Подкрепете ни!
Публикувано в 8Станислава Цветкова, снимки Добрин Кашавелов / 19 юни 2020

Питър Сейдж: Не съди за себе си по провалите си

Прави това, което е за висше благо, и бъди смел. Историята облагодетелства тези, които поемат рискове

Питър Сейдж: Не съди за себе си по провалите си
Питър Сейдж е човек с мисия. Историята му вдъхновява хиляди хора да следват целите си и да слушат сърцето си. Напуска училище на 16 г., но въпреки това 9 г. по-късно вече е милионер. Прекарва 6 месеца в един от най-жестоките затвори във Великобритания, а поводът е… неуважение към съда по гражданско дело. Там написва книгата си „Въпреки всичко” . В нея е събрана колекция от 11 лични писма, които Сейдж изпраща до елитните си коучинг групи по време на престоя си зад решетките. В тях той разкрива прозрения и техники, благодарение на които се справя с житейските проблеми. Желанието му е историите да помогнат на другите хора в беда да открият инструментите и вдъхновението, необходими за по-щастлив и удовлетворяващ живот.

Публикуваме интервюто с Питър Сейдж със съкращения. Целият материал може да намерите в брой 2/2010 г. на Списание 8.

- Здравейте! Вие сте световно признат предприемач,  автор на бестселър, философ и ментор. Ако трябва обаче сам да опишете себе си – кой всъщност е Питър Сейдж?
- Едно от първите неща, които винаги напомням на хората, е, че аз съм просто един обикновен човек. В мен няма нищо по-специално от това, което има във всеки един, който чете моята книга или гледа лекциите ми. Всички имаме различен път в живота и всеки е способен да се превърне в най-добрата версия на себе си. Например моят път не беше академичен, на 16 г. напуснах училище. Тогава открих, че имам страст към бизнеса. Година по-късно започнах да се интересувам и от личностно развитие. Тази година ще навърша 47 години и прекарах последните 30 от тях, занимавайки се с тези две направления. Ето защо смея да вярвам, че всеки, който се отдаде на една или две сфери на развитие в продължение на толкова дълъг период, то той ще бъде добър в тях.
За мен един естествен път на съзряване е промяната на фокуса. Ако в един момент съм бил фокусиран да служа на себе си, то сега съм фокусиран да служа на другите. Когато бях на 20 години, бях шеф и нареждах на екипа си какво да прави. Сега се опитвам да вдъхновя хората да правят това, което е най-добре за тях.
- Въпреки че сте напуснали училище на 16 г., на 25 вече сте били милионер. Има много подобни примери с известни личности – актьори, компютърни гении, певци. В този смисъл кое е това, на което образователната система не ни учи?
- Първо трябва да си зададем въпроса: „Каква е целта на училището?“ и особено в настоящия модел, по който тази система функционира. Ролята на образователната система в настоящата є форма e служила да придвижи хората от селскостопанския модел към индустриалната революция. Целта е била хората, които са работили на полето или във фермата, да бъдат научени как да работят с машини във фабрики: да отиват навреме на работа, да не задават много въпроси и да правят това, каквото им се казва. За този модел системата е работила отлично. В този сценарий не са трябвали хора, които имат много идеи и задават въпроси. Но нека признаем, че отдавна не живеем в това време – сега имаме нужда от креативност, от творчество, от независимост.
Друго, на което училището не ни учи, е как да се държим с хората. А и бизнесът, и успехът се основават на човешки взаимоотношения. Хората в тази среда знаят, че бизнесът е два вида – бизнес към бизнес и бизнес към потребителя.
Аз обаче вярвам, че има още една разновидност и я наричам: човек към човек. Всичко е взаимоотношения между теб и някой друг – семейството, приятелите, колегите, служителите. Научавайки се как да имаме силни взаимоотношения, ние ще се превърнем в господари на живота си.

- Не мога да не ви попитам за престоя ви в затвора. Как се случи това и какви уроци научихте за себе си през този период?
- Това беше едно удивително приключение! Аз бях единственият човек там, който не беше престъпник, но се намирах в затвор за криминални престъпници. Бях в „Пентънвил“ – един от най-суровите и изпълнени с насилие затвори във Великобритания.

Първото, което научих, е как функционира наказателната система. При нея водещият критерий не е правилно и грешно, нито пък истина и лъжа, а това кой може по-убедително да разкаже своята история, така че хората да му повярват. Там разбрах, че има инструменти, които могат да обърнат всяка тежка ситуация в невероятно преживяване. Научих, че средата никога не определя твоята същност – тя единствено ти дава възможност ти самият да определиш себе си.

- А защо толкова много хора се саботират сами, без да го осъзнават?
- Има две причини. Първо - човек никога не се издига над мнението, което има сам за себе си. А повечето хора имат ниско мнение за себе си и не защото не са добри достатъчно, а защото, когато са били малки, са им казвали: „ти си глупав“, „ти не можеш да се справиш“, „ако направиш това, няма да бъдеш обичан“.  Това също е нещо, на което не ни учат в училище – да оценяваме себе си. Ако ти гледаш на себе си като човек, който може да печели по 50 000 евро на година и започнеш да печелиш по 75 000, твоята собствена представа за теб ще започне да те саботира, за да те свали на нивото на представата. Но ако си човек, който се вижда като някой, който може да печели 50 000 евро, а в момента печелиш по 10 000 на година, тогава твоята представа ще ти помогне да се издигнеш до очакваните 50 000. Това е собственият лимит, който умът поставя, и това важи за всяка сфера на живота, не само за финансовата.

- В книгата си пишете за четирите нива на съзнанието. Кои са те?
- Съзнанието е предмет, който е доста труден за много хора. Така че ще ви дам модел, за да може по-лесно да го разберете. За мен съзнанието означава активното изживяване на себе си. Аз го разграничавам на четири нива. Първото, най-ниското ниво, наричам „на мен“.
 Повечето хора, които се намират в него, се оплакват, че нямат живота, който им харесва, че нямат партньора, който искат, но всичко това им се случва отвън – изживяват се като жертва. Животът ще даде много болезнена обратна връзка на този, който избере да живее в тази роля.
Ако се качим на следващото ниво на съзнанието, наричам го „заради мен“, там тези хора разбират, че ако искат да постигнат целите си, това ще стане заради самите тях. И се придвижват от манталитета на жертвата към манталитета на човека, който успява и постига желанията си. Третото ниво е „чрез мен“ – животът тече чрез теб. Там има повече синхроничности, някои ги наричат благоприятни случайности. Животът тече без много усилия, човек започва да привлича това, което иска, вместо да го гони, или да се оплаква, както е в предишните етапи. И най-висшето ниво на съзнание е „като мен“. Там ти се сливаш с всичко, ставате едно. В духовната терминология това се нарича единство, единение. В метафизиката го наричат недуалност. Това е, когато аз виждам себе си в теб, теб в мен – няма разделение между нас. Много велики учители обясняват това състояние на съзнанието от своята гледна точка. Например Иисус казва „всички сме едно и всички сме Божии деца“. Поети като Руми пишат „ти не си капка в океана, ти си целият океан в една капка“ Това е едно и също.

- Кои са основните качества, които трябва да притежава един лидер, един успял човек?
- Двете неща са различни. Може да имаме самотна майка, която е успешен родител. В този случай се изискват съвсем различни качества от човек, който ръководи бизнес. Но като лидер едно от великите качества, които трябва да притежаваш, е да не съдиш себе си заради броя провали, които имаш, а по това колко други лидери създаваш. Също да имаш готовност да правиш това, което е правилно, но не заради егото си, не за да спечелиш в своята собствена игра, а в името на дългосрочното и по-висше благо. Успехът за мен не е свързан с това колко пари имаш. За съжаление за много хора смисълът е в това – колко много пари могат да натрупат, само за да осъзнаят в крайна сметка, че това е неправилната игра. Няма човек, който когато е на смъртния си одър, да каже на хората до него „моля ви, донесете ми счетоводния отчет за моя първи милион“ или „донесете ми снимка на първото ми ферари“, или „донесете ми дипломата, която е окачена в махагонова рамка на стената“. Хората, когато умират, казват винаги едно и също – доведете ми хората, които обичам най-много, за да им кажа за последен път, че ги обичам, да им кажа, че съжалявам, че не съм прекарвал достатъчно време с тях.
Така че, ако искате успешен живот, приоритизирайте връзките си с хората и взаимоотношенията и се отървете от илюзията на притежаването на все повече материални неща – пари или нещо друго.
- Кой е най-големият провал, който вие лично сте преживели, и как се справихте с него?
- Интересен въпрос, ще трябва да помисля малко... Може би най-големият ми бизнес провал беше проектът Space Energy. Вложих милиони долари лични мои средства, пари на мои приятели и инвеститори. И не успяхме. Как се справих с това? Честно казано, не много добре. За мен беше голям урок. Често пъти съм казвал, че ако утре загубя всичко, това ще е добър повод да започна отначало. И наистина съм го правил, защото аз не обърквам собствената си стойност с това колко пари притежавам...

Купете книгата на Питър Сейдж от нашия онлайн магазинЦялото интервю с Питър Сейдж може да прочетете
в брой 2/2010 г. на Списание 8.


Един светец от ХХI век Публикувано в 8

Един светец от ХХI век

Ръката му потъна в корема ми, нямаше болка

Земя на писмености Публикувано в 8

Земя на писмености

Тук се раждат най-древните писмени знаци в света - буквите на траките, старогерманската азбука на епископ Вулфила и славянската кирилица

Доц. д-р Екатерина Тодорова: „Дислексията не е болест” Публикувано в 8

Доц. д-р Екатерина Тодорова: „Дислексията не е болест"

Това е състояние, при което информацията се преработва по различен начин

Кан Тервел, спасителят на Европа Публикувано в 8

Кан Тервел, спасителят на Европа

Нека на днешния празник си припомним за този български военен подвиг

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил” Публикувано в 8

Доц. Благородка Велева: „Българското население е най-облъчено от Чернобил”

Щетите тук, освен Беларус и Украйна, са най-големи заради информационното затъмнение

Христос воскресе! Как? Публикувано в 8

Христос воскресе! Как?

Проф. Иван Манев предлага хипотеза за свръхестествените явления и дори... обяснява възкресението на Иисус с антигравитация

Досието на Иисус Публикувано в 8

Досието на Иисус

Историята предполага: Той наистина е живял, говорел е и гръцки, имал е брат близнак, а гробът на „баща“ му е в Германия

Инвестиция „Родолюбие“ Публикувано в 8

Инвестиция „Родолюбие“

С фондацията си д-р Милен Врабевски помага на младите хора да се гордеят, че са българи

Операция „Буря“ Публикувано в 8

Операция „Буря“

Сталин планира пръв да удари нацистка Германия, но Хитлер го изпреварва

Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване Публикувано в 8

Астрологът Гал Сасон: 2020 г. е врата към ново осъзнаване

Ще настъпи ли Ерата на Водолея и защо ни очаква свободно падане в стил „Скок на вярата“?

Коронованият ангел Публикувано в 8

Коронованият ангел

Царица Елеонора, втората съпруга на Фердинанд, спасява хиляди бежанци през войните и опазва от разрушение безценната Боянска църква

Радиовълните късат ли ДНК? Публикувано в 8

Радиовълните късат ли ДНК?

Някои честоти имат потенциала да вредят, но данните са недостатъчни и противоречиви

Внос на лукс в Тракия Публикувано в 8

Внос на лукс в Тракия

Владетелите високо ценели разкошните предмети. Получавали ги като данък или подаръци

Професор Янаки Караджов: Зелева чорба против рак Публикувано в 8

Професор Янаки Караджов: Зелева чорба против рак

Десетки са се излекували с рецептата, която ни завеща един истински човеколюбец

Стани електроцентрала Публикувано в 8

Стани електроцентрала

С фотоволтаици на покрива си независим, получаваш евтин и екологично безвреден ток. Допълнителен бонус е, че ПроКредит Банк дава рамо за изграждането на 30 KW фотоволтаична инсталация