Здраве

Внимавайте с екстрактите

Какво е най-важно да знаем, когато избираме в морето от хранителни добавки

Внимавайте с екстрактите
На пазара на хранителни добавки, съдържащи екстрактите на различни билки или пък плодове, човек буквално може да се изгуби. Уж едни и същи продукти без край... И все пак, има много сериозна разлика. В нейното търсене помолихме за съвет Галина Палазова от „ГамаВита", която да ни обясни какви са най-съществените отличия в това дали една хранителна добавка е от стандартизирани екстракти, или нищо такова не е отбелязано на нейната опаковка.

Билките... те са древни и винаги модерни. Защото именно от тях започва историята на медицината, докато се стигне до днешните ù измерения. Въпреки това продължаваме не само да преоткриваме опита на някогашните медицински системи, но и да намираме нови ползи от билките. Към тях се добавя и палитрата на суперплодовете – екстракти с екзотични имена, приютяващи полезни вещества. И все пак: дали ако например на няколко продукта в аптеката пише едно и също, зад всеки от тях винаги ще се крие този екстракт, на който можем да се доверим, когато сме изправени пред здравословен проблем?

Комплексно

Според Галина Палазова отговорът на този въпрос е колкото съществен, толкова и лесен. Защото е важно при избора на подходящия за състоянието ни екстракт да проверим дали на опаковката му стои и „магическото" определение „стандартизиран". Хранителните добавки със стандартизирани екстракти се доближават до изискванията, които към момента са в сила за лекарствата, обяснява нашата събеседничка.

Хранителните добавки са комплекс от биологично активни молекули от растителен или животински произход, аминокиселини, витамини, микроелементи, етерични масла и други. Те представляват сложни комплекси от съставки със синергично действие, чиято лечебна активност може да бъде много силна и ефективна.

Натуралните хранителни добавки са честа превенция на хронични заболявания, като действието им обикновено не се усеща толкова бързо, както след приема на синтетично лекарство. За сметка на това, както всички сме се убеждавали многократно, то е много по-безвредно и дългосрочно.

Лечебните растения съдържат огромно разнообразие от биологично активни вещества, които не зависят само от вида им. Една и съща билка, която ще срещнем на пазара, може да има различни характеристики в зависимост от това как е била отглеждана по време на растежа си, кога е била прибрана реколтата. Това влияе върху наличието, качеството и ефективността на фитохимикалите в съответния продукт. А те могат да ви изненадат със своето многообразие: има над 4000 вида различни вещества с растителен произход, които се делят в безброй групи като например фитостероли, полизахариди, полифеноли, терпени, сулфиди и др.

Култивация 

Култивираните лечебни растения имат редица предимства. Ако се спазват добрите земеделски практики при тяхното отглеждане, това гарантира производството на висококачествени хранителни добавки, обяснява ни Галина Палазова. Култивираните растения се наблюдават, отглеждат се в най-подходящите условия от гледна точка на това да имат високо биоактивно съдържание, събират се в най-подходящия период и не на последно място: при култивираната реколта не съществува риск от погрешно идентифициране на дадено растение. Контролираната система на отглеждане позволява да се намалят токсичните нива, да се запази активността на някои важни съединения, както и да се знае с точност произходът на екстрактите. И ето че стигаме до ключовия момент: те да бъдат стандартизирани. 

Висок стандарт

Ако даден екстракт е стандартизиран, това ще рече на разбираем език, че доказано в него може да бъде открито точно количество от полезните вещества, което ви е нужно. Стандартизирането гарантира на крайния потребител, че във всяка опаковка, във всяка една партида има точно определено количество от полезната фитомолекула, която е потърсил. Винаги, добавяйки към ежедневието си съответния продукт, той ще получи едни и същи вещества, с един и същ ефект върху организма му. От друга страна, променящите се и неподходящи концентрации на екстрактите могат да бъдат причина за неблагоприятни последствия, в това число повишен риск от странични ефекти или значително по-слабо лечебно действие.

Галина Палазова дава пример с продуктите на „ГамаВита" – при тях задължително билковите екстракти са стандартизирани, а растенията, от които се извличат, отговарят на всички критерии за качество като почва, климат, период, в който се събира реколтата, и др. Произвеждат се при спазване на изискванията на GMP стандарт, което гарантира тяхното качество и безопасност!


„ГамаВита" предлага четири продукта: GamaHelp Arthro – бързо действаща формула за стави, GamaHelp Vision - суперкомплекс за очи, Nutraforyou Noni и Nutraforyou Mangosteen - висококонцентрирани стандартизирани екстракти от суперплодове нони и мангостин във веган капсули, без консерванти, които много успешно се налагат на фармацевтичния пазар у нас.

За връзка:
gamavita.com
office@gamavita.com
02/494 97 39 | 0879 550 875 
гр. София 1113, ул. „Николай Хайтов“, №2, вх. Б, офис 1Б

Магазин за радост Здраве

Магазин за радост

Запознайте се с младите ентусиасти от Joy Day и разберете защо здравословно е равно на вкусно

Епидемията хашимото Здраве

Епидемията хашимото

Болестите на щитовидната жлеза стават все по-чести, основна причина е храната

Ария за арника Здраве

Ария за арника

Натурална грижа за здрава кожа и спортен тонус

От камила мляко Здраве

От камила мляко

Екзотичната напитка е силен имуностимулатор, съюзник в битката с диабета, ротавирусите и аутизма

Благотворителна вечеря в помощ на двойки с репродуктивни проблеми Здраве

Благотворителна вечеря в помощ на двойки с репродуктивни проблеми

Всяка шеста двойка се сблъсква с трудности в зачеването, сочат последните проучвания у нас

Професионална грижа за зъбите Здраве

Професионална грижа за зъбите

SPLAT - иновативната марка продукти за орална хигиена с активни субстанции от природата

Как да съблечем рака Здраве

Как да съблечем рака

Нова теория за трофобластните клетки дава надежда за успешно лечение на онкологичните заболявания

Запознайте се с детето, което никога не е хапвало захар Здраве

Запознайте се с детето, което никога не е хапвало захар

Грейс не консумира и зърнени, и млечни продукти, както и преработена храна

Пролет е. Време за детокс Здраве

Пролет е. Време за детокс

Как да изхвърлим отровите от телата и умовете си

Погледнете не към учителя, а към урока - I Здраве

Погледнете не към учителя, а към урока - I

Много болести идват от погрешната мисъл, че някой ви източва енергията, а се блокирате самите вие

Кожата и добрите мазнини Здраве

Кожата и добрите мазнини

Само правилната комбинация от мастни киселини може да осигури здрава кожа. Ето защо е важен разумният избор

Нашата лечебна армада Здраве

Нашата лечебна армада

Правилното хранене може да отгледа добри микроорганизми в тялото, които лекуват и ни предпазват дори от генетични болести

Бреза за здраве Здраве

Бреза за здраве

Маслото побеждава целулита, а активният сок пречиства тялото. Предлага ги фирма, създадена от Рудолф Щайнер

Силата в нашите длани Здраве

Силата в нашите длани

Как да подобрим енергийните свойства на водата

10 дупки, през които изтича силата ви Здраве

10 дупки, през които изтича силата ви

Пазете енергията си за добри дела и израстване