Подкрепете ни!
Публикувано в 8Станислава Цветкова / 29 август 2019

Станислава Цветкова: Д-р Далке спаси моята женственост

Известният психолог ще изнесе семинар „Болестта като символ“ в София и Варна

Станислава Цветкова: Д-р Далке спаси моята женственост
Като всеки човек и аз съм проявявала различни симптоми в живота си. Ще ви разкажа за два от тях, които на пръв поглед нямат нищо общо, но след прочитането на книгата „Болестта като път“ на д-р Рюдигер Далке и Торвалд Детлефсен на издателство „Кибеа“ картината в главата ми започна да се подрежда и да придобива съвсем друг смисъл. 

Двамата автори дават различна гледна точка за заболяванията и поставят основите на цялостна теория за психосоматика, с която ви запознахме в юлския брой на Списание 8. Книгата и семинарите, които д-р Далке организира, са за хора, готови да поемат по трудната пътека на себепознанието; за онези, които не се страхуват да признаят своите страхове и потиснати емоции, които не използват болестта като алиби за нерешени проблеми и които са готови да поемат отговорност за своето състояние. През септември д-р Далке пристига и в България, където ще ни покаже как да осъзнаем причината за симптомите си и как да се излекуваме от различни заболявания.

МОЯТА ИСТОРИЯ

Беше през декември 2013 г., когато по лицето ми започнаха да излизат болезнени пъпчици и петна. Не беше акне, бяха пълни единствено с вода, превръщаха се в малки ранички и зарастваха изключително бавно. Започна се лутане и обикаляне из различни дерматологични кабинети в София. Когато ме видя, една от водещите специалистки в тази област с над 35 години стаж в професията си, ми заяви, че подобно „нещо“ никога не е виждала. За година смених няколко клиники и редица дерматолози, които ми изписваха скъпи мазила, кремове и хапчета, но проблемът продължаваше да се задълбочава. 

ЕМОЦИОНАЛЕН БЛОКАЖ

Лекарите не успяваха да разберат какво провокира тялото да реагира по този начин и никой не даваше гаранция, че лицето ми ще се възстанови. Чувствах безпомощност и не се понасях в кожата си. През пубертета никога не бях имала подобни проблеми, затова този период за мен беше същински удар по женското ми самочувствие. Емоционално бях разклатена, особено при мисълта, че до края на живота си ще трябва да се гледам по този начин в огледалото. 

ПРОБИВАНЕ НА ГРАНИЦАТА

Не ми стигна това и след по-малко от половин година, през пролетта на 2014 г., у мен се отключи и сенна хрема. Като дете не съм страдала от алергия, ето защо в началото смятах, че е настинка – носът ми течеше, кихах по няколко пъти един след друг и усещах напрежение в цялото си лице. Започнах да пия таблетки за укрепване на имунната система и да ползвам капки за нос, от които нямаше ефект. След месец заминах извън страната на студентска бригада и това състояние беше забравено. 

Проблемът с кожата обаче все така стоеше до един момент, в който майка ми откри книгата „Болестта като път“ на д-р Далке и аз започнах да тълкувам симптома. В нея прочетох, че кожата изпълнява многостранни функции, сред които ограничаване и защита, допир и контакт, изразяване. Освен това е и сексуален орган. Именно тя обхваща диапазона между ограничаването и контакта, като играе ролята на материална граница между нас самите и външната заобикаляща ни среда. При кожни проблеми двамата автори съветват човек да си зададе следните въпроси: Прекалено много ли се ограничавам? Кое е това, което се стреми да пробие границата, за да излезе наяве – сексуалност, нагон, страст, агресия? Зад резервираното ми поведение крие ли се потиснато желание за близост? 

Признавам – изпитах огромна вътрешна съпротива да бъда откровена пред себе си относно отговорите на тези питания. Казах си, че това не важи за мен, залъгвах се, че нямам подобни проблеми и изобщо – всичко в мен е наред, проблемът идва отвън. Друг ми е виновен. Вече от година бях спряла всички предписани кремове. Приемах единствено хомеопатия и ежедневно пиех по литър билков чай. В един момент си казах, че не ми остава нищо друго, освен да се обърна навътре – да предприема работа с вътрешното ми Аз, да се насоча към медитациите и да потърся причинителя на това състояние. И най-вече да бъда напълно честна и да отговоря на тези въпроси искрено – не пред някой друг, а пред себе си. Да осъзная откъде идва симптомът, да го приема, да интегрирам своята сянка, да простя и да продължа напред. И така в един прекрасен момент болезнените рани по лицето ми просто отшумяха. Дори не останаха белези. Оттогава минаха вече няколко години и проблемът не се е появявал повторно, защото бях честна пред себе си и намерих неговия първоизточник.

АГРЕСИЯ И СТРАХ

Не така стои обаче въпросът с алергията, за която прочетох едва преди няколко дни отново в книгата на д-р Далке. Състоянието от онази пролет бе забравено до следващата година, когато се прояви отново. И така вече 5 г., като с всяка следваща алергията става все по-силна – освен от прехвърчащите цъфтежи започвам да кихам в затворени помещения, когато усетя по-силен аромат на парфюм, като това състояние се задържа около 2 месеца. Алергията се пренесе и към очите, които сърбят и се зачервяват. 

„Болестта като път“ разглежда алергията като реакция на тялото, което крещи „защитавам се, отбранявам се“ или иначе казано – не допускам до себе си. Според теорията на двамата автори алергичният човек има проблеми със своята агресивност, която не признава пред себе си. „Известно е колко тясно агресията е свързана със страха. Човек се бори винаги само с това, от което се страхува. При по-внимателно вглеждане в предпочитаните алергени обикновено бързо откриваме кои сфери на живота всяват толкова много страх у алергичния човек, че той с такава стръв се бори против някой символичен представител“, пише Далке. Един от тях, както е и в моя случай, е цветният прашец, който е символ на оплождането и размножаването, както и „зрялата“ пролет, когато сенната хрема е най-силно изявена. Алергенът показва, че темите за любов, сексуалност, нагон и плодовитост са тясно свързани със страх и затова агресивно биват отблъсквани. 

СРЕЩА СЪС СЯНКАТА

Вероятно на пръв поглед не намирате никаква връзка между симптомите, за които ви разказах. Но и двата се „отключиха“ в период, който остави траен белег в личната ми история – нездравословни отношения, които завършиха с тежка раздяла за мен в емоционален план, в чиято основа са заложени именно аспектите, които в книгата са посочени като отговарящи за описаните симптоми. 

И допреди няколко дни се борих с алергията, без да си давам сметка за нейния първоизточик, без да искам мисловно да се върна в онзи период от живота си и да се изправя отново пред това, което преживях тогава – да се опитам да разбера защо се е появила и защо точно тогава – какво съм преживяла, за да се отключи този симптом, какво съм потиснала, кои страхове съм отричала и отхвърляла. 

Дълбоко в душата си вярвам, че другата година по същото време алергията също ще си бъде отишла, защото смятам да послушам съвета на д-р Далке: „Човек може да оздравее само когато се научи съзнателно да си обяснява избягваните и отблъскваните от него проблеми, докато успее напълно да ги допусне до себе си, да ги приеме и да заживее в с хармония с тях“.

ПРОГРАМА ЗА СЕМИНАРИТЕ С Д-Р ДАЛКЕ 
ВАРНА:
 31 август 18,00-20,30 – Вечерна беседа-лекция „Peace food“.
01 септември 9,00 – 17,00 – „Болеста като символ“- практически семинар

СОФИЯ:
04 септември, 18,00 - 20,30 – Вечерна беседа-лекция „Peace food“
05 септември, 9,00 – 17,00 – „Болестта като символ“ – практически семинар.

За повече информация и записвания:  
www.ruedigerdahlke.com и на тел. +359 887885382 – Лучана Узунова

Книгите на д-р Далке може да закупите от тук: „Peace Food - Миротворна храна“ и „Болестта като път“ 
Земя на писмености Публикувано в 8

Земя на писмености

Тук се раждат най-древните писмени знаци в света - буквите на траките, старогерманската азбука на епископ Вулфила и славянската кирилица

Доц. д-р Екатерина Тодорова: „Дислексията не е болест” Публикувано в 8

Доц. д-р Екатерина Тодорова: „Дислексията не е болест"

Това е състояние, при което информацията се преработва по различен начин

Кан Тервел, спасителят на Европа Публикувано в 8

Кан Тервел, спасителят на Европа

Нека на днешния празник си припомним за този български военен подвиг

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил” Публикувано в 8

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил”

Щетите тук, освен Беларус и Украйна, са най-големи заради информационното затъмнение

Христос воскресе! Как? Публикувано в 8

Христос воскресе! Как?

Проф. Иван Манев предлага хипотеза за свръхестествените явления и дори... обяснява възкресението на Иисус с антигравитация

Досието на Иисус Публикувано в 8

Досието на Иисус

Историята предполага: Той наистина е живял, говорел е и гръцки, имал е брат близнак, а гробът на „баща“ му е в Германия

Инвестиция „Родолюбие“ Публикувано в 8

Инвестиция „Родолюбие“

С фондацията си д-р Милен Врабевски помага на младите хора да се гордеят, че са българи

Операция „Буря“ Публикувано в 8

Операция „Буря“

Сталин планира пръв да удари нацистка Германия, но Хитлер го изпреварва

Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване Публикувано в 8

Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване

Ще настъпи ли Ерата на Водолея и защо ни очаква свободно падане в стил „Скок на вярата“?

Коронованият ангел Публикувано в 8

Коронованият ангел

Царица Елеонора, втората съпруга на Фердинанд, спасява хиляди бежанци през войните и опазва от разрушение безценната Боянска църква

Радиовълните късат ли ДНК? Публикувано в 8

Радиовълните късат ли ДНК?

Някои честоти имат потенциала да вредят, но данните са недостатъчни и противоречиви

Внос на лукс в Тракия Публикувано в 8

Внос на лукс в Тракия

Владетелите високо ценели разкошните предмети. Получавали ги като данък или подаръци

Професор Янаки Караджов: Зелева чорба против рак Публикувано в 8

Професор Янаки Караджов: Зелева чорба против рак

Десетки са се излекували с рецептата, която ни завеща един истински човеколюбец

Стани електроцентрала Публикувано в 8

Стани електроцентрала

С фотоволтаици на покрива си независим, получаваш евтин и екологично безвреден ток. Допълнителен бонус е, че ПроКредит Банк дава рамо за изграждането на 30 KW фотоволтаична инсталация

Живко Джамяров: „Живата храна лекува!” Публикувано в 8

Живко Джамяров: „Живата храна лекува!"

На ръба на смъртта разбрах, че единственото нещо, което си струва, е да вършиш добри дела, казва съоснователят на храните за здраве Аncestral Superfoods и на ресторанта за ценители Soul Kitchen