ще бъде раздаден и традиционният курбан. Той се прави от боб, събран от домакинствата в с. Свежен – символ на това, че навремето цялото село е знаело, че войводата е в балкана и всички са участвали в изхранването му, но никой не се омърсил с предателство. 

За участниците в поклонението е уреден транспорт до с. Свежен, който тръгва от центъра на Брезово на 5 август в 8,30 часа.
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Търси се голям юнак!

По стъпките на Хаджи Димитър към Карандила с 35 оки вино на гръб повече »

Събития
 
 
0

Премиера на филма за Хаджи Димитър в София

Документалната лента представя алтернативна хипотезата за кончината на войводата повече »

Събития
 
 
0

Пътят на Хаджи Димитър

Защо четата на войводата е различна от всички предишни? повече »

История
 
 
1
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане