Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Предсказал ли е Нострадамус атентатите от 11 септември?

Къде свършва митът и започва истината за пророчествата на известния французин

Това е една одисея, започнала преди десет години, която все повече се разраства на принципа на разваления телефон и богатото въображение на някои членове на глобалното виртуално общество.


Става въпрос за историята, че взривяването на кулите близнаци в Ню Йорк на 11 септември 2001 година е било предсказано от френския пророк и астролог Нострадамус. Живелият през XVI век Мишел дьо Нострдам става известен с почти неразбираемите си четиристишия, за които мнозина твърдят, че предсказват всичко от световните войни и Хитлер, през Апокалипсиса и края на света, та чак до атаките над Световния търговски център.


Ето едно от „преведените" на съвременен език предсказания  на Нострадамус:

„Две стоманени птици ще паднат от небето върху Метрополиса / Небето ще гори на 45 градуса географска ширина / Огънят достига великия нов град/ Изведнъж огромен пожар се разразява/ Само след месеци в реките тече кръв / Живите ще скитат по Земята още малко."


Всичко звучи като описание на реалните събития от 11 септември, като особено силно впечатление прави втория ред, тъй като Ню Йорк (Метрополиса) е разположен на 40 градуса северна ширина. За съжаление обаче, това, както и множество от популярните предсказания на Нострадамус, е смесица между истинските му четиристишия и нечия интерпретация за тях. Освен, че е в шест реда, а не в четири, тук се говори и за стоманени птици, след като стоманата е била открита 200 години след смъртта на френския пророк.


Друго фалшиво четиристишие гласи „В града на Бога ще има голяма буря / Двама братя са разкъсани от силите на хаоса/ Великият лидер ще се предаде/ Третата голяма война ще започне когато големият град изгори. – Нострадамус, 1654"


Нострадамус, обаче, е умрял през 1566 година, т.е. 88 години преди това пророчество. Оказва се, че това четиристишие първоначално е публикувано от канадски сайт като част от есе, посветено именно на фалшиво интерпретираните и измислените пророчества. Започналото като скептично описание на това как хората вярват на това, което искат да вярват, в крайна сметка се превръща в истина.


Това са само част от множеството митове за 11 септември, които циркулират из медиите в САЩ и по целия свят.


А както описва в книгата си излследователят на Нострадамус Петер Леменсурие, първото четиристишие трябва да бъде преведено така : „Разтрисащи земята пламъци от центъра на света бучат / и карат земята около Новия град да трепери."


Според изследователя изразът, първоначално използван от Нострадамус -  "cite neufve" е много по-вероятно да се отнася за град с точно това име, но на гръцки или латински, отколкото да става въпрос за стар град с ново име както Ню Йорк, Ню Орлеанс и т.н. Освен това описваните от Нострадамус огньове идват от центъра на Земята – като вулканично изригване например. Авторът на книгата „ Нострадамус: човекът, митът, истината" заявява: „Относно трагедията в Ню Йорк от 11 септември Нострадамус със сигурност не споменава нищо".


Източник: lifeslittlemysteries

ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Как са си представяли живота днес преди век

Какво са познали и какво не футуристите през 1910 г. повече »

Събития
 
 
0

Компютърен прорицател

Шведско-американска компания разработва революционна програма, която ще предсказва бъдещето повече »

Наука
 
 
0

Всеки може да предсказва бъдещето

Невролози определиха коя част от мозъка предрича как ще се развият нещата повече »

Здраве
 
 
0
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане