Осем на живо

Гергана Брънзова - Съзнание и тяло в едно

Бившата баскетболистка пребори множествената склероза с разбиране и любов първо към себе си

Гергана Брънзова - Съзнание и тяло в едно

Една от най-успешните български баскетболистки се превърна в медицинско чудо, след като „се разбра“ с „нелечимата“ множествена склероза. Гергана брънзова разказва за силата да се изправиш пред автоимунното заболяване и да го приемеш. За умението да слееш съзнанието и тялото си в едно. За пътя към смирението и себепознанието. Гергана брънзова е на 41 години и e първата българка, участвала в Женската национална баскетболна асоциация (WNBA). Започва кариерата си в „Нефтохимик“, бургас. През сезон 1993-1994 е избрана за най-полезен играч в българската баскетболна лига, състезавайки се за ДЗУ-Стара Загора, под ръководството на своя баща - бойчо брънзов. През 1998 г. Гергана завършва международния университет на Флорида, а след това е изтеглена от „Детройт Шок“. По-късно играе във Франция, Гърция, Словакия и Турция, където приключва и състезателната си кариера през 2010 година. Животът є се преобръща три години по-късно, когато е диагностицирана със смятаната и до днес за нелечима болест множествена склероза - МС. Билети за събитието можете да намерите на касите НДК и Ticketportal.

Когато е в последните си активни сезони, Гергана получава трептения на мускулите, но го отдава на психическата умора. Постепенно започва да усеща и други симптоми. най-фрапиращият от тях се появява на 1 януари 2013 г. - зрението на дясното є око е толкова силно замъглено, че Гергана изобщо не вижда с него. Симптомите са на оптичен неврит, който е характерен за множествената склероза. Именно очният лекар  е първият, който є споменава двете страшни букви МС.

Един на 3000

минават 8 месеца в изследвания, докато се потвърди диагнозата. Първата среща на Гергана с болестта е в кабинета на най-известния професор в Турция, който има голям кръг от пациенти с мС. „Седна зад бюрото си и просто ми обяви: „Да, ти официално имаш множествена склероза“. И започна да ми пише някаква рецепта. А аз просто стоях там и имах толкова много въпроси към него“, спомня си Гергана. Съвсем естествено, първият, който задава, е: „Kакво е лечението?“. отговорът е кратък: „Лечение няма“. Лекарят е категоричен, че в близките две или три години Гергана ще става все по-зле и по-зле. възможно е да бъде на инвалиден стол и да не може да се обслужва сама. И до днес Гергана си спомня, че в този момент изпитва шок, а въпросите продължават да нахлуват в главата є. Започва да разпитва за ефекта от лекарството, което є изписва професорът. научава, че при всеки човек е различно, но отново є е съобщено – гаранция за подобрение няма. Трябва обаче да є го изпишат, за да си го вземе през касата. в противен случай струва около 30 000 долара годишно?! „Тогава само попитах най-логичния за мен въпрос: „вие колко пациенти имате?“. И лекарят с характерен патос ми каза: „Повече от 3000“. И аз продължих... „А от тези 3000 колко са дали положителна промяна от това лекарство?“ отговорът беше „един. в найдобрия случай един и половина“. След тези думи Гергана просто става от кушетката, стиска ръката на лекаря и му благодари за информацията с думите: „Това не е моят път“. Излиза от кабинета и единственото, което иска, е да намери причината, за да є се случи болестта. „Аз нямах за цел да се лекувам. моята цел беше да разбера защо се е случило и какъв е първоизточникът. Аз никога не съм възприемала МС като заболяване, никога не съм казвала „аз съм болна“. 

Спасение в книгите

Първото място, където Гергана търси помощ, е нейната библиотека, където се намират десетки книги за психология и себепознание. Причината за това са родителите є - майка й също е с диагноза множествена склероза, а баща є с АЛС - амиотрофична латерална склероза. открива доза спасение в книга на д-р Ан борок - натуропат с практика в САЩ и автор на 3 книги. Лекува автоимунни заболявания без лекарства, само чрез хранителен режим и промяна в начина на мислене и действие.

Самата Ан борок също е била диагностицирана с мС, но успява да регресира симптомите и да живее без тях повече от 20 години. Гергана веднага се свързва с нея. Уговаря си среща и след 20 дни пътува за Лос Анджелис. Споделя, че от този момент нататък не е поглеждала назад.

 Чиста храна

Гергана е била 20 години вегетарианка. През декември 2014г. обаче отново включва месо в менюто си. оттогава се храни с риба и телешко месо, които подбира внимателно - рибата e единствено от див улов, а месото е от пасящи животни, на които не са давани антибиотици и хормони. откакто е започнала да консумира месо, се чувства по-силна физически. Според Гергана човек може да приема нужните протеини и от зеленчуците, ако се комбинират правилно. белтъчините са главен източник на аминокиселини, които са градивните частици на клетките. При хора с увредена и объркана имунна система е особено важно да се обърне внимание на правилното захранване на градивните частици на клетките. „митохондриите са органелите отговорни за доставяне на енергия в организма ни, а те се хранят с аминокиселини. от тях се нуждае и миелинът (виж стр. 56), за който е доказано вече, че регенерира. „При хората с МС миелиновата обвивка на невроните е нарушена и за нейното възстановяване организмът се нуждае от пълния брой аминокиселини. Затова съзнателно избрах да захранвам тялото си с белтъчини от биологично чисто месо.“, пояснява Гергана. освен включване на месо тя започва да спазва и антикандида диета – противовъзпалителен режим на хранене. Изключват се храните, които са Гмо, и тези, за които е доказано, че предизвикват възпаления в организма – захар, глутен, млечни храни, царевица, соя. Изключват се яйцата заради възможността да предизвикат алергии; фъстъците и бобовите култури, защото са по-трудно смилаеми, а шамфъстъкът заради възможността да е заразен с мухъл. всички други ядки се консумират сурови, след като са престояли във вода около 8 часа. Соята и царевицата се изключват, тъй като често са генномодифицирани. Картофите, патладжаните, чушките и доматите се избягват заради съдържанието им на глюкоалкалоиди. Това са веществата, които ги предпазват от насекоми, но ако са в по-големи количества (ако например картофите са болни или изложени на слънце), стават токсични за хората. в другите плодове и зеленчуци също има съдържание на глюкоалкалоиди, но в по-малки количества. Картофите са изключени също така и заради техния много висок гликемичен индекс - бързо покачват нивото на захарта в кръвта. Целта на режима е да изчисти тялото, да изключи всички дразнители на храносмилателната система, да балансира чревната флора и да повиши имунитета. При хора със симптоми на дисбаланс в имунната система е задължително да променят режима на хранене, обяснява Гергана.

Сближаване с душата

втората важна стъпка към здравето е всекидневна практика на свободата на движение (описана е в „Съзнание и тяло в едно“). Дълъг е списъкът от ползи при този вид движение: подпомага детоксикацията, стимулира метаболизма и производството на нови клетки, отпушва енергийните меридиани, успокоява ума, балансира психиката, повишава тонуса. Другата необходима промяна, без която оздравяването е невъзможно, е себепознаването, прошката, смирението и единението на съзнание и тяло. Духовните търсения срещат Гергана със собствената є душа. Там тя ясно вижда, че първопричината за състоянието и симптомите є, се крие в предишния є начин на живот. осъзнава, че ние не сме само физическо тяло, а както Изтокът учи, имаме също така емоционално, ментално и духовно тяло. Чувствата, мислите, думите и действията ни в миналото са отговорни за състоянието, в което сме. Ако успеем да ги усетим, приемем и разберем, те ще построят едно светло бъдеще за нас. „натоварвах се с много неща. Имах дразнители, начинът ми на действие и мислене беше различен и всичко при мен беше наопаки. беше ми нужно да разбера истинските си намерения и съкровените ми желания. Да направя съзнателен избор и да действам. И го направих“, разказва Гергана. единствените хора, които в онзи момент знаят за заболяването є, са сестрата и мъжът на Гергана - известният турски баскетболист Харун ерденай. Причината да не сподели с повече хора от самото начало е, че това ще вдигне шум, а тя ще трябва да губи време и енергия в обяснения и излишни негативни емоции. А тя вече знае, че емоциите могат лесно да се превърнат в опустошително бедствие за нас самите - това, което мислим и чувстваме, има пряко влияние върху живота и здравето ни. Ако успеем да ги усетим, приемем и разберем, тогава започваме да творим в настоящето. в настоящето творим бъдещето. 

Разнищване  на кълбото

Чудото се случва през 2015 година. При пореден магнитен резонанс се забелязва, че лезиите ги няма. Когато излизат резултатите, Гергана е толкова шокирана, колкото и лекарите. „Споделиха ми, че лезиите толкова са избледнели, че не се виждат. не могат да кажат, че ги няма и че съм излекувана, защото по никоя книга не могат да докажат как се е случило. особено когато те не са ме третирали с никакви лекарства, никаква терапия“, разказва Гергана. но е факт. Лезиите ги няма вече три години. А тя се чувства все по-добре в кожата си, в тялото си. в мислите си. След изследванията Гергана се връща при турския професор с резултатите. оставя ги в кабинета му, а той є се обажда няколко часа по-късно. „очаквах, че ще се обади поне с някаква въпросителна нотка в тона си. нямаше такова нещо. Той ми каза само: „Да, Гергана, вижда се, че при вашия случай плаките са избледнели“. И аз питам: „Как така избледнели, това значи ли, че ги няма?“. Той отсече: „не. Просто са избледнели и не се виждат. И като си добре – добре си.“ Така си затворихме телефоните“, спомня си Гергана. През 2016 година си прави отново магнитен резонанс, който не показва нищо притеснително. През 2017 година отново отива на контролен преглед. А невроложката є казва, че няма смисъл да влиза на магнитен резонанс, защото няма никакви симптоми. 

Протегната ръка към другите

След време Гергана се връща в болницата с едно-единствено желание - да остави визитката си, за да може други страдащи от мС да се свържат с нея и да научат, че е възможно да се чувстват добре и бъдат в оптимална форма. „Лекарите не се трогнаха. невроложката каза, че ръцете са є вързани в болницата. може да сподели на пациентите за моя случай, но само толкова“ казва Гергана. Желанието да разбере себе си, да сподели опита и историята си я подтиква да напише първата си книга „отвисоко на живота“. Гергана нарича мС „моята Сила“. Книгата се превръща в светъл лъч от надежда за по-добър живот и огромен брой хора се свързват с нея и следват примера є. При част от хората има активни лезии, но се чувстват по-добре, а при други се забелязва намаляване на лезиите. „наскоро ми писа едно момиче на 20 г., че е диагностицирана с мС от 9-годишна. Помислих, че е печатна грешка, но с течение на комуникацията разбрах, че това е истина - тя от 9-годишна е с множествена склероза и вече е с проходилка. Изцяло се третира с традиционна медицина. Две седмици преди да ми пише, беше открила, че има алтернатива. беше много вълнуващо! Исках буквално да запаля колата и да отида при нея. Такива истории са много, много силни! особено когато хората са били в незнание. Това още повече ме кара да върша това, което правя в момента“, развълнувано разказва Гергана. благодарение на обратната връзка тя получава вдъхновение и създава втората си книга „Съзнание и тяло в едно“. нарича я наръчник за здраве отвътре навън – помагало за всички, които се стремят към здравословен начин на живот и искат да опознаят по-добре себе си. Книгата е за всеки, който търси положителна промяна в живота си. в нея може да откриете нещо различно и изпитано, достъпно и разбираемо. отпечатани и обяснени са движенията, които практикува Гергана. Има над 100 различни вкусни рецепти, идващи директно от нейната кухня. освен това е поместена и 14-дневна детоксикация за съзнанието и тялото.

„не е важен само определеният начин на хранене и движенията. важно е как живеем. от най-голямо значение е как мислим и как работим със съзнанието си, колко сме в мир със себе си, колко сме отворени към новото, колко сме осъзнати“, казва Гергана. Тя живее в Турция, но всеки трети уикенд на месеца се прибира в българия, където провежда срещи с хора, които имат желание да почерпят от нейния опит. Започнала е от бургас. вече прави събития и в София и Пловдив, а в близко бъдеще се плануват срещи и в други градове. Гъвкави за промяната

По време на сесиите Гергана води практика на свободата на движение, провежда беседи, накрая всички участници заедно приготвят ястия от менюто є. Целта е да се покаже, че можем да бъдем съзнание и тяло в едно, че този начин на живот не изисква специални усилия и е леснодостъпен за всеки. При две прости условия: човек да има желание и „Съзнание и тяло в едно“ да бъде постоянен. Гергана живее в Истанбул със съпруга си, трите им деца и кучето им Арес. Пътува между Турция и българия, работи по проекти с международната федерация по баскетбол, занимава се с фондацията си „Стани по-добър“ и движението MindBodyOne („Съзнание и тяло в едно“). Поддържа блог и споделя практиката си всяка седмица във видео на живо в социалната мрежа фейсбук. А от 2016 година изучава интегрална медицина и вече е регистриран холистичен практик (holistic health practitioner). И въпреки всичките си ангажименти тя е доказателство и пример, че живот, изпълнен с хармония и баланс, е възможен. нужно е да усвоим умението да сме гъвкави към промяната, която всяка ситуация ни носи, и да сме спокойни пред предизвикателствата на живота.


Може да откриете Гергана тук: 
Mind Body One Личен блог: www.mindbodyone1.com

Знание и забавление със Списание 8 на ЖИВО Осем на живо

Знание и забавление със Списание 8 на ЖИВО

Заповядайте на 30-ти септември от 10 до 19 часа в зала Люмиер, НДК

Присъствайте виртуално на нашето събитие „8 НА ЖИВО”! Осем на живо

Присъствайте виртуално на нашето събитие „8 НА ЖИВО”!

На 30 септември ще излъчваме директно на живо от мястото на събитието чрез Neterra.TV

Йогинът Никола Змияров: Древен текст описва теорията на относителността Осем на живо

Йогинът Никола Змияров: Древен текст описва теорията на относителността

Йога те учи да бъдеш господар: да управляваш вътрешния си свят, да възкръсваш от пепелта, да летиш и да светиш

Тайната как да привлечем изобилие Осем на живо

Тайната как да привлечем изобилие

Част от беседа на Гуру Йоги Тан пред български ученици за 4-те съвета на Буда как да станем богати. Ако искате да попиете на живо от мъдростта на Изтока, елате на 30 септември в зала „Люмиер” на НДК на „Списание 8 на живо”

Моника Балаян: Болестта започва в мислите Осем на живо

Моника Балаян: Болестта започва в мислите

Моника Балаян е смехотерапевт. Нейн „специалитет“ е изцелението чрез добро настроение. Притежава неповторимия талант да внушава позитивизъм и да лекува ранени души и болни тела със смях.

Патрик Смитьойс: Ако не си свободен, не можеш да разбереш свободата Осем на живо

Патрик Смитьойс: Ако не си свободен, не можеш да разбереш свободата

Срещнете се с предприемача, природозащитник и ентусиаст, дошъл от Холандия, за да ни покаже, че бъдещето е в обединението и че живеем в най-хубавата страна на Европа

Веган на хиляди метри над земята Осем на живо

Веган на хиляди метри над земята

Вдъхновяващият разказ на Атанас Скатов може да чуете на 30 септември в кино „Люмиер“