Подкрепете ни!




ЗдравеЖеня Милчева / 30 септември 2014

Разрешени Е-та увреждат ДНК

Български генетици доказаха, че поне 6 от тях създават риск от рак и позволените норми трябва да се понижат 10 до 100 пъти

Подкрепете петицията на Списание 8 срещу опасните Е-та!

Знаем, че добавките в храните, означавани с „Е", не са букет от витамини, но известно ли ни е, че някои от тях буквално залагат бомба в организма ни, като увреждат ДНК? Така създават сериозен риск от рак. И още по-лошо - могат да се предадат в поколението ни. Най-жестоките убийци се оказват оцветители. Български генетици изследваха 20 Е-та, за 6 данните им са категорични: те опасно променят ДНК дори в много по-ниски концентрации от сега разрешените.  За да са безопасни, Е-тата трябва да са в дози, от 10 до 100 пъти по-малки от нормативно приетите. Списание 8 видя на живо в лабораторията истината за Е-тата.

Шарени убийци 


„Като чета какво пише на опаковката, ми се струва по-безопасно да изям нея, отколкото съдържанието й." Така реагира един приятел, докато броеше колко Е-та са споменати сред съставките на популярно детско лакомство – повече от пръстите на ръката! Какво пък толкова? Нали има органи за контрол на храните, които следят на пазара да се появяват само такива, които не вредят на здравето. Това, което намираме по щандовете в магазините, ако не полезно, би трябвало да е поне безопасно. Ами ако самият критерий за безопасност е сбъркан?



Доц. Георги Милошев създава по-съвършен метод за  изследване на въздействието на Е-тата върху ДНК.

На пазара почти няма пакетиран или консервиран продукт без добавки, известни още като „Е-та". Тези добавки са няколко групи – консерванти, стабилизатори, оцветители, подсладители, набухватели, емулгатори. Най-общо казано, целта им е да направят продуктите по-трайни, по-вкусни и по-привлекателни за окото. (За  Е-тата ви разказахме подробно в  бр. 12 от 2009 г. на Списание 8.) В Европейския съюз одобрени за употреба са няколкостотин, регламентирана е и допустимата им концентрация в продукта. На опаковките не пише каква е тя, но е задължително Е-тата да са упоменати. Презумпцията е, че се съдържат в допустимите количества.

ЧУВСТВИТЕЛНО

И тук стигаме до важния въпрос – дали тези допустими количества са безвредни.  Не, не са. Поне 6 Е-та - сред които консервант, 3 оцветителя, добавка за енергийни напитки и популярна съставка на аналгетици – са в концентрации, които могат да доведат до рак! 
Доц. д-р Георги Милошев – ръководител на Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология на БАН, е изследвал 20-ина Е-та и е публикувал резултатите за 6 от тях.  Той е усъвършенствал метод за оценка на въздействието на Е-тата върху ДНК. Неговият метод е от 100 до 10 000 пъти по-чувствителен от използваните досега. 
Доц. Милошев обяснява: „Когато допустимите количества на различните добавки в храните са били определяни, никой не е изследвал въздействието им върху ДНК. А ДНК е матрицата на живота и е първият етап, на който могат да възникнат увреждания, водещи до патология в организма. За съжаление, преди повече от 30 – 40 години токсичността на хранителните добавки и консерванти е определяна с експерименти върху мишки. Следяло се е при какви количества настъпват малформации и увреждания в различните органи на моделните обекти (черния дроб,  кръвоносната система и др.), както и кога животното се разболява от рак. Така по аналогия се преценява колко е безопасната доза за човека. И дотук." 

ШЕСТ РИСКА

Използвайки своя по-модерен и много по-чувствителен метод за отчитане на въздействието на вещества върху ДНК, доц. Милошев проверява дали наистина допустимите концентрации на Е-та са безопасни. Изследва въздействието на приблизително 20 добавки върху ДНК и успява да публикува получените резултати за шест от изследваните Е-та в научна публикация, излязла неотдавна в престижното списание Food Science and Technology.
Това, което доц. Милошев и неговият екип са проверили, е въздействието на изследваните Е-та върху генома (върху ДНК). Публикуваните досега резултати са за един консервант - натриев нитрит Е 250; три оцветителя: индиго кармин Е 132 (дава виолетов цвят), еритрозин Е 127 (оцветява в червено) и фаст грийн Е 143 (зелен цвят); добавката кафеин (или кофеин) - много използвана в енергийните напитки; и четири-амино-антипирин (с приложение във фармацевтичната индустрия, добавян към аналгетици).

За инициативата на Списание 8 новите резултати да бъдат взети предвид за въвеждането на по-строги законови ограничения - четете тук.

Всичко по темата - само в Септемврийския брой на Списание 8.
Употребата на канабис води до трайни когнитивни увреждания Здраве

Употребата на канабис води до трайни когнитивни увреждания

Учени твърдят, че марихуаната изобщо не е безвредна, особено за младите

Доверявам се напълно на себе си и на Вселената...И болестта отминава Здраве

Доверявам се напълно на себе си и на Вселената...И болестта отминава

Според В. Синелников хората сами създават болестите от нищото, използвайки силата на своите мисли

Нахрани кожата си с YOGH® Здраве

Нахрани кожата си с YOGH®

Ръчно изработена пълноценна и природна козметика за теб. БЕЗ пластмаса, сгъстители, петролни деривати и вода

Станете от масата! Здраве

Станете от масата!

Защо продължаваме да ядем дори когато вече сме сити

Ароматерапия за събуждане на Духа Здраве

Ароматерапия за събуждане на Духа

В навечерието на коледните празници споделяме с вас една статия от Д-р Хоцел на тема Духа и грижата за него

Билков цяр при вирусни инфекции Здраве

Билков цяр при вирусни инфекции

Какво да правим стъпка по стъпка при поява на настинка и вирусни инфекции и как да ги избегнем?

Вълната на гребена на вълната Здраве

Вълната на гребена на вълната

Защо да ползваме естествения материал и как той променя съня и домовете ни

Периодичното гладуване действа като лекарство при диабет и възпаления Здраве

Периодичното гладуване действа като лекарство при диабет и възпаления

Нека "времевият "прозорец", в който се храните, не е "отворен" повече от 8-10 часа

Ендобиогения лекува дори „нелечимото” Здраве

Ендобиогения лекува дори „нелечимото”

Камелия Димитрова оздравява от рак на шийката за 45 дни. Лекарят й д-р Шарбел Аби Шахин ще изнесе лекция на 27 ноември в София.

Черен кимион в борбата с ковид Здраве

Черен кимион в борбата с ковид

Всеки, приемал масло от семената, добавени към терапията, остава жив и оздравява по-бързо, сочи доклад на СЗО

Просто обсесивни ли сте или имате обсесивно-компулсивно разстройство? Здраве

Просто обсесивни ли сте или имате обсесивно-компулсивно разстройство?

Когато натрапчивата мисъл пречи на ежедневните ви дейности - потърсете лекар

Тялото е електроцентрала Здраве

Тялото е електроцентрала

Как да бъдем здрави, жизнени и щастливи без концепции

Здраве, ум и етерични масла Здраве

Здраве, ум и етерични масла

Причината за заболяването се крие в гостоприемника, а не в причинителя

Българският антидот срещу COVID-19? Здраве

Българският антидот срещу COVID-19?

Имунният катализатор TERRA OXY е революционно откритие в борбата с всички патогени. Докато пиете капките, изчезват и други болести.

Здравето минава през корема Здраве

Здравето минава през корема

Висцералната терапия на проф. акад. Огулов пречиства блокажи и възстановява нормалната функция на вътрешните органи

Изследване от 2008 г.: Естествено придобит имунитет ни пази цял живот Здраве

Изследване от 2008 г.: Естествено придобит имунитет ни пази цял живот

Антителата на възрастни хора, преболедували Испанския грип през 1918 г., остават в бойна готовност