Подкрепете ни!
Здравед-р Милена Георгиева,доц. д-р Георги Милошев, БАН / 14 февруари 2012

Чаша вино на ден удължава живота

Генетиката дава рецепти как да остаряваш като катедрала

Съществува ли еликсир на безсмъртието? Възможно ли е да живеем вечно, без да остаряваме? Въпроси, които вълнуват всички ни, независимо дали го признаваме, или не. И докато главният герой във филма „Индиана Джоунс и храмът на обречените" се опитваше да ни убеди, че еликсирът на безсмъртието е реалност, здравият разум подсказва, че това не е така. Трябва да бъдем наясно, че забавянето на процесите на остаряване и удължаването на нашия живот не могат да се случат без активното ни участие. Здравословното остаряване е шанс да прекараме последните си години, наричани още златни, в цветущо здраве и с бодър дух. А науката вече може да ни помогне доста в битката с времето.


Хората са различни, но при остаряването всички преминават през изменения на тялото, ума и организма като цяло. Признаците са познати. Например влошаване на слуха и зрението, намаляване подвижността на ставите, остеопороза, загуба на памет и различни невродегенеративни изменения.

Съвременните изследвания промениха представите за стареенето. Ето няколко примера. Влошаването на слуха става по-бързо при мъжете, отколкото при жените.
Мислим си, че с възрастта хората стават по-лоши и заядливи. Оказва се обаче, че с годините не променяме много своя характер. Какъвто е човек на 30, такъв остава до края на живота си.

Според науката, ако се забелязват изменения в характера, те по-скоро се дължат на невродегенеративни промени и сериозни заболявания като Алцхаймер.

Молекулярен поглед
към остаряващите клетки

С напредването на възрастта започват да се натрупват мутации в молекулата на ДНК, които водят до нарушени функции на гените, а понякога и до пълната им загуба. Започва складиране на нефункционални, дори токсични за клетката протеини, които затрудняват работата и водят до смъртта й.
Наскоро група учени от Университета на Калифорния в Сан Франциско показаха интересни резултати, получени от изследване процесите на остаряване при червеи Caenorhabditis elegans - често използван модел в молекулярната биология.
Учените установили, че с остаряването в клетките им започнали да се  трупат нефункционални протеини. Както в голям град с неправилно функциониращи системи се събира боклук, така и в остаряващата клетка се събират дефектни протеини, някои от които приличат на натрупваните в мозъка при Алцхаймер. С други думи, процесите на остаряване при различните организми са сходни и това дава поле за изследвания.
Друга характерна черта на остаряващите клетки е скъсяването на краищата на хромозомите, т.нар. теломери. При всяко делене на клетките те стават по-малки и в определен момент клетката умира. Интересно откритие в тази насока направиха учени от университета „Айнщайн" в Ню Йорк. След генетично изследване на  столетници се оказа, че те имат особена генетична характеристика, която им позволява да поддържат постоянна дължината на теломерите. Стана ясно, че 

доживелите до дълбока старост
притежават мутация в гена TRF2

Тя засилва активността на ензима теломераза, участващ в поддържането на дължината на теломерите и водещ до по-бавно остаряване. Голяма част от изследваните столетници не показват развитие на свързани със старостта болести като диабет и сърдечносъдови проблеми.
Макар и много важни, теломерите са само част от пъзела, наречен стареене. Това откритие обаче дава нови насоки в опитите на учените да разработят нови терапии. Би могло например да се синтезират медикаменти, които да наподобяват или да стимулират работата на ензима теломераза, за да се запазят  дължините на хромозомите при деленето на клетките и така да осигурят по-дълъг живот.
Всички се раждаме с уникален ДНК код, чрез който генетично предопределени се оказват всички жизнени функции, включително как ще остаряваме и колко дълго ще живеем. Здравословното хранене, физическата активност и засилената работа на мозъка водят до по-бавно и с малко странични ефекти остаряване. Създаването на екологично чиста заобикаляща среда, както и използването на козметични продукти срещу остаряването определено помагат за поддържане на нашето здраве и за намаляване последиците от стареенето.

Нашите гени и процесите на стареене

Съществува рядка болест (веднъж на 4 милиона раждания), наречена Джилфорд прогерия, или синдром на ранното остаряване. Това е изключително тежко състояние, при което телата веднага започват да стареят и болните едва доживяват до 12-13 години. Дълго време учените не намираха причината, но след разкодирането на човешкия геном стана ясно, че това е

една-единствена мутация,

заменяща буква в генетичния код за протеина, наречен ламин А.
Той е отговорен за целостта на клетъчното ядро, където е разположена ДНК, както и за правилното делене на клетките. Представете си: грешка в само една от 4 милиарда „букви" има такъв драматичен ефект. С други думи,

генетичният код е определящ
за реализирането на генетичната информация

Има обаче различни фактори, които могат да променят начина на четене на този код. Например синдромът на ранното остаряване се наблюдава по-често при деца на по-възрастни родители. 
Нека припомним изследването на Бостънския университет върху 1055 столетници (вижте в брой 9/2010 на Списание 8). Всички изследвани притежават 115 варианта на ДНК, които имат отношение към дълголетието. Обикновено 30% от това как ще се реализира генетичната информация зависи от самата ДНК, а останалите 70% се определят от средата. При изследваните столетници обаче процентът на значимост на ДНК се увеличава до 70%. Това означава, че генетичният статус при тях е сравнително независим от околната среда. И въпреки това остава немалък процент гени, чиято активност се определя и от факторите на средата. Защо да не използваме този факт.Връзка между остаряването
и заболяванията

Известно е, че с остаряването рискът от заболявания се увеличава. С възрастта започват промени в артериите, които увеличават риска от сърдечносъдови проблеми. Съществува и обратна връзка - сърдечносъдовите заболявания ускоряват стареенето на артериите. С други думи, двата процеса - стареене и болести, са свързани и познаването им води до повече възможности за дълъг и качествен живот.
Благодарение на общите усилия на учени и лекари бяха разграничени някои от белезите на нормалното остаряване от други изменения в остаряващия организъм, дължащи се на заболявания. Например сърдечният риск може да се определи по-добре, ако се отчетат два параметъра едновременно - обиколката на талията и съотношението между височината и теглото, отколкото, ако се отчете само единият.
Хранителните навици също дават информация за физиологичния статус и могат да предопределят начина, по който ще остареем. Изследвания сред възрастни показват, че с увеличаване на храните, богати на фибри, нивата на холестерола спадат. Следователно начинът, по който живеем, определя и този, по който ще остареем.
Реализирането на нашата генетична информация зависи от начина и средата ни на живот. Епигенетиката се занимава точно с връзката между гените и околната среда  (виж брой 11/2009 на Списание 8). Най-общо, генетичният код е уникалната азбука на всеки от нас, но влиянието на всички фактори, с които всекидневно се сблъскваме, определя как тази азбука ще бъде прочетена. Епигенетичните механизми регулират проявяването на гените и ако искаме да забавим, доколкото е възможно, стареенето и болестите, трябва активно да се постараем. 
Какво да правим, за да остаряваме бодри и щастливи?

Движението е здраве

Още древните римляни са вярвали в тази максима. Необходимо е да отделяме колкото можем повече време за спорт и активни физически занимания. Да, някои хора обичат да се движат, други - не. Но физическите занимания са крайъгълният камък на всяка програма за здравословен живот. Хората, които се движат повече, живеят по-дълго и по-добре. Не повдигайте многозначително вежди и не си представяйте тежки физически упражнения. Става въпрос за ежедневни занимания като извеждането на кучето на разходка, излети в парка, почистването на къщата. Различният тип движения допринася за запазването на подвижността и младостта. Упражненията за баланс помагат да се избягват злополуките и травмите; силовите укрепват мускулите и намаляват риска от остеопороза, докато разтегателните са полезни за гъвкавостта.

Внимание
към теглото

За по-възрастните наднорменото тегло е сериозен проблем. Пълните хора са подложени на по-голям риск от заболявания от по-слабите си връстници. Нека споменем само сърдечносъдовите проблеми и диабета тип 2. 

Здравословна храна
за размисъл

Всички сме чували френската поговорка: „Кажи ми с какво се храниш, за да ти кажа какъв човек си" или американската версия:

„Ти си това, което ядеш",

но дали сме се замисляли колко е важно значението є за нашето здраве? Едва ли!
Видът и качеството на храната могат да подпомогнат нашето здравословно остаряване или да доведат до сериозни проблеми. Американски учени от института за изследване процесите на остаряване са дефинирали хранителните съставки, които увеличават риска от този тип заболявания. Наситените мастни киселини и холестеролът трябва да бъдат заменени със зеленчуци, плодове, риба и ядки. Това ще направи чудеса с начина, по който се чувстваме, независимо от възрастта. 
Още през 1930 г. е доказано, че намаляване на дневното количество калории увеличава продължителността на живот. Сега Американският институт по остаряването изследва как точно става това. Да, звучи обещаващо, но за учените само наблюдения не са достатъчни. Трябват експерименти, и то върху подходящи моделни обекти. Почти невъзможно е процесът да бъде проследен при човека, като се има предвид, че той живее средно 80±10 години. Доказано е, че продължителността на живот на мишки

може да се увеличи с 40%
с намаляване на дневните калории

Подобна тенденция е наблюдавана при мушиците дрозофила и при червеите. Резултатите са изумителни и са верни не само за многоклетъчни организми, но и за дрожди. Тези едноклетъчни през последните 20 г. са успешен модел за изследване на процесите на остаряване при човека. Звучи странно, но дрождите сахаромицети, също както нашите клетки, имат ядро, в което е концентриран геномът, и имат около 90% сходство с човешките гени. 20% от мутациите, предизвикващи заболявания у човека, имат аналог при дрождите.
През 1996 г. екипът на проф. Гуаренте от Масачузетския технологичен институт, изследвайки дрождите, доказа, че генът SIR2 (кодиращ т.нар. регулатор на умълчаването на генетичната информация) е свързан с увеличената продължителност на живота. Ако работата на този ген изкуствено се усили, това удължава живота. Авторите недвусмислено показаха, че умелото боравене с подходящи гени води до забележителни резултати. Нещо повече, активатор на този ген е резвератролът,

субстанция
в гроздето и виното

Неслучайно в съветите за здравословен живот винаги се включва чаша червено вино на ден.
Тъй като резвератролът не е най-силният активатор на гена, учените започнаха да изпитват две химически синтезирани лекарства, влияещи по същия начин. Много фармацевтични компании обявиха, че са готови да платят на изследващата фирма „Сиртрис фармацеутикълс" 720 милиона долара за нейните разработки. Вече се знае, че тези вещества намаляват риска от диабет и сърдечносъдови заболявания. Но докато са все още в клинични изпитания, чаша червено вино (не цяла бутилка!) е сигурният източник на резвератрол, а и звучи доста по-приятно - грижа за доброто настроение и профилактика за дълъг живот.

Остаряването е интересен
въпрос за всички

Само от началото на 2010 г. по света по темата са излезли над 12 000 научни публикации. 
В България също работим в тази насока. В Лабораторията по молекулярна генетика на Института по молекулярна биология на БАН разработваме проект за изучаване на организацията на ДНК в ядрото и настъпващите със стареенето изменения. Изследват се споменатите дрожди сахаромицети. Идеята е да се установяват молекулните механизми при остаряващите клетки и да се разработят схеми за контрол на тези изменения с една цел: удължаване на живота в добро здраве.
Една не толкова известна поговорка казва: „Не позволявай в тялото ти да се промъкне старец." Звучи разумно и смислено. Да, от една страна, има генетична предопределеност за това колко дълго ще живеем, но остават много важните проценти дълголетие, които зависят само от нас самите. Нужни са ни само воля и желание за едно приятно остаряване. 
Как да си облекчим живота в жегите Здраве

Как да си облекчим живота в жегите

Студените душове не са особено полезни

Целебната сила на поста Здраве

Целебната сила на поста

Когато човек си даде физическа, психическа и хранителна почивка, енергията му неутрализира болните и мъртви клетки, вредните бактерии и вируси и така се възстановява

Лидерство и килограми Здраве

Лидерство и килограми

Не можем да развием висока умствена и емоционална интелигентност, ако пренебрегваме нуждите на тялото

Холерата: Скорострелният убиец Здраве

Холерата: Скорострелният убиец

Днес болестта продължава да убива хора най-вече в Африка, Латинска Америка и Азия

Боуен помага на тялото да се самолекува Здраве

Боуен помага на тялото да се самолекува

Терапията се радва на успех в над 30 държави, прилага се при автоимунни заболявания, депресии, проблеми в опорно-двигателния апарат и мн.др.

Самолечение с глад е ключ към свободата Здраве

Самолечение с глад е ключ към свободата

Активира се вътрешният ви лекар, който ви пипа точно там, където имате най-голяма нужда

„Хората биха могли да живеят 280 години“ Здраве

„Хората биха могли да живеят 280 години“

Тайните на дълголетието според Иван Неумивакин

Били Айлиш говори открито за синдрома на Турет в ефир Здраве

Били Айлиш говори открито за синдрома на Турет в ефир

Певицата вярва, че така окуражава другите страдащи

С бързо ходене може да свалите 16 години от възрастта си Здраве

С бързо ходене може да свалите 16 години от възрастта си

Не бройте крачки, просто забързайте темпото

Проблеми с бъбреците = липса на жизнена енергия Здраве

Проблеми с бъбреците = липса на жизнена енергия

Как страстта към земното може да разболее физическото тяло

Маймунската шарка не е болест, предавана по полов път Здраве

Маймунската шарка не е болест, предавана по полов път

Експерт от Кеймбридж разказва за симптомите на зараза с ендемичния вирус

Второто ежегодно издание на инициативата Мисия Супердок награждава най-обичаните лекари Здраве

Второто ежегодно издание на инициативата Мисия Супердок награждава най-обичаните лекари

На бляскава церемония в София бяха отличени специалистите с най-висок рейтинг в 14 специалности

Koжа като блестящ диамант Здраве

Koжа като блестящ диамант

Марката SHIMANI предлага висококачествена козметика, произведена в България

Спасен, за да спасява Здраве

Спасен, за да спасява

Иван Лесев оцелява при 1% шанс за живот. От този момент непрестанно търси и прави нововъведения, които връщат здравето на хиляди българи.

Натуралният продукт Карикол Гастро е вдъхновен от мъдростта на будистките учители Здраве

Натуралният продукт Карикол Гастро е вдъхновен от мъдростта на будистките учители

Съчетанието от папая и овес е ефективно средство срещу гастрит, киселини и рефлукс