Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Пловдив: реален и виртуален

НОЩ/Пловдив за първи път от 15 години отваря култовия Детмаг „Снежанка“ на 15 септември

В тазгодишната програмата на НОЩ/Пловдив организаторите от „Отворени изкуства" са включили специална изложба, посветена на юбилея си под мотото „ТУК НАВСЯКЪДЕ". Тя ще бъде показана в бившия магазин „Детмаг Снежанка" на Главната улица, който е затворен повече от 15 години и ще посрещне гости за първи път в НОЩ-та на 15 септември. Куратор на събитието е културологът Владия Михайлова. Проектите, инициативите и каузите на „Отворени изкуства" ще бъдат представени под формата на инсталации, художествени произведения, видеоматериали, документи, интервюта с приятели, партньори и екипа. 

Посетителите ще могат да участват в режисираните разходки из града, през екрана на мобилни телефони и с помощта на технологиите за виртуална реалност ще придобият ново и различно сетивно усещане за заобикалящата ги среда. Проектът е разработен за Пловдив от френския автор Аделин Швайцер, заедно с Фред Сеше и Наоюки Танака. Артистите са част от европейската платформа за изкуство в публичното пространство IN SITU, част от която е и фондация „Отворени изкуства".

Част от изложбата са специално създадени творби на художниците Лъчезар Бояджиев, Светлана Мирчева, Димитър Шопов, пърформанс на Войн де Войн, карта-анимация на НОЩ-та през годините от Петко Танчев. Включени са още произведения на Правдолюб Иванов, Кирил Кузманов и докумени от проекта за „Създаване на Музей за съвременно изкуство в България" на Иван Мудов.

Изложбата е в рамките на общ кураторски проект „ТУК НАВСЯКЪДЕ“, който разглежда важни теми, като световния бизнес, глобалното затопляне, промяната на сетивния свят на човека и други. В юбилейната програма, продължаваща през трите дни на Нощ/Пловдив, на различни локации в града са включени художествени проекти с автори от България, Австрия, Америка, Испания, Финландия, Франция и други. Повечето от тях са създадени в Пловдив, представят се за първи път в НОЩ-та или са адаптирани специално за нея. На различни места в града ще могат да се открият малките скулптури на уличния художник Исак Кордал. Закачени за лампи, улуци, фасади и други неочаквани места, те обръщат внимание на подценената връзка на човека с природата чрез критичен поглед към страничните ефекти на нашата еволюция.

Откритата сцена за съвременно изкуство и култура на ул. „Отец Паисий" – FLUCA, ще участва отново със собствена програма, курирана от Урсула Пробст. За втора поредна година в рамките на НОЩ/Пловдив ще се проведе и Creative Media Lab, който ще превърне Военния клуб на площад Централен в пространство на среща между съвременното изкуство и технологиите. Та ви очаква мащабният аудио-визуален пърформанс на живо - "SEED", на американската художничка и програмна дизайнерка Мери Франк. 

Част от специалната програма са и проектът „копЧЕТАТа" на Вероника Цекова на едноименното място за градски срещи – „Копчетата“ в Пловдив, лекцията „Свещено изкуство и съвременност" на проф. Владимир Градев в Католическата катедрала; театралната инсталация I AM/Балаж на студиото за документален театър Vox Populi, свързана с проблемите за консумацията и изграждането на идентичност през практиките на потребление; пърформансите „No chemical reaction!" на четирима южнокорейски хореографи и театър „Атом", проектът за световен атлас на утопиите за ползване в епохата на пост-всичко – Proxima Utopia на финландските архитекти Мика Савела и Хенрик Друфва (Selim Projects)

„Отворени изкуства" е една от най-устойчивите организации в сферата на съвременното изкуство в България. Чрез работата си тя спомага за изграждането на съвременен тип градска култура и представянето ѝ извън страната. Проекти като „Алтернативна карта на Пловдив", „Беседка за града", фестивала „Улица Отец Паисий", както и самата НОЩ/Пловдив преоткриват градската среда и развиват общността. Дългогодишни проекти като „Въведение в съвременното изкуство", както и откритата през 2016 г. отворена сцена FLUCA на ул. „Отец Паисий" развиват нови аудитории, популяризират съвременното изкуство и разширяват достъпа до култура. Под мотото „ТУК НАВСЯКЪДЕ" юбилейната изложба споделя със зрителите не само свършената през годините работа, но и мотивите, убежденията и ценностите, които стоят зад нея.

Програмата „Отворени изкуства" е реализирана в партньорство с посолствата на Австрия, Финландия, САЩ, с Френски институт България, институт „Сервантес“ София, европейската платформа IN SITU, Seoul Foundation for Arts and Culture, Arts Promotion Centre Finland's (Taike), както и с подкрепата на Министерство на културата, Община Пловдив и Национален Фонд Култура.

Съорганизатори на фестивала НОЩ/Пловдив са фондация „Америка за България“ и община Пловдив. Фестивалът има удоволствието да работи в партньорство и с Обединена българска банка, VISA, Absolut, MentorMate, EVN, ОФ Пловдив 2019 и др.
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане