Списание Осем
Абонирай се
за Списание 8

Необходимото допълнение

Или защо не съжаляваме, че разказахме за „Коварната ваксина!"

Още щом избрахме водещата тема на априлския брой, бяхме наясно, че ще последват емоционални реакции, но вълната от коментари многократно преля над очакванията ни. Още ден преди излизането на броя, когато показахме само неговата корица, вече имаше повече от 300 мнения, заемащи най-вече крайните позиции на противниците и защитниците на ваксините. 

За съжаление, дискусията по самата тема така и до момента не успява да се състои, доколкото преминава главно в епитети и обиди. Фактът, че прочетохме толкова крайно емоционални, но твърде често – груби и отвъд добрия тон мнения за работата си, ни накара да допълним няколко думи.


Научната страна на въпроса:
Очевидно огромната вълна от крайни коментари показва, че като цяло по темата за ваксините има огромна нужда да се говори в обществото ни – при това аргументирано, интелигентно и не с етикети, а с конкретна информация, като задължително се дава дума на специалистите.

Списание 8 е научнопопулярно издание, което намира мисията си именно там – да представя мнението на експертите в различни области, да търси допирните точки. Дори в провокативни теми, които рядко попадат в медийния интерес. Както вероятно е забелязал всеки, който е решил да прочете за какво става дума: в броя представяме две конкретни изследвания за една конкретна ваксина с участието на водеща българска специалистка, доцент в един от най-реномираните и уважавани по света институти на БАН. 

Нещо повече – даваме думата в подробно интервю на главния държавен здравен инспектор, който също допълва, че е време за сериозна и аргументирана дискусия по темата и че подобни изследвания трябва да бъдат вземани предвид и обсъждани от компетентните експертни съвети, които определят националния имунизационен календар. 

Нещо повече: д-р Кунчев съобщава новината, че след броени дни една от задължителните реимунизации с БЦЖ ще отпадне, а има място да се обсъжда и допълнително намаляване на календара, тъй като, що се отнася до тази ваксина, сериозно се отличаваме от световния опит – в много водещи държави тя е препоръчителна или се поставя само при специални показания.

В този смисъл нямаме претенцията на учени, а на журналисти, които дават думата на водещите специалисти в своето направление и са готови да представят допълнителни гледни точки.


Що се отнася до журналистическата страна на темата:
Мнозина побързаха да ни обвинят в призиви към отказ от ваксинации, в опит за създаване на психоза или търсенето на евтина сензация.

От една страна, заглавието на корицата и самият материал ясно насочват към това, че става дума за конкретна ваксина. В самата публикация пък нееднократно се подчертава, че в миналото тя е спасила милиони животи и също така – че опасностите, за които предупреждаваме, в никакъв случай не са свързани с другите задължителни имунизации. Нещо повече – единственият ни призив е на двете научни изследвания да бъде обърнато професионално внимание и обществото да научи за тях. В това не виждаме никаква журналистическа грешка, а напротив – изпълнен професионален дълг.

Получихме и много думи на подкрепа, за които от сърце благодарим. Не вярваме, че има теми табу, особено когато засягат здравето на огромен брой хора, доказали сме го и в многобройни предишни теми, развивани на страниците на списанието.

Целта ни не е да даваме диагнози, да се възприемаме като ментори, а да информираме и да провокираме дискусии – които рано или късно ще се върнат в добрия тон, и от които обществото има вопиюща нужда. Най-голямата придобивка от дългия български преход са свободата на словото и изразяването. В този смисъл не бихме могли да приемем опита, призива или желанието за прикриване на съществена информация, при това свързана с област като ваксините, засягаща цялото ни общество. 

Призивите към отказ от имунизация за противозаконни, а генерализирането на отношението към всички ваксини като добри или лоши ни лишава от истинската обществена дискусия. Както това важи например за лекарствата или алтернативната медицина – в някои случаи определен медикамент е животоспасяващ, в други – страничните му ефекти могат да застрашат живота и пациентът е редно да бъде информиран за рисковете.

Изборът на заглавие и послание на снимката на корицата пък са свързани със сериозното и изключително добре аргументирано научно изследване, което представяме, на български специалисти. Смятаме, че всякакъв по-неутрален подбор на конкретни думи би бил бягство от отговорност и подценяване на собствените ни читатели и тяхната интелигентност.

Не се страхуваме и ще продължим да търсим истината, каквато смятаме, че е и мисията на журналистиката. Не да поставя клишета, да обобщава, да дава готови рецепти и да налага мнението си.

В този смисъл, не смятаме да влизаме в допълнителни дискусии, поне докато не се даде думата на експертите и разговори не придобият културна атмосфера с интерес и към противоположното мнение. Разбира се, както винаги, ще дадем трибуна на страниците ни на всякакви гледни точки, поднесени аргументирано и в добър тон. Никога не сме били водени от усещането за непогрешимост. Това, на което държим, са честността и взаимното уважение.

Екипът на Списание 8
ПОДОБНИ СТАТИИ

 

Специалните поздрави за Списание 8 на 5!

Какво ни пожелаха Антон Дончев, Николай Теллалов и още трима наши приятели (видео) повече »

Личности
 
 
0

Време за абонамент!

До 7 януари всеки нов абонат получава незабравими подаръци повече »

Личности
 
 
13

Станете част от екипа на „Човек на вярата“!

Списание 8 създава филм за световноизвестния лечител Алекс Орбито. Нужна ни е и вашата помощ повече »

Личности
 
 
8
Разплащателни карти
Защита за онлай разплащане