Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Изложба, която ще ти разкаже история

„Зад вратите на трезора на ОББ" тази есен в Пловдив

Изложбата „Зад вратите на трезора на ОББ" разказва по увлекателен и оригинален начин една непозната и интересна история – тази на банковото дело у нас. В партньорство с Регионалния исторически музей в Пловдив и НОЩ/Пловдив 2017 банката отваря трезора си за широката публика. Събитието, което е акцент в НОЩ/Пловдив 2017, е по повод 25 години ОББ. 

Изложбата ще бъде отворена от 15 септември до 14 октомври. Входът е свободен. 

Експозицията ще бъде разгърната в три тематични зали – Директорски кабинет, Банков салон и Трезор. Сред най-старите предмети, които ОББ ще покаже, са австрийската цигулка, сътворена от майстора лютиер Вилхелм Рупрехт през 1850 г., една от първите пишещи машини Mercedes (1910 г.), сметачна машина Astra от 20-те години на ХХ век, радио и грамофон от средата на ХХ век, както и лаптоп от 1990 г. С нетрадиционната изложба ОББ отбелязва своя юбилей – четвърт век. Банката е създадена през 1992 г. със сливане на 22 регионални търговски банки, като някои от тях са се намирали в сгради на първите банки в страната ни, например Българска народна банка, основана веднага след Освобождението, и Българска земеделска банка от първите години на XX век. Така след сливането ОББ приема не само сгради и банкови офиси, но и обзавеждане и други предмети, с които банкерите са си служили ежедневно в своята работа.

Години наред, предмет по предмет, служители на ОББ събират от клоновете на институцията ценните за историята на банковото дело предмети и с помощта на експерти и реставратори се установява тяхната историческа и емоционална стойност и се реставрират, за бъдат представени пред широката публика. Ето защо тази изложба пренася своите посетители в атмосферата на времето, от което идват нейните експонати. 

„Зад вратите на трезора на ОББ" продължава традицията на пътуващата изложба „НЕ/ПОЗНАТИ", която ОББ представи на миналогодишното издание на НОЩ/Пловдив. Двете експозиции са плод на близо петгодишните съвместни усилия на служители на банката, експерти и реставратори, които описват, заснемат и реставрират предметите от всички клонове на финансовата институция. 

Заповядайте от 15 септември до 14 октомври в Регионален исторически музей – Пловдив и вижте „Зад вратите на трезора на ОББ". Работното време е от понеделник до петък от 9,30 до 18 ч, а входът е свободен.

Експонатите от изложбите „Зад вратите на трезора на ОББ" и  „НЕ/ПОЗНАТИ" може да разгледате на официалния сайт: www.ubbcollection.bg.
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане