Подкрепете ни!




ЗдравеД-р Светослав Славчев / 19 септември 2012

Марионетки сме на Луната

Нощното ни светило владее тайните сили на човека



Беше едва доловимо  усещане – че нещо не е наред. В следващия миг отворих очи. Бе необикновено светло, в прозореца над мен висеше огромна оранжево-червена луна, чуваше се тих шепот. Надигнах се в леглото и видях - колегата, с когото бяхме командировани в града и спяхме в една стая, стоеше прав и тихо си говореше. Широко отворените му очи гледаха през мен, ръцете се движеха, като че бяха чужди. Пристъпи, очите му бяха стъклени и пусти. 
- Папката… - каза, – тя е над големите книги… трябва да четеш книги… заради папката трябва да четеш…
 „Лунатик! – помислих. – Значи затова ме предупреди, че си говорел насън! 
Не се стъписах, по една случайност имах опит с лунатик – мой близък, знаех какво трябва да се прави. Да му се говори тихо и да се отведе в леглото. Имах чувството, че на моменти ме чуваше, защото продължи да шепне и ме последва. Легна. След няколко минути въздъхна, затвори очи и започна равно да диша. Беше потънал в дълбок сън. А аз останах буден. Огромната луна изпълваше прозореца, после бавно потъна зад планината.
Знаех, че той не помни нощното преживяване и се колебаех дали да му кажа. Но все пак му казах, когато закусвахме. Така, между другото.  
- Говореше – рекох - разни несвързани неща, за някаква папка, която била над големите книги, които трябвало да четеш!
Реакцията беше мигновена. 
- Папката! – възкликна той удивен. – Над енциклопедиите в шкафа! Господи, сложил съм я над томовете, тя е паднала отзад, без да забележа! А аз света обърнах! 
И сега пък той разказа,че преди месец му изчезнала папка с протоколи от опити за дисертацията, която работел. Поболял се от търсене, дори започнал да подозира някакъв колега, който бил му пречел за дисертацията. Пълна параноя!
Прекъсна си закуската, избърза до рецепцията, за да звъни на жена си у дома. И се върна сияещ.  
И аз се зарадвах, но – трябва да кажа – не бях особено учуден. Бях чел за подобни случаи. Лунатиците рядко разговарят. Но когато говорят, понякога неочаквано разкриват неосъзнати или дълбоко скрити мисли и събития.  



Лунатизъм съществува, откак съществува човекът. А може би и преди това. Защото са наблюдавани подобни на лунатизма явления дори при горилите. 

ТЕ НЕ СА БОЛНИ, 
НО ЗДРАВИ ЛИ СА?

За  лунатици се говори в египетски папируси, в клинописи от времето на Ашурбанипал, в първата легендарна китайска книга за лечение „Пен Тсао" отпреди 5000 години. За оздравяване на лунатика принасяли жертви на бога на Луната. В Древен Египет той бил Тот - мъж с глава на ибис, който владеел също писмеността, тайните науки и магиите. Така е и в други древни религии - Луната винаги е свързвана с тайните науки, които не са за простолюдието. По-късно, в Средновековието, естествено -  вярвали, че лунатикът е завладян от демони. За Инквизицията лунатизмът бил неоспоримо доказателство за връзки със сатаната и близките на лунатика старателно криели нощните му разходки. 
Запазена е една любопитна рецепта от ХVІ век. Тя е от Парацелз, бащата на медицинската химия.  

„В нощ на пълнолуние смеси две части кръв от прилеп с една част железен камък на прах и две части стрити нокти от орел. Добави пет части добро червено вино, размеси и леко загрей на лунната светлина, без да кипне. От тази смес давай на болния по двайсет капки вечер дванайсет дни, като той винаги трябва да произнася молитва към Светата майка за оздравяване."  Лекарството си е лекарство, но Парацелз не пропуснал в онези несигурни времена да се застрахова и с една молитва!

Годините минавали, отношението към лунатиците се променяло, но все пак явлението се смятало за проява на тъмни сили. Не случайно Шекспир прави лейди Макбет лунатичка. А Пиер Лаплас пише за лунатиците: „Те не са болни, но здрави ли са?" Знае се, че имало лунатици учени, писатели, композитори – Джон Далтон, Едгар По, Оскар Уайлд, Нилс Бор. А Белини създава операта „Сомнамбула" по действителен случай.

ЖЛЕЗИТЕ И
ХОРМОНИТЕ
 
През последните 150 години, с развитието на съвременната медицина, бяха изследвани и лунатизмът, и общо влиянието на Луната върху организма. Защото Луната е тясно свързана с растежа и живота на човека: месечният цикъл у жените е лунарен, бременността се изчислява в лунарни месеци. 

До средата на отминалия век учените даваха повече описания за влиянието на Луната и по-малко отговори на въпроса „Защо?". Вярно е, медицината е една от най-консервативните науки, тя закъснява с отговорите. Но така и трябва да бъде, от един отговор могат да зависят животът и смъртта.  

Днес сериозните хипотези за същността на лунатизма са свързани с хормоналния фон у човека, т.е. с жлезите с вътрешна секреция. Предполага се, че Луната чрез особената светлина и силата на гравитацията – могъщо двойно влияние! - пряко въздейства върху „царицата на жлезите" – хипофизата. Тази сложна жлеза е във връзка по нервен и хормонален път с другите важни жлези в тялото. От сетивата до хипофизата идват сведения за организма, на които тя отговаря както с пряко въздействие върху мозъка, така и с повишаване или понижаване на нивото на различни хормони в тялото.
Образно казано, хипофизата е централен диспечер в организма. Тя регулира метаболизма и водната обмяна, кръвообращението и дишането, двигателната активност, имунитета. Както и прецизната работа на нервната система - възбуда и задръжка, рефлексите, бодростта. 

ПОД СЪЗНАНИЕ

В поддържането на бодростта активно се намесва и един друг хормон – мелатонин. Той се излъчва от жлеза, която също е в мозъка – епифиза. Тя е все още загадка за медицината. Мелатонинът бе известен още от средата на миналия век, но не се знаеше за какво служи. В края на века се доказа, че  има важна роля в нагласата на организма за ден и нощ. Т.е. за идването на съня и какъв да е той, за бодростта. Установи се също, че слънчевата светлина намалява отделянето на мелатонин – за да заспим, разбира се! Но много по-силно намалява отделянето на мелатонин при лунна светлина!

Епифизата със своя мелатонин и хипофизата с хормоналната и нервна регулация подготвят тялото за нощта и съня. Необикновен синхрон! В разстройството му е тайната на лунатизма, а и на други странни явления в мозъка! Лунатикът спи и не спи, подсъзнанието е будно и напрегнато, то вади наяве факти и случаи, които го тревожат, понякога – удивителни, такива, които паметта отдавна е погребала. Двигателната активност също излиза от контрола на съзнанието. Вземат връх  първичните рефлекси, останали от животните. Лунатикът върви с  маймунска ловкост по парапетите на балкони, над зинали пропасти. Разгръщат се и неподозирани сили, пак както у животните.

Лунатици  вдигат непосилни тежести, тичат с невероятна скорост, изтърпяват нетърпима болка. Явно нашето тяло има огромни резерви, които мобилизира при съдбовни случаи. Впрочем в науката няма единство по названието лунатизъм. Мнозина смятат, че той е област от сомнамбулизма, думата означава „ходене насън". Има и такива лунатици - ходят насън и без луна. Но защо 90% от сомнамбулите излизат по пълнолуние?

Още за влиянието на Луната върху организма и как да се възползваме от него - четете в темата от Септемврийския брой на Списание 8.
Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им. Здраве

Билки против болка? Да, но след внимателно проучване на действието им.

Употребата на лечебни растения трябва да е само след консултация с медицинско лице

Подагразон: билковият лек при подагра Здраве

Подагразон: билковият лек при подагра

Хранителната добавка обединява мощни царски билки за „царската болест“

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан Здраве

Използват ли казината „времево изкривяване“, за да ви държат в капан

Целта на казиното е да ви накара да останете достатъчно дълго, за да загубите

Болното дебело черво ни състарява преждевременно Здраве

Болното дебело черво ни състарява преждевременно

Неговият микробиом е свързан с биологичната възраст

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота Здраве

60-минутна разходка с 4,5 км в час спасява от самота

Nature: Физическата активност компенсира депресивни състояние, свързани със социална изолация

Да останем с всичкия си до края Здраве

Да останем с всичкия си до края

Според акад. Бехтерев хората сами се докарват до слабоумие

Енергийното здраве на дома Здраве

Енергийното здраве на дома

Домовете ни са пронизани от нарастващо множество излъчвания, с които сме принудени да се справяме ежедневно. Как да се защитим?

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения Здраве

Тай Чи е по-полезен за сваляне на кръвното от аеробните упражнения

Учени наблюдаваха 349 души в продължение на една година

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина Здраве

Столетниците са с ниски нива на глюкоза, креатинин и пикочна киселина

Общият холестерол и желязото в кръвта им обаче са повече, сочат данните от ново проучване

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ Здраве

Съдът на САЩ ще реши дали флуоридът в питейната вода понижава IQ

Съдия Едуард Чен: бебетата, хранени с адаптирано мляко с чешмяна вода, са „критична уязвима група, изложена на най-високата доза флуорид“

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания Здраве

Кожата ни предупреждава за скрити заболявания

Как да се научим да разпознаваме сигналите й

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени Здраве

Аденомиозата причинява страдания на една от пет жени

Лекарите все още разработват стандартизиран метод за нехирургична диагностика

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола Здраве

Какво се случва с черния ви дроб, когато се откажете от алкохола

Колкото по-рано захвърлите спирта, толкова по-голям е шансът за напълно възстановяване

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива Здраве

Д-р Меркола: Станете от стола, седенето ви убива

Изследвания сочат, че редовните тренировки не компенсират щетите за здравето от хроничното седене

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Да спим ли заедно с бебето си? Здраве

Да спим ли заедно с бебето си?

Съвместното спане се е превърнало в болна тема за обсъждане. Каквото и да решиш, все ще се намери някой да ти каже, че грешиш.