Подкрепете ни!
Здраве10 юни 2016

Музиката ни прави по-умни

Подпомага развитието на младия мозък и побеждава стреса. 9 състояния, при които лекарите препоръчват любимите трели

Музиката е доказала неведнъж, че е изключително важна част от човешката култура. От своето ритуално минало до превръщането ѝ в модерно средство, което специалистите „предписват“ за лична мотивация, концентрация и подобряване на настроението, тя е и си остава мощно лекарство за душата. 
Въпреки че традиционната музикална терапия включва определен набор от конкретни методи, истината е, че днес лекарите и психолозите препоръчват все по-широкото използване на музиката като средство, полезно за тялото и душата. Което може да е особено подходящо за тези 9 здравословни състояния. 

На музиката и връзката ѝ с растенията е посветена водещата тема в новия брой на Списание 8.

1. Музиката помага за контролиране на кръвното налягане и сърдечните смущения
Според Сърдечносъдовата асоциация във Великобритания слушането на определена музика с един и същи ритъм, продължаващ поне 10 секунди, може да намали кръвното  и да забави сърдечния ритъм. Плюс това класическите произведения с подходящ ритъм могат да бъдат използвани, за да поддържат сърдечната честота под контрол. Проучване на Оксфордския университет показва, че „слушането на музика с повтарящ се 10-секунден ритъм води до намаляване на кръвното налягане и понижаване на сърдечния ритъм - по този начин може да се предотврати хипертонията". 

2. Слушането на музика лекува стрес и депресия 
Става ли дума за човешкия мозък, музиката е едно от най-добрите „лекарства“. Проучване на университета в МакГил, Канада, разкри, че слушането на приятни трели увеличава произвеждането на полезни мозъчни химични вещества като хормона на „зависимостта" допамин. Понякога именно той е най-същественият елемент от системата в мозъка ни, повишаваща удоволствието. Повишаването му води до чувство на радост и блаженство. 
Слушането на музика има позитивен ефект и върху стреса и депресията - може да го потвърди всеки меломан. Фондация „Нам“ е съставила подробен списък с още предимства, които то ни носи и те включват понижаване на стреса както на емоционално, така и на молекулярно ниво. Възрастните хора, които свирят на музикален инструмент, се повлияват така, че тялото им започна да произвежда повече от човешкия хормон на растежа, отговорен за здравината на мускулите и костите, за регулирането на телесните течности, захарта, мазнините и дори сърдечната дейност. 

3. Музикалната терапия помага при Алцхаймер
Музикотерапията терапия е правила чудеса с пациенти, които страдат от болестта Алцхаймер. В напредналата ѝ фаза хората губят способностите си да комуникират. Според изследвания на фондация „Алцхаймер Америка“, „когато се използва по подходящ начин, музиката може да промени настроението, да се справи с предизвиканата от стрес тревожност, да стимулира позитивните взаимодействия, да улесни познавателната функция и да координира двигателните способности"

4. Музиката ни помага да учим
Слушането на музика от ранна възраст увеличава пластичността на мозъка, помагайки на мозъчната дейност така, че да се справя по-лесно с процесите на учене и промяна. Проф. Джеймс Катерал анализира академичните постижения на 6500 студенти с ниски доходи. И стигнал до извода, че когато те са били в 10-и клас, 41.4% от тези, които са посещавали курсове по изкуства, са взели поне половината си изпити с отличен в сравнение с едва 25% от тези без интереси към изкуствата. Други изследвания показват, че децата, които се занимават с музика, се справят много по-добре в училище. 

5. Свиренето на китара помага след силен стрес
Американското министерство на ветераните публикува проучване, при което бивши военнослужещи, страдащи от посттравматичен стрес, се опитали да облекчат състоянието си, учейки се да свирят на китара. Организацията, осигурила музикалните инструменти - „Китари за ветерани", предлага на всички бивши военнослужещи безплатни китари и музикално обучение. Методът прилича на традиционна музикална терапия, при която пациентите са насърчавани да правят музика като част от лечебния процес. Но китарата съвсем не е единственият музикален инструмент, който може да помогне при посттравматично стресово разстройство.

6. Музиката подпомага развитието на младия мозък
Научно изследване на Ливърпулския университет в областта на неврологията доказва полезните ефекти от слушането на музика в ранните години. Дори половин час дневно се оказва достатъчен, за да увеличи притока на кръв в лявото полукълбо на мозъка, което пряко влияе върху детското развитие. 
Както обясняват специалистите от симфоничния оркестър на Портланд, „свиренето на музикален инструмент активира много части от централната (мозък и гръбначен мозък) и периферната нервна система. Докато един музикант свири, двигателните системи в мозъка контролират и грубите, и фините движения, необходими му за да възпроизведе звук. Звукът се обработва от слуховите системи в мозъка, което от своя страна регулира работата на двигателните центрове. В допълнение, сензорната информация от пръстите и ръцете се изпраща до мозъка за обработка и интерпретиране. И накрая, но не на последно място, мозъкът обработва емоционалните отзвуци на музиката". 

7. По-добри уменията по четене
Изданието „Психология на музиката" съобщава следното: „Децата, изкарали едногодишна програма за музикална подготовка, включваща обучение на все по-сложни ритмични, тонални и практически умения, показват изключителни постижения в уменията си по четене в сравнение с техните другарчета, които не са имали такава подготовка". В началните етапи на обучение и развитие музиката предизвиква слухови, емоционални, познавателни и визуални отзвуци, подпомага двигателното развитие. Доказано е също, че песните ефективно подобряват изучаването на чужди езици.

8. Музика за сън
Според Центъра по сърдечно-съдови заболявания в Китай, слушането на музика преди и по време на сън значително помага на хората, които страдат от хронични нарушения на съня. „Отпускащата музика" може да бъде използвана, за да лекува и остри, и хронични нарушения на съня от всякакъв характер.

9. Свирене на диджериду срещу сънна апнея
Проучване, публикувано в „Бритиш медикал джърнъл“ показва, че хората, страдащи от сънна апнея, могат да намерят облекчение, свирейки на австралийския духов инструмент диджериду. Пациентите, които се посветили на екзотичната музика за 30 минути на ден, 6 дни в седмицата, забелязали значително подобрение в качеството на съня си, а след 3 месеца практика се наблюдавало и рязко понижаване на умората през деня. Доктор Джордън Щерн от „Блу Слийп" твърди, че „побеждаването на сънната апнея е голямо предизвикателство, защото няма определено лекарство, което действа ефикасно при всеки. Диджеридуто обаче вече е доказано средство и то е ефективно, защото укрепва мускулите в областта на гърлото и езика, от които зависи дали съществува апнеята"

Превод: Марина Тодорова
Източник
Мистерия около дългия COVID Здраве

Мистерия около дългия COVID

30% от преболедувалите имат оплаквания 45 седмици след диагнозата

Тези деца не играят и им е трудно да се усмихват, те чакат нашата помощ Здраве

Тези деца не играят и им е трудно да се усмихват, те чакат нашата помощ

Петиция събира подписи за спешното изграждане на Национален център за детско здраве

Само 15 с положителен тест след масови прояви с 60 000 души в Англия Здраве

Само 15 с положителен тест след масови прояви с 60 000 души в Англия

FDA одобри лекарство против Covid-19 за спешна употреба. Професор: Не демонизирайте неваксинираните!

Пролетни алергии: Дишайте свободно и се наслаждавайте на обновяването на живота Здраве

Пролетни алергии: Дишайте свободно и се наслаждавайте на обновяването на живота

Превенция и лечение на симптомите с помощта на етерични масла

Отровни ли са дрехите ни? Здраве

Отровни ли са дрехите ни?

Шест опасни химикала, които могат да навредят сериозно на здравето ни

Илон Мъск: Имам синдром на Аспергер Здраве

Илон Мъск: Имам синдром на Аспергер

Американски лекари обясняват какво означава това

Учени: Кефирът може да спре цитокиновата буря Здраве

Учени: Кефирът може да спре цитокиновата буря

Пробиотични молекули помагат на клетките „воини" да разпознаят лесно „врага"

Пролетна детоксикация с ароматерапия Здраве

Пролетна детоксикация с ароматерапия

Практични съвети за пречистване на организма с етерични масла

Новите Pro Climate продукти с грижа за хората и околната среда Здраве

Новите Pro Climate продукти с грижа за хората и околната среда

Да се грижиш за природата не е само да изхвърляш отпадъците на правилното място

Защо грижата за кожата е важна? Здраве

Защо грижата за кожата е важна?

Превенцията на несъвършенства като фини линии и бръчки е по-лесна, отколкото борбата с тях

5-минутни микронавици за по-добро здраве Здраве

5-минутни микронавици за по-добро здраве

Изберете различно начало на деня си

Тази събота, 17 април, е Световният Ден на Хемофилията Здраве

Тази събота, 17 април, е Световният Ден на Хемофилията

Облечете се в червено и изпратете снимката си. Така ще изразите подкрепата си към хората с хемофилия.

Предлагат пауза за ваксината срещу Covid-19 на Johnson&Johnson Здраве

Предлагат пауза за ваксината срещу Covid-19 на Johnson&Johnson

Препоръчаха на американците да ползват ваксините на Moderna и на Pfizer

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве Здраве

Всеки трети след тежка форма на Covid-19 е с влошено психично здраве

34% са развили психиатрични или неврологични диагнози след шест месеца

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки! Здраве

Плазмите на Кеше будят кръвните клетки!

Водата, заредена с GANS anti-virus, стартира в организма процеси на самоконтрол, саморегулация и самоизцеление

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“ Здраве

Българската Асоциация по Хемофилия представя: „Движим се заедно с промяната!“

Национална информационна кампания по повод Световния Ден на Хемофилията - 17 април