Подкрепете ни!
Образование12 януари 2021

България е в дъното в ЕС по четене на книги

68% от младите хора в момента не четат никаква книга

Графиката е от Годишния доклад за младежта за 2019 г.
Графиката е от Годишния доклад за младежта за 2019 г.
През 1888 г. големият български писател, поет, преводач, журналист и общественик Петко Славейков пише краткото стихотворение „Малък Пенчо". Всички знаем поне началото: „Пенчо бре, чети. Пенчо не чете..."
За съжаление, тенденцията, обрисуваща лаконично младия българин, който не желае да чете, но и не желае да работи и „гледа да лежи" продължава и в зората на второто десетилетие на 21 век. 

Един от важните индикатори за ценностните нагласи на младите хора е свързано с четенето на книги. Днес световните проучвания показват, че младите хора много по-рядко четат книги за разлика от по-възрастните и основните им източници на информация са свързани с ползването на интернет. Това се казва в Годишния доклад за младежта за 2019 година, изготвен по поръчка на Министерството на младежта и спорта, приет през декември миналата година от парламента.

Нека видим някои от тъжните факти, анализирани в този доклад:
  • Само една трета от младите хора в страната посочват, че четат книга в момента, докато 68% отговарят, че не четат. Почти двойна разлика се забелязва между момчетата и момичетата по отношение на този индикатор, като 41% от момичетата в момента четат книга, докато при момчетата този дял е 20%, се казва в доклада на министерството. Хората, които са удовлетворени от начина си на живот – 35% - в по-голям дял четат книги, за сметка на неудовлетворените, които са 16%.
  • Важен индикатор за това колко четат младите хора в България, е колко книги четат на годишна база. 41% твърдят, че не четат книги, а едва 18% четат над 6 книги през годината. Повече са момичетата, които разлистват страници. Тревожна е тенденцията на висок дял млади хора, които не четат книги, заключават експертите, изготвили Годишния доклад за младежта.
  • В сравнение с младите хора в останалите държави в Европейския съюз, българските младежи са в дъното на класациите по четене на книги. Липсата на възпитание от родителите по отношения на четенето, промяната в културната среда чрез навлизането на интернет, социалните мрежи, както и все по-забързаното ежедневие днес водят до такъв тип резултати по отношение на потреблението на книги, категорични са авторите на социологическото народо-психологическо пространно изследване върху потомците ни за 2019-а г.
  • Най-често четящите младежи си закупуват книги от книжарници – 33%, 22% от анкетираните вземат четивото назаем от приятели. Живеещите в малки населени места млади хора формират най-висок дял (37%) на вземащите книги от библиотеки и читалища. Четящите младежи от областните градове в почти еднакъв дял използват библиотеки (20%) и безплатно сваляне на книги от интернет - 19%. Най-висок дял от използващите интернет за сваляне на книги са младежите от столицата, сред които 19% свалят безплатно от мрежата, а едва 7% използват библиотеките.
  • Едно изследване на Евростат за културните предпочитания и навици на хората в Европейския съюз от 2011 година, рисува относително устойчивите тенденции по тези географски ширини. Според него България се нарежда на последните места в ЕС по четене на книги – единствено в Румъния и Португалия се наблюдава по-голям процент на хората, които не четат нито една книга на година. В България това е малко над половината жители на страната. Почти една четвърт от българите четат по-малко от пет книги на година, а повече от 10 книги четат едва 9,2% от нашите съграждани. Сред страните, за които европейската статистическа агенция е събрала данни, най-много книги четат финландците и германците, а относително малък дял от населението на тези две държави не чете никакви книги.


Според класацията на NOP World Culture Score, американците и германците са на 22-о място в света на четящите нации. На първо място в списъка с държави, в които хората четат най-много, е Индия.
Средностатистическият индиец чете по 11 часа на седмица, сочи световната статистика. Няма да повярвате, но на второ място са тайландците. Китай, на трето място в световната класация на най-четящите хора, логично, е лидер в сектора „четене на електронни книги". Следват Филипините, Египет и Чехия. Русия е на седмо място в този списък.

Още по темата:

Учениците са със слаби умения за пространствено мислене Образование

Учениците са със слаби умения за пространствено мислене

Според японски учени програмата по математика и геометрия трябва да се преразгледа

Мамихлапинатапай - най-трудната за превод дума Образование

Мамихлапинатапай - най-трудната за превод дума

Единственият жив носител на яганския език е на 92 г.

Учителят Наталия Сотирова: Засилените мерки в училище стресират децата, дори са вредни за Образование

Учителят Наталия Сотирова: Засилените мерки в училище стресират децата, дори са вредни за здравето

„Министерството на здравеопазването се оправдава с някаква имагинерна епидемиологична обстановка”

Честит празник, скъпи деца и родители! Образование

Честит празник, скъпи деца и родители!

Това е един от от най-вълнуващите дни в живота ни. Ще го разберем по-късно.

Родители протестират против маските в училище Образование

Родители протестират против маските в училище

Възмутени майки и бащи искат мерките на МОН с цел превенция от коронавирус да са препоръчителни, а не задължителни

Не сме поредната тухла в стената Образование

Не сме поредната тухла в стената

И четирите деца на сем. Петкови се обучават у дома. Какъв е резултатът?

Ужасявам се при мисълта, че и тази година може да има онлайн образование Образование

Ужасявам се при мисълта, че и тази година може да има онлайн образование

Според Милко Сарафов, директор на СОУ „Христо Смирненски“, гр. Брезово, най-потърпевши са бъдещите първокласници и второкласниците

Учителят Марта Джалева: Стига с тази агония! Образование

Учителят Марта Джалева: Стига с тази агония!

По-добре даден предмет да не се учи, отколкото на децата да им преподават хора, които не са в час

Доц. д-р Екатерина Тодорова: „Дислексията не е болест” Образование

Доц. д-р Екатерина Тодорова: „Дислексията не е болест"

Това е състояние, при което информацията се преработва по различен начин

Защо е важно да имате повече книги, отколкото можете да прочетете Образование

Защо е важно да имате повече книги, отколкото можете да прочетете

Според писателя Кевин Дикинсон прочетените книги са далеч по-малко ценни от непрочетените

Ако детето види, че родителите четат, то също ще чете Образование

Ако детето види, че родителите четат, то също ще чете

Близкото бъдеще е в комбинацията от „книга + филм + аудио + добавена реалност", убеден е главният редактор на издателство „Софтпрес”

Ива Бонева, директор на ЦПО: „Различието е ценност, но заедно е по-добре!” Образование

Ива Бонева, директор на ЦПО: „Различието е ценност, но заедно е по-добре!”

Искаме да променим училищната среда така, че тя да приеме всяко различно дете